Ρωσία, Κίνα και Ινδία οι επόμενοι… σταθμοί του Τσίπρα

Στην Κουμουνδούρου αποτιμούν θετικά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Σόιμπλε και τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις και το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ, δείχνοντας έτσι ότι στις διμερείς επαφές πρέπει να τίθενται τα θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας και όχι «να κάθονται προσοχή» οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί, κάθε φορά που συναντιούνται με αξιωματούχους ισχυρών χωρών.

Ο Αλ. Τσίπρας σχεδιάζει να συνεχίσει τις περιοδείες ανά την υφήλιο και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για ταξίδια στη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί έντονα τα επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κλιμάκωση της έντασης στο εσωτερικό της χώρας, με αφορμή τα περιστατικά βίας όπως η ένοπλη επίθεση στα γραφεία της ΝΔ και η προσπάθεια στοχοποίησης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνουν λόγο για απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια εκ μέρους της συγκυβέρνησης, για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να απαξιωθούν οι κοινωνικοί αγώνες, με την προώθηση ενός γενικευμένου κλίματος καταστολής και τρομοκρατίας μέσα στην κοινωνία.

Επικαλούνται τις συνεχείς δηλώσεις του γραφείου Τύπου της ΝΔ, του Σ. Κεδίκογλου, που κάνουν λόγο για κουκουλοφόρους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, ή τις δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με τη βία, και τονίζουν ότι πρόκειται για επικίνδυνες απόψεις που υπονομεύουν τη δημοκρατία. Υπενθυμίζουν, δε, ότι ιστορικά υπήρξαν φαινόμενα παρακρατικής βίας στην Ελλάδα, με τα οποία δεν είχε καμία σχέση η Αριστερά.

Οφείλουμε, λένε, να ψάξουμε την πολύ περίεργη και ύποπτη συγκυρία των τελευταίων ημερών και να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Δεν είναι τυχαίο, υπογραμμίζουν, ότι η ΝΔ επιχειρεί να ενοχοποιήσει την αντιπολιτευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Για την επίθεση στο σπίτι του αδελφού του Σ. Κεδίκογλου, η ΝΔ με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως ηθικό αυτουργό, γιατί είχε χαρακτηρίσει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκέμπελς. Επίσης, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβαλε καθαρά με το σύστημα της διαπλοκής των ΜΜΕ, την επόμενη μέρα μπήκαν γκαζάκια σε σπίτια δημοσιογράφων σε μια καθαρή προσπάθεια να ενοχοποιηθεί η νόμιμη και επιβεβλημένη κριτική που πρέπει να ασκεί ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά, τονίζουν, παραπέμπουν σε μια ολοκληρωτική αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα και αποσκοπούν στο να μη γίνεται συζήτηση για τα υπαρκτά προβλήματα.

Προχωρώντας πιο πέρα την κριτική, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παν. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή στην ηγεσία της ΝΔ, υπό τον Αντ. Σαμαρά, υπάρχει μια ομάδα ακροδεξιών συμβούλων, οι οποίοι έχουν έναν πολιτικό λόγο χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα ονομάτισε τον Φ. Κρανιδιώτη και τον Χρύσ. Λαζαρίδη, για να φτάσει στην εκτίμηση ότι «ο σημερινός πολιτικός λόγος της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με την καραμανλική ταυτότητα της ΝΔ μεταπολιτευτικά, ταυτότητα που έχει ξηλωθεί».

Μπορεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπομπή σε Προανακριτική Επιτροπή του Ευάγγ. Βενιζέλου, για το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ, να μην είχε το αναμενόμενο για την Κουμουνδούρου αποτέλεσμα, αφού δεν σημειώθηκαν διαρροές από την τρικομματική πλειοψηφία, ωστόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κόμμα είχε πολιτικά οφέλη από την όλη διαδικασία.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχει μια «ομερτά» συγκάλυψης, επικεφαλής της οποίας είναι ο Α. Σαμαράς, που λειτουργεί απροκάλυπτα πλέον ως ασπίδα του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος, με τις υστερικές επιθέσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει βλέποντας το κόμμα του να εξαερώνεται. Είναι χαρακτηριστικό, τονίζουν, ότι ο Αντ. Σαμαράς, στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ, επιδεικτικά ψήφισε μόνο στην κάλπη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και απέφυγε να ρίξει ψηφοδέλτιο στην κάλπη για τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πλέον τελειωμένη υπόθεση το ΠΑΣΟΚ, το χαρακτηρίζουν συνιστώσα της ΝΔ και, ως εκ τούτου, πλέον τα πυρά τους θα στρέφονται στον Αντ. Σαμαρά, που το συντηρεί τεχνητά στη ζωή για να έχει το άλλοθι της πολυκομματικής κυβέρνησης. Φυσικά, από την κριτική τους δεν θα λείπει και ο Φ. Κουβέλης, ο οποίος, έστω και διά της σιωπής, στηρίζει τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

Αυτά που έγιναν με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, λένε, έδειξαν ένα πανικόβλητο πολιτικό σύστημα, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην αποκαλυφθούν οι σκελετοί που κρύβει στο ντουλάπι του.

Εκτιμούν ότι ο κόσμος εισέπραξε θετικά τη μαχητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε στη διερεύνηση του σκανδάλου, και γιʼ αυτό θα φροντίσουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν το θέμα στη δημοσιότητα.

Ήδη ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε από τη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή για το θέμα, στην οποία θα κληθούν εκ των πραγμάτων να δώσουν εξηγήσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι και, φυσικά, ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να κρατάει ανοιχτό το μέτωπο με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία, όπως εκτιμούν οι επιτελείς του, σταθερά και με σχέδιο υπονομεύουν το κόμμα, αποσιωπώντας και διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του. Έχοντας το προηγούμενο της προεκλογικής περιόδου του Ιουνίου, όταν ο Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να εμφανιστεί στο Mega, συνεχίζουν το μέτωπο με το συγκεκριμένο κανάλι και τον μεγαλομέτοχό του Γ. Μπόμπολα. Ήδη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης έκανε δηλώσεις για την Αττική Οδό, ζητώντας να επιστρέψει το έργο στο κράτος, γιατί, με βάση τη σύμβαση που ισχύει, η εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα, που τη διαχειρίζεται, έχει κάνει απόσβεση.


Σχολιάστε εδώ