Νίκησαν οι ιμάμηδες…
«Αν περάσει η τροπολογία, η προσπάθεια που κάναμε όλον αυτόν τον καιρό θα καταρρεύσει». Αυτό φέρεται να είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμβουλευτικής που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών της μειονότητας, των πολιτευτών, των ψευδομουφτήδων και των «πρόεδρων» συλλόγων της περιοχής, ο πρόξενος Ιλχάν Σενέρ, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για τον διορισμό ιεροδιδασκάλων στη Θράκη. Πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται ο φόβος της δικής του κατάρρευσης.
Η βραδιά της Τετάρτης, που υπερψηφίστηκε η τροπολογία, αποτελεί μια σημαντική σελίδα για τη Βουλή, αλλά είναι και ένας πραγματικός θρίαμβος για τη δημοκρατία μας. Όσο για τη Θράκη, αυτή κατάφερε να… εκπνεύσει με ανακούφιση, αφού απεφεύχθη το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την επικυριαρχία του τουρκικού προξενείου στους έλληνες μουσουλμάνους μέσω του θρησκευτικού αισθήματος, με όλες τις παρενέργειες για την περιοχή και τους κατοίκους της – χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Αυτή η μεγάλη νίκη του ελληνικού Κοινοβουλίου αποτελεί αυτόματα μια πικρή ήττα για το παρακράτος που δραστηριοποιείται στη Θράκη. Πικρία και αμηχανία χαρακτηρίζουν δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κατευθυνόμενα μειονοτικά Μέσα, με κλαψουρίσματα περί «αποχαιρετισμού στη θρησκευτική ελευθερία», αλλά και κραυγές περί «έντασης, μίσους και χάους», πανομοιότυπα με αυτά που βγήκαν από το στόμα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη Αχμέτ Χατζηοσμάν, μέσα στη Βουλή.
Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινώντας την ομιλία του, και μετά την επίθεση της Χρυσής Αυγής, ο Χατζηοσμάν έδωσε τα διαπιστευτήριά του στη μαμά Τουρκία και τον εκπρόσωπό της στη χώρα, Ιλχάν Σενέρ. «Η ταυτότητα και η συνείδησή μου άπτεται του δικαιώματός μου στον αυτοπροσδιορισμό και δεν θα δώσω σε κανέναν, σε κανέναν όμως, το δικαίωμα να με ετεροπροσδιορίζει». Εμμέσως -πλην σαφώς- δήλωνε την «τουρκικότητά του», με το βλέμμα στραμμένο στον Σενέρ και την πρωτοκαθεδρία στην «αυλή», που με αξιώσεις εποφθαλμιούσε, μέχρι εκείνη την ώρα, ο… μεταπηδών σε πολιτικά κόμματα Ιλχάν Αχμέτ. Ο Χατζηοσμάν βεβαίως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, βρίσκεται σε δυσχερή θέση σε όλα τα επίπεδα, κυρίως δε μετά τη δημόσια δήλωσή του ότι, σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία, ο ίδιος θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Έκθετος όμως -ίσως και περισσότερο από όλους- είναι ο Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος, μερικές ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, με μηνύματά του στο facebook έκανε γνωστό ότι η τροπολογία αποσύρθηκε, θριαμβολογώντας για τη νίκη που πέτυχε το κόμμα του, με στόχο τη δημιουργία κλίματος στους κόλπους της μειονότητας.
Το σίγουρο είναι ότι ο Σενέρ δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο το σύνολο των ιεροδιδασκάλων στην περιοχή και να δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις, που αφορούν την εκλογή μουφτή και το θέμα των βακουφίων στη Θράκη. Αυτή βεβαίως η «τριπλέτα» αποτελεί και τον βασικό λόγο για το ότι ο εφησυχασμός θα πρέπει να είναι άγνωστη λέξη σε όσους εργάζονται προς το συμφέρον της χώρας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως η τροπολογία του 2007, επί κυβέρνησης Καραμανλή, ουσιαστικά δεν ίσχυσε ποτέ, όταν ο μουφτής στην Κομοτηνή, Μέτσο Τζεμαλί, αναγκάστηκε να την μπλοκάρει με το επιχείρημα ότι στην επιτροπή επιλογής ιεροδιδασκάλων δεν συμμετείχε κανένα μέλος από τη μειονότητα (θυμίζουμε ότι με τον νέο νόμο, η επιτροπή θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από μέλη της μειονότητας). Εύλογα, λοιπόν, εξάγεται το συμπέρασμα πως η υπερψήφιση της τροπολογίας αποτελεί απλώς μια νίκη στη δύσκολη μάχη, απέναντι στο σχέδιο αποσταθεροποίησης στην περιοχή.
Το σχέδιο, ωστόσο, έχει ήδη βγει στο φως της δημοσιότητας και δεν εκτελείται μόνο εντός των στενών ορίων της Θράκης. Κι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να δρομολογηθούν εξελίξεις σε ό,τι αφορά την παραμονή του Ιλχάν Σενέρ στην καρέκλα της οδού Ιώνων, όπου στεγάζεται το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.