Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού

Τα στοιχεία από την εφαρμογή του διακρατικού προγράμματος «Δάφνη» σε σχολεία της χώρας είναι πραγματικά ανησυχητικά: Το 7,8% των μαθητών δημοτικών σχολείων είναι θύματα ενδοσχολικής βίας, ενώ το 5,6% των μαθητών ασκούν κάποιας μορφής βία σε συμμαθητές τους. Δυστυχώς, η πολύ δύσκολη περίοδος της οικονομικής κρίσης δεν βοηθάει. Το αντίθετο: Ενισχύει τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση και ενίσχυση του φαινομένου.

Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, που μπορούν να πάρουν τη μορφή της ψυχολογικής βίας, της σωματικής βίας, ακόμα και της οικονομικής εκμετάλλευσης των παιδιών. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και ένα άλλο «πεδίο», αυτό του ηλεκτρονικού ή διαδικτυακού εκφοβισμού (cyber bullying), με νέα χαρακτηριστικά και διαστάσεις που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την πρόληψη και την αντιμετώπισή του.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε διαδικτυακή έρευνα του uknowkids.com, μόνο το 2011 ένα εκατομμύριο παιδιά υπήρξαν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού στο facebook. Αναφέρεται επίσης ότι οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πιο πιθανό να παρενοχληθούν από συνομήλικούς τους. Επιπλέον, η διακίνηση προσωπικών φωτογραφιών μέσω κινητών τηλεφώνων, το λεγόμενο «sexting», έχει εξελιχθεί σε ένα εύκολο μέσο εκβιασμού μεταξύ εφήβων. Ως παράδειγμα αναφέρεται ότι στη Γαλλία, σχετικά πρόσφατα ένας έφηβος αυτοκτόνησε ύστερα από επίμονο ηλεκτρονικό εκβιασμό από συμμαθητές του.

Με στόχο μια συντονισμένη και αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε, με την υποστήριξη 385 ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων, Γραπτή Δήλωση για την καθιέρωση Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο. Η πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή κ. Γιώργο Κουμουτσάκο. Το κείμενο είχε κατατεθεί με την υποστήριξη δύο αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλίδας R. Angelilli (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του γερμανού A. Alvaro (Φιλελεύθεροι), καθώς και των ευρωβουλευτών M. Badia i Cutchet από την Ισπανία (Σοσιαλίστρια) και του K. Taylor από την Αγγλία (Πράσινος).

«Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, για το εντεινόμενο νοσηρό φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της βίας. Φαινομένου που παίρνει νέες και πιο επικίνδυνες διαστάσεις με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων και της ανωνυμίας που παρέχει το διαδίκτυο», δήλωσε ο κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Σχετικά με τις τραγικές συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει το φαινόμενο αυτό, ανέφερε: «Νέοι άνθρωποι, μαθητές, τα παιδιά μας, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στην αυτοκτονία, όπως έγινε πρόσφατα σε δύο περιπτώσεις στην Ιταλία και προηγουμένως σε άλλες χώρες της Ευρώπης» και τόνισε:

«Η λέξη κλειδί είναι “πρόληψη”. Μήνυμα και στόχος μας είναι: Ούτε ένας μαθητής θύμα βίας και εκφοβισμού.

Η θετική έκβαση της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ταυτόχρονα αφετηρία νέων ενεργειών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για την καθιέρωση αυτής της Ευρωπαϊκής Ημέρας, και αποτελεσματικότερες πολιτικές και μέτρα για την εκρίζωση του φαινομένου».

Οι συναρμόδιες Επίτροποι κ. N. Kroes (αρμόδια για τις Ψηφιακές Τεχνολογίες) και κ. Ανδρούλα Βασιλείου (υπεύθυνη για θέματα Νεολαίας και Εκπαίδευσης) σε συναντήσεις τους με τον έλληνα ευρωβουλευτή στο Στρασβούργο είχαν εκφράσει την ένθερμη υποστήριξή τους στις προσπάθειές του.

Μετά την υιοθέτηση του κειμένου, η κ. Ν. Kroes έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο εκφοβισμός και η βία είναι πρόβλημα που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να εκφοβίζει εντός ή εκτός διαδικτύου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα παιδιά να μιλούν στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φίλους τους σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν τέτοιες απειλές. Αυτό το μήνυμα πρέπει να ακούσουν οι νέοι μας. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που θα μπορέσω να το διαδώσω, υποστηρίζοντας την καθιέρωση μιας Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στο Σχολείο».

Από την πλευρά της η κ. Αν. Βασιλείου υπογράμμισε: «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον, απαλλαγμένο από κρούσματα εκφοβισμού ή οποιασδήποτε μορφής βίας, είτε φυσικής είτε πνευματικής, που θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη».


Σχολιάστε εδώ