Στα 104 εκατ. ευρώ ο δανεισμός του ΔΟΛ

Γιʼ αυτό και η διοίκηση του Οργανισμού προχωρεί αρχικά σε τρεις κινήσεις, αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 7 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας την αύξηση του υφιστάμενου πιστωτικού ορίου κατά 3 εκατ. ευρώ σε συμφωνία με τράπεζα και εξασφαλίζοντας άλλα 4,2 εκατ. με τη μέθοδο της πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων κυριότητάς της.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της 30.9.2012, οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης ανέρχονται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος σε επίπεδο ομίλου φθάνει τα 104 εκατ. ευρώ. Ο ορκωτός ελεγκτής σημειώνει πως «η μητρική εταιρεία και ο όμιλος εξυπηρετούν συστηματικά και εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις τους καταβολής τόκων των εν λόγω δανείων» και «αποτέλεσμα της συναλλακτικής αυτής συμπεριφοράς είναι οι δανείστριες τράπεζες, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας του κλάδου, να ανανεώνουν τακτικά τις ημερομηνίες καταβολής του κεφαλαίου των εν λόγω δανείων, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά το ύψος του βραχυπρόθεσμου απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης».

Πιθανή η αύξηση του δανεισμού

Στο δελτίο υπογραμμίζεται, πάντως, πως ο Όμιλος ΔΟΛ «έχει σημαντικά δανειακά κεφάλαια, τα οποία ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον».

Η διοίκηση, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, εκτιμά ότι ο όμιλος έχει τη δυνατότητα «να υπερβεί την τρέχουσα βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της αγοράς, δεδομένης της θέσης της μητρικής εταιρείας και των λοιπών εταιρειών του ομίλου στον κλάδο τους».

Πτώση στους τομείς του ομίλου, με εξαίρεση τον Βήμα FM

«Λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, οι εταιρείες του εκδοτικού κλάδου παρουσίασαν κάμψη των εργασιών και μείωση του κύκλου εργασιών τους», παραδέχεται η εταιρεία στο ενημερωτικό της δελτίο.

– Από τις εταιρείες του κλάδου τη μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων (51%) κατέγραψε η ΜΕΛΛΟΝ ΓΚΡΟΥΠ ΑΕ, η μητρική εταιρεία κατέγραψε μείωση 25%, ενώ οι λοιπές εταιρείες του κλάδου παρουσιάζουν επίσης μειώσεις κύκλου εργασιών, και ειδικότερα η ΝΕΑ ΑΚΤΙΝΑ κατά 11% και η HEARST ΔΟΛ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΕ κατά 29%. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών της μητρικής αντιπροσωπεύει το 88% των πωλήσεων του τομέα.

– Οι πωλήσεις των εταιρειών του εκτυπωτικού τομέα (μεγάλο μέρος των οποίων συνδέεται άμεσα με την πορεία του εκδοτικού κλάδου) παρουσίασαν συνολικά μείωση κατά 15%, με τη βασική εταιρεία του κλάδου, ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ, να καταγράφει πτώση πωλήσεων κατά 15% και τη MULTIMEDIA ΑΕ κατά 47%.

– Οι εταιρείες του τομέα ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων παρουσίασαν συνολικά μικρή κάμψη πωλήσεων (2%). Ειδικότερα, η ΔΟΛ DIGITAL ΑΕ παρουσίασε μείωση κατά 8%, ενώ η εταιρεία ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΗΜΑ FM ΑΕ σημείωσε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 31%, η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της θέσης της στην αγορά του ραδιοφώνου.

– Ο τομέας των λοιπών δραστηριοτήτων παρουσίασε συνολικά μείωση πωλήσεων κατά 65%, με την εταιρεία STUDIO ΑΤΑ ΑΕ να καταγράφει απώλειες 38% και την Ελληνικά Γράμματα ΑΕ, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση, να καταγράφει επίσης ιδιαίτερα μεγάλη μείωση (90%).

Προς την έξοδο από το ΧΑ ο ΔΟΛ

Αυτήν την περίοδο ο Στ. Ψυχάρης έχει το 79,19%, ο Βίκτωρας Ρέστης το 5,89% και οι λοιποί μέτοχοι το 14,92%. Στην περίπτωση που η αύξηση καλυφθεί αποκλειστικά από τον Στ. Ψυχάρη, η συμμετοχή του ενδέχεται να ανέλθει στο 93% ή και να το υπερβεί και λόγω της συνεχιζόμενης αγοράς μετοχών από τον ίδιο μέσω του ΧΑ να φτάσει ενδεχομένως το 95%, το οποίο είναι το όριο πέραν του οποίου δικαιούται, σύμφωνα με τον ν.3371/2005, να αιτηθεί την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ.


Σχολιάστε εδώ