Ο Λοβέρδος ξιφουλκεί…

Aκόμη, ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ένα δεύτερο ΠΑΣΟΚ, παρότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης.

Ο κ. Λοβέρδος επισημαίνει πως οι συνεργάτες της ΡΙΚΣΣΥ δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη και πως μέχρι στιγμής τα μέλη ανέρχονται σε 3.000, ενώ δηλώνει την ικανοποίησή του για το ότι υπάρχουν τρεις δημοσκοπήσεις που τον φέρουν στο 5,5%. Ο κ. Λοβέρδος καλύπτει τον κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντάς τον «αδικημένο», ενώ επιτίθεται στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας πως υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε όσα λέει και πράττει.

Όσον αφορά την τρομοκρατία, εκφράζει την ανησυχία του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ενώ δηλώνει υπερήφανος για τις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και τον ΕΟΠΥΥ.

// Συμμετέχετε στη ΡΙΚΣΣΥ γιατί θέλετε να διαμορφώσετε κάτι καινούργιο στην πολιτική ζωή του τόπου. Είστε όμως από τους βουλευτές που στήριξαν ενεργά και τα τρία Μνημόνια, τα οποία οδήγησαν σε ύφεση την οικονομία και σε ανέχεια τον λαό. Τι καινούργιο μπορείτε να φέρετε;
– Οι περιοριστικές πολιτικές ήταν απολύτως απαραίτητες. Αποτέλεσαν, όμως, και το αίτιο ενός μέρους, του μικρότερου, της ύφεσης. Όχι όλης της ύφεσης. Το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης προκαλείται από τη διεθνή δυσφήμηση της χώρας και από τη γραφειοκρατία, που έχει εγκλωβίσει την οικονομία. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι μπροστά: Να ριχτούμε στη μάχη εναντίον της ύφεσης, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να χτίσουμε το μέτωπο των δυνάμεων της πράξης και όχι της υπερπολιτικοποιημένης φλυαρίας. Την Τετάρτη που μας πέρασε παρουσιάσαμε από τα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος 18 προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τον απεγκλωβισμό της οικονομίας από τη γραφειοκρατία. Τις προτάσεις αυτές τις παραδώσαμε στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Επικρατείας και στον υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας τους, αν κάποιες από αυτές, ή ακόμη και το σύνολό τους, φανούν ενδιαφέρουσες να τους βοηθήσουμε να τις κάνουμε πράξη αμέσως, γιατί δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

// Πολιτικά η ΡΙΚΣΣΥ ανήκει ξεκάθαρα στον κεντροαριστερό χώρο; Σε ποιον κόσμο απευθύνεστε, στον λεγόμενο «μνημονιακό»;
– Πιστεύω πως η διάκριση Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο ουδέποτε υπήρξε πραγματική. Και τώρα ο κόσμος την εγκατέλειψε. Σε αυτό συνέβαλε η μεταβολή της θέσης της ΝΔ αλλά και η αμφίσημη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πολίτες όμως εξοργίζονται με τη συνέχιση των οριζόντιων περικοπών του εισοδήματός τους, καθώς και με την αποτυχία των κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Η ΡΙΚΣΣΥ απευθύνεται στους πολίτες που θέλουν δουλειά, ή που φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους, στους μικρούς ή μεγάλους μη παρασιτικούς επιχειρηματίες και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος που απαιτεί άμεση δράση. Θέλουμε να απευθυνθούμε στο 100% του ελληνικού λαού.

// Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι το 2009; Το δημόσιο χρέος αγγίζει το 170% του ΑΕΠ, η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27%. Τι είναι αυτό που μπορείτε να δώσετε στον κόσμο προκειμένου να σας εμπιστευτεί;
– Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων, πράξεων, και όχι κούφια λόγια. Όταν ο πολίτης αισθανθεί μέρος των εξελίξεων και της πορείας ανάκαμψης της χώρας, η αναξιοπιστία θα αρχίσει να αντικαθίσταται από την εμπιστοσύνη. Σε ό,τι αφορά τις πράξεις, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αλλά και τη διάθεση και την ικανότητα να δίνω μάχες και να συγκρούομαι με συμφέροντα, οι έλληνες πολίτες έχουν γνώμη για μένα.

// Αληθεύει ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που σας δείχνουν στο 5,5%; Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά;
– Ναι. Τρεις έρευνες έδωσαν παρόμοιο αποτέλεσμα. Δεν στέκομαι όμως σε αυτά. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη γνώμη των πολιτών σε συγκεκριμένη στιγμή. Πρέπει να παλέψουμε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών ως νέος φορέας.

// Έχει υποστηριχθεί ότι σε κάποιους νομούς συνεργάζεστε με πρόσωπα που δεν αφήνουν και τις καλύτερες εντυπώσεις στην κοινωνία ή που έχουν αρνητικό πρόσημο σε αυτήν. Ισχύει κάτι τέτοιο;
– Όχι βέβαια. Σε καμία περιφέρεια δεν έχουν προσδιοριστεί οι συνεργάτες της ΡΙΚΣΣΥ. Έως τώρα έχουμε 3.000 μέλη με δική τους πρωτοβουλία. Η επιλογή των συνεργατών θα γίνει τους επόμενους μήνες.

// Είστε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη ΡΙΚΣΣΥ και άλλα στελέχη, πέραν του κ. Αηδόνη, που να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ; Με τον κ. Μπόλαρη θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;
– Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε ένα ΠΑΣΟΚ Νούμερο 2. Έχουμε δηλώσει πως για εμάς η σωστή αναλογία στο νέο που δημιουργείται θα πρέπει να είναι τρεις έμπειροι και επτά νέοι, ή δύο έμπειροι και οκτώ νέοι. Με τον κ. Μπόλαρη πάντως, ναι, θα μπορούσα να συνεργαστώ.

// Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ οι υπουργοί που τη διαχειρίστηκαν έχουν ευθύνες; Κι αν ναι, είναι πολιτικές ή ποινικές;
– Οι πολιτικές ευθύνες της διαχείρισης του όλου θέματος είναι προφανείς. Για την ύπαρξη ποινικών ευθυνών θα αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής μετά την εισήγηση της Επιτροπής για την προκαταρκτική εξέταση που μόλις αναδείχτηκε.

// Αν μετά τις επόμενες εκλογές δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα στηρίξετε κάποια άλλη δύναμη που να προέρχεται είτε από την Κεντροαριστερά είτε από την Κεντροδεξιά; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν τη στήριξή σας προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, θα την παρείχατε;
– Προφανώς και όχι. Το κόμμα αυτό δεν προσφέρει τίποτε από αυτά που η χώρα χρειάζεται. Αντιθέτως, δημιουργεί με τον πολιτικό του λόγο ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Επαναφέρει ως διεκδικήσεις τις αρνητικές πρακτικές της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν τη χώρα στην παρούσα οδυνηρή κρίση. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ είναι νεφελώδης και δημαγωγικός. Δεν προσφέρει, αλλά υπονομεύει. Η πατρίδα, όμως, χρειάζεται εδώ και τώρα τις λύσεις που θα την κάνουν να ξεφύγει από την ύφεση. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να κάνω μια επισήμανση: Παίρνω μέρος στις διαδικασίες ίδρυσης κόμματος που να έχει προοπτικές συμμετοχής στη διακυβέρνηση του τόπου και όχι σε ομάδα διαμαρτυρίας.

// Με τον κ. Βενιζέλο είχατε άριστη «χημεία» κατά το παρελθόν, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τη στήριξή σας στις εσωκομματικές του 2007 και του 2012. Τι άλλαξε και σας ανάγκασε να αποχωρήσετε;
– Οι πολιτικές μας διαφωνίες και η άποψή μου για την έλλειψη στρατηγικής και τακτικής. Καθώς και η έλλειψη εκ μέρους του πίστης στον αγώνα που μπορούν να δώσουν νικηφόρα οι Έλληνες για να περιορίσουν και να εξαλείψουν την ύφεση. Και, επιτέλους, η απόσταση ανάμεσα στα έργα και στα λόγια. Η χώρα χρειάζεται ριζοσπαστισμό.

// Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που έβαλε «ταφόπλακα» στη χώρα, τόσο με τα μέτρα που πήρε όσο και με το προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν»;
– Για τον κ. Παπανδρέου οι πολίτες θα αλλάξουν άποψη αν η χώρα τελικώς τα καταφέρει. Σίγουρα ο άνθρωπος αυτός αδικείται. Έκανε λάθη -τα έχω επισημάνει πρώτος-, αλλά διαχειρίστηκε την Ελλάδα στην πιο δύσκολη φάση της και φορτώθηκε ευθύνες σαράντα ετών.

// Τι γνώμη έχετε για τους στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που κάποιοι τους αποκαλούν και «κηπουρούς»; Τους κ. Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνο, Δρούτσα. Θα συνεργαζόσασταν με αυτούς στον νέο φορέα;
– Δεν θέλω να είμαι αγενής. Ούτε να επιτίθεμαι προσωπικά σε κανέναν. Είμαι ένας πολιτικός που ζυμώθηκε με τις εξοντωτικές δυσκολίες της πολιτικής. Στη Β’ Αθηνών, στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας. Αυτόν τον τύπο μαχητών αναζητούμε στη ΡΙΚΣΣΥ, στην πορεία ίδρυσης του νέου κόμματος.

// Έχετε περάσει από δύο σημαντικά υπουργεία ευθύνης. Το Υγείας και το Εργασίας. Ποια μεταρρύθμιση στην οποία προχωρήσατε θεωρείτε πιο σημαντική και είστε υπερήφανος γι’ αυτήν;
– Αν δεν γινόταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το 2015 -όπως όλοι ομολογούν τώρα- δεν θα υπήρχαν χρήματα για συντάξεις.
Αν δεν υπήρχε ο ΕΟΠΥΥ, δεν θα υπήρχε σήμερα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η σημερινή έλλειψη χρημάτων για τον ΕΟΠΥΥ θα ήταν έλλειψη χρημάτων και για τα πολλά χωριστά Ταμεία που προϋπήρχαν.
Οι διοικήσεις τους όμως ό,τι πόρους είχαν θα τους έδιναν για να πληρώσουν συντάξεις κι έτσι νοσοκομεία, κλινικές, φαρμακεία θα έμεναν απλήρωτα. Ευτυχώς που υπάρχει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ.
Είμαι περήφανος και για τα δύο δισ. που πήρα πίσω από τη σπατάλη και τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου.


Σχολιάστε εδώ