Να μπούμε στην κυβέρνηση
Ακόμα και τώρα, και ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η πορεία προς το συνέδριο, δεν έχει καταλαγιάσει η εσωτερική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετέχει με κορυφαία στελέχη στην κυβέρνηση και στην πτέρυγα που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΔΟΚ στην κυβέρνηση.
Το τελευταίο μάλιστα διάστημα η αντιπαράθεση αυτή πήρε νέες διαστάσεις, καθώς, με βάση τις εξελίξεις, αρκετά στελέχη, που στήριζαν την πλήρη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, υποστήριζαν στον κ. Βενιζέλο ότι θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη -και προς τον κ. Σαμαρά- αν «ήδη είχε το ΠΑΣΟΚ κορυφαία στελέχη στην κυβέρνηση» και του επεσήμαιναν πως ίσως θα ήταν καλύτερα πριν από το συνέδριο να υπήρχε απόφαση για ενισχυμένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, «με τα έμπειρα στελέχη του σε κρίσιμα υπουργεία».
Τόνιζαν μάλιστα πως μια τέτοια κίνηση θα λειτουργούσε ανασχετικά, ώστε στο συνέδριο να τεθεί θέμα περί συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, κάτι που ίσως να έκρυβε και δυσάρεστες εκπλήξεις για την ηγεσία. Μάλιστα επεσήμαιναν πως «αν τεθεί (που θα τεθεί) θέμα ψηφοφορίας στο συνέδριο για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα έλθουν τα πάνω κάτω», εκτιμώντας πως «είναι πολύ πιθανό έπειτα από μια τέτοια ψηφοφορία στο συνέδριο να προκριθεί η λύση της ψήφου ανοχής».
Πάντως, συνομιλητές του κ. Βενιζέλου σημείωναν πως έπρεπε πρώτα να κλείσει το θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ (μέσω της ψηφοφορίας στη Βουλή), ώστε να λυθούν τα χέρια του Βενιζέλου να κάνει τις κινήσεις που πρέπει, να ενδυναμώσει την παρουσία του και στο κόμμα και μετά το συνέδριο, ενισχυμένος, να διαπραγματευτεί με τον κ. Σαμαρά την ισχυρότερη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ενώ παραδέχονταν ότι στο συνέδριο θα τεθούν σοβαρά πολιτικά διλήμματα, ώστε να δοθούν οριστικές απαντήσεις.
Στο μεταξύ, φαίνεται πως ένα σημαντικό κομμάτι της οργανωμένης βάσης του ΠΑΣΟΚ (ό,τι δηλαδή έχει απομείνει από αυτήν), σε συνεννόηση και με μια σειρά επώνυμων στελεχών, προσανατολίζεται να δώσει έναν αμιγή πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα στο συνέδριο και να ανοίξει ακόμα και τα θέματα ταμπού.
Ήδη, μια σειρά από μεγάλες Νομαρχιακές Οργανώσεις, από τη Βόρεια Ελλάδα, από τα νησιά, αλλά και από την Πελοπόννησο (π.χ. Θεσσαλονίκης, Σερρών, Τρικάλων, Λάρισας, Νησιών του Β. και Ν. Αιγαίου κ.ά.) θέτουν επί τάπητος 4 σοβαρά ζητήματα, λίγο-πολύ δημιουργούν ένα πολιτικό και ιδεολογικό μανιφέστο, το οποίο είναι αποφασισμένες να το θέσουν στο συνέδριο ακόμα και σε ψηφοφορία, με 4 βασικούς άξονες:
– Αλλαγή πολιτικής, με επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς
– Επαναπροσδιορισμός των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση
– Αλλαγή ηγετικής ομάδας
– Όροι διαφάνειας για το συνέδριο, που σημαίνει κατ’ αρχήν όχι διορισμένοι σύνεδροι, κανένα αριστίνδην μέλος, καθώς τη λύση μπορεί να τη δώσει η οργανωμένη βάση μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και όχι οι συσχετισμοί κορυφής.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά σε αυτές τις θέσεις και με αντίστοιχο προβληματισμό, αν και με διαφορετικές διατυπώσεις και εκδοχές, κινούνται και αρκετά επώνυμα στελέχη, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Δημ. Ρέππας, ο Χρ. Παπουτσής, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος κ.ά.