Μέχρι τα μεσάνυχτα έψαχναν λύσεις για τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί της Πέμπτης, χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία. Απόδειξη ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση ότι, με τις 7 κάλπες που θέλει να στήσει, προχωρεί σε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Ο Βενιζέλος τον αιφνιδίασε, όταν πήρε τον λόγο αμέσως μετά, ανακοινώνοντας ότι η κυβερνητική πρόταση είναι για τέσσερις κάλπες. Δεν ήταν βέβαια ξαφνική προσωπική σκέψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γύρω στις 8.30 το πρωί είχαν συναντηθεί Μεϊμαράκης, Σταμάτης και Βενιζέλος και πήραν την απόφαση για 4 κάλπες. Είχαν προηγηθεί ολονύκτιες επαφές. Την ώρα που έκανε τη δήλωση ο Βενιζέλος ήταν στην έδρα ο Μεϊμαράκης και στα κυβερνητικά έδρανα ο Σταμάτης. Όλα είχαν τη σημασία τους… Αυτόματα στην αίθουσα επήλθε ηρεμία, έπεσαν οι τόνοι.

Το κλίμα στράβωσε το βράδυ, όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση και θα άρχιζε η ψηφοφορία. Τότε μπήκε το θέμα για το τι θα γράφουν τα ψηφοδέλτια, αν θα αναφέρονται τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι παραπεμπόμενοι. Υπήρξε άγρια εμπλοκή, με αποτέλεσμα να διακόψει ο Μεϊμαράκης τη συνεδρίαση μέχρι να βρεθεί κοινός τόπος. Άρχισαν μυστικές επαφές, που κατέληξαν σε σύσκεψη στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Από πλευράς κυβέρνησης μετείχαν ο υπουργός αναπληρωτής Εσωτερικών Χαράλ. Αθανασίου, ο Μπαλτάκος και ο Μαρκογιαννάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Απ. Κακλαμάνης και ο Μανιάτης, από τη ΔΗΜΑΡ ο Τσούκαλης και ο Πανούσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας, η Κωνσταντοπούλου και ο Παπαδημούλης, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Καμμένος, ο Καπερνάρος και ο Μαριάς και από το ΚΚΕ ο Χαλβατζής.

Στη συζήτηση που έγινε, μίλησε διεξοδικά για όλες τις πλευρές του θέματος με τα ψηφοδέλτια ο κ. Αθανασίου. Τελικά επήλθε πλήρης συμφωνία για το τι θα γράφουν τα ψηφοδέλτια και, κατόπιν αυτού, απήλθαν όλοι. Έπειτα από λίγη ώρα άρχισε η ψηφοφορία μέσα σε καλό κλίμα και η κατάληξη ήταν η παραπομπή του Παπακωνσταντίνου.


Σχολιάστε εδώ