Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Ακόμα και στις διορθώσεις της η αγορά πολλές φορές «θυμάται» την υπερβολή. Από το ανοδικό σερί πέρασε σε ένα πτωτικό επτά συνεχόμενων συνεδριάσεων μέχρι την Τετάρτη, ταλανίζοντας εκ νέου τους μικρομεσαίους ιδιώτες και στέλνοντας «πίσω» τον δείκτη από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, κυρίως όμως «ψαλιδίζοντας» ποσοστό σχεδόν 16% από τον τραπεζικό δείκτη.

• Είναι προφανές και στους πλέον αδαείς πως οι τράπεζες θα διατηρήσουν αυτήν τη συμπεριφορά και αυτές τις διακυμάνσεις για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αρκετοί επενδυτές δεν τοποθετούνται ακόμα και τώρα σε τραπεζικά χαρτιά, κάτι που σημαίνει πως τέτοια πισωγυρίσματα -με διψήφιο ποσοστό πτώσης- στον κλαδικό τους δείκτη είναι πραγματικά επώδυνα.

• Είναι επίσης προφανές πως οι περισσότεροι περίμεναν μια τεχνική διόρθωση από την αγορά, αλλά ίσως όχι επί επτά σερί συνεδριάσεις…

• Σε κάθε περίπτωση, την Τετάρτη είδαμε και πάλι υπερβολές στο ΧΑ. Είδαμε τις τράπεζες να αντιδρούν κατά περίπτωση με «επιθετικές» κινήσεις, στο τέλος της ημέρας όμως ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά της συνεδρίασης, με θετικό πρόσημο πάντως.

• Πλην όμως ο τζίρος ήταν ισχνός, γεγονός που δείχνει πως για να διατηρηθεί η θετική εικόνα στο ΧΑ χρειάζεται «φρέσκο» χρήμα. Και αυτό το φέρνουν οι «φρέσκες» ειδήσεις…

• Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν πως και στη συνέχεια εκείνοι που θα κερδίσουν θα είναι όσοι τοποθετήθηκαν ή τοποθετούνται σε τίτλους-πρωταγωνιστές του τελευταίου διαστήματος, ήτοι τίτλους με θεμελιώδη, ρευστά διαθέσιμα και εξαγωγική δραστηριότητα, εξωστρεφείς εταιρείες.

• Επειδή όμως αυτές στην πλειονότητά τους έχουν «τρέξει» μαζί με το ΧΑ στο δεύτερο μισό του 2012, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια διόρθωση-υποχώρηση στη συνέχεια, κάτι εξάλλου που μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων.

• Ομοίως και οι τράπεζες, που «δοκιμάζονται» όλο αυτόν τον καιρό, αργά ή γρήγορα θα «ξεκαθαρίσουν». Αρκετοί αναλυτές κρούουν πάντως τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως οι επισφάλειες των τραπεζών ίσως και να μην έχουν ακόμη κορυφωθεί!

• Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως, παρά τη γενικότερη αισιοδοξία και τα θετικά σενάρια που οι περισσότεροι «βλέπουν» για τη συνέχεια του ΧΑ, καλό θα ήταν να υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις και, κυρίως, προσοχή. Δεν είναι ώρα για νέους… εγκλωβισμούς!


Σχολιάστε εδώ