«Ποντάρει» στην έκπληξη ο Στουρνάρας το 2013

Όπως γίνεται σαφές από το μπαράζ δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών σε διεθνή Μέσα τις τελευταίες ημέρες, με τις οποίες δεν κρύβει ότι επιχειρεί να αλλάξει το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας ελπίζει ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα προσελκύσει, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, σημαντικούς διεθνείς επενδυτές στον ελληνικό χώρο, ανατρέποντας την εικόνα της Ελλάδας ως «ζώνης υψηλού κινδύνου» για τους επενδυτές.

Η ευχάριστη έκπληξη, την οποία προαναγγέλλει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, εκτιμάται ότι θα έλθει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο στόχος για ισοσκελισμό του προϋπολογισμού (χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους) όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά θα ξεπερασθεί, καθώς είναι δυνατόν να κλείσει η χρονιά με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου λένε ότι με λίγη καλή τύχη το πλεόνασμα μπορεί να φθάσει κοντά στη μισή μονάδα του ΑΕΠ, κάτι που θα επιτρέψει για πρώτη φορά σε ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίσει ότι η διαχείριση εξελίσσεται καλύτερα από τους στόχους που έχει θέσει η «τρόικα».

Αυτή η επιτυχία, όπως εκτιμά ο κ. Στουρνάρας, σε συνδυασμό βέβαια και με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στη Γερμανία, θα επιτρέψει να τεθεί επί τάπητος από τις αρχές του 2014 η προαναγγελθείσα απόφαση των Ευρωπαίων για νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με παράταση της χρονικής διάρκειας και νέα μείωση των επιτοκίων.

«Κρυφή ελπίδα» της κυβέρνησης, που ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τροφοδοτείται και από ανεπίσημες σχετικές διαβεβαιώσεις του Βερολίνου, είναι να επιτραπεί η χρηματοδότηση ενός μέρους τουλάχιστον των νέων κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζες απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε να υπάρξει και από την πλευρά αυτή μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους.

Δύο είναι τα κλειδιά της αλλαγής του κλίματος για την Ελλάδα, εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο:

n Να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα και με εκδήλωση ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος οι μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που προγραμματίζονται για το πρώτο εξάμηνο. Αν υπάρξουν ισχυροί αγοραστές για επιχειρήσεις-εμβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, ή για κρατικά «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας, όπως η έκταση του Ελληνικού, θα δοθεί διεθνώς το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, και αυτό θα γίνει «κράχτης» για πρόσθετες μεγάλες ξένες επενδύσεις.

n Να ολοκληρωθούν χωρίς κρατικοποιήσεις, αλλά με εκδήλωση ισχυρού ιδιωτικού ενδιαφέροντος, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που λήγουν, σύμφωνα με το Μνημόνιο, τον Απρίλιο. «Αν τοποθετηθούν νέα ιδιωτικά κεφάλαια στις τράπεζες και το ύψος τους είναι σημαντικό, θα δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και διεθνώς», εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς την κατεύθυνση των «ευχάριστων εκπλήξεων» από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης εργάζονται ήδη οι μεγάλοι τραπεζίτες. Η διοίκηση της Alpha Bank, για παράδειγμα, που αναμένεται ότι θα έχει πρώτη σειρά για αύξηση κεφαλαίου, φέρεται να προχωράει σε διαπραγματεύσεις με το επενδυτικό fund του Κατάρ και τη γαλλική Credit Agricole, για να καλύψουν ποσοστό της προσεχούς αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας, που θα υπερβαίνει κατά πολύ το ελάχιστο όριο του 10%, κάτω από το οποίο μια τράπεζα αυτομάτως κρατικοποιείται. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι να χρειασθεί η Alpha όσο το δυνατόν λιγότερα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να δοθεί μήνυμα εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, πέρα από τις ευχάριστες εκπλήξεις στις οποίες προσβλέπει το οικονομικό επιτελείο, δεν παύουν να υπάρχουν και υψηλοί κίνδυνοι στην εφαρμογή του Μνημονίου. Ο κυριότερος είναι τα σημάδια εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των Ελλήνων. Το «Π» είχε τονίσει ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012 θα ξεπερνούσαν τα 13 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώθηκε επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες. Όπως επιβεβαιώθηκε και από την έκθεση του ΔΝΤ και το «βέτο» της «τρόικας» σε οποιαδήποτε νέα ρύθμιση διευκόλυνσης για την καταβολή όχι μόνο των χρεών στην εφορία αλλά και των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν οι φόροι «πνίξουν» την οικονομία τους επόμενους μήνες, με συνέπειες όχι μόνο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα, οι προσδοκίες για θετικές εκπλήξεις δύσκολα θα επιβεβαιωθούν…


Σχολιάστε εδώ