Καθʼ οδόν προς το Ειδικό Δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου

Μαζί με τον Παπακωνσταντίνου θα καθίσουν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου και οι συμμέτοχοι, ήτοι οι πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης, εφόσον βεβαίως το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, που θα κάνει την κύρια ανάκριση, αποδεχθεί τις κατηγορίες της Ανακριτικής Επιτροπής τής Βουλής και παραπέμψει στο ακροατήριο τον Παπακωνσταντίνου και τους συμμέτοχους.

Βέβαια υπάρχει το θέμα της παραγραφής, όπου οι απόψεις διχάζονται, με υπερτερούσα εκείνη που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει παραγραφή. Έτσι πάντως και μεθοδευτεί απόφαση ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, ο κόσμος θα έχει έναν ακόμη λόγο στην εμπεδωμένη θέση για μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας των πολιτικών. Ήδη το κλίμα φορτίστηκε από τη διαδικαστική παρωδία, σε τηλεοπτική μάλιστα μετάδοση, για το πόσες κάλπες θα στήνονταν και ποιο θα ήταν το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων, που είχε έναν και μόνο σκοπό: Να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα παραπομπής του Βενιζέλου και του Παπανδρέου, γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπεφτε η κυβέρνηση. Τελικά βρέθηκε η μέση οδός και αποφεύχθηκε μεν η κυβερνητική κρίση, με λαβωμένη όμως βαριά την αξιοπιστία του πολίτικου συστήματος και γενικά των πολιτικών.

Προχωράει το ΣΔΟΕ στον έλεγχο των λογαριασμών

Στο μεταξύ το ΣΔΟΕ αναζητεί στοιχεία στις τράπεζες για τους 2.062 έλληνες καταθέτες που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σταλεί γενικά ερωτήματα αν οι αναφερόμενοι στη λίστα έχουν λογαριασμούς, τι χρήματα υπάρχουν σε αυτούς, αν έβγαλαν χρήματα έξω, πού έχουν δηλωθεί και αν συμπίπτουν με την κατάθεση που είχαν στο κατάστημα της HSBC στην Ελβετία. Στην περίπτωση που δεν συμπίπτουν, τότε θα ερευνηθεί η προέλευσή τους και δεν αποκλείεται ποσά που αναφέρονται στη λίστα να προέρχονται από τις μίζες της Ζήμενς. Όλα δηλαδή εξετάζονται. Και εδώ στελέχη του ΣΔΟΕ τονίζουν ότι ακολουθείται αυτό που γίνεται και για τον έλεγχο των 54.000 που έβγαλαν έξω λεφτά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Επίσης θα υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής για παροχή περισσότερων στοιχείων από την Ελβετία.

Στο ερώτημα πότε βλέπουν να ολοκληρώνεται ο έλεγχος των λογαριασμών της λίστας, η απάντηση που δίνεται είναι σε ένα εξάμηνο.

Ο τυχερός της βραδιάς ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος γλίτωσε την παραπομπή. Μόνο 80 βουλευτές ψήφισαν να παραπεμφθεί, με βάση την κοινή πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Φοβόταν πάντως ο Παπανδρέου την παραπομπή, απόδειξη ότι είχε κινητοποιήσει τους πάντες και απειλούσε, στην περίπτωση που τον έστελναν στο Ειδικό Δικαστήριο, ότι θα απέσυρε από την κυβέρνηση τους βουλευτές που επηρεάζει.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την… αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των ΠΑΣΟΚων, είναι ότι τον Παπακωνσταντίνου κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν τον υπερασπίστηκε, ούτε καν ο Γιώργος. Όταν βέβαια ήταν παντοδύναμος υπουργός τον… έγλειφαν, ζητώντας ρουσφέτια. Άκλαυτος δηλαδή πήγε ο πρώην τσάρος. Αναπόφευκτο άλλωστε ήταν, αφού ακόμη και η απολογία του κανέναν δεν έπεισε, ούτε τους δικούς του. Κανένα στοιχείο δεν προσκόμισε για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του. Αντίθετα, όσα είπε έπεισαν για την ενοχή του ακόμη και κάποιους που είχαν αμφιβολίες για κάποια σημεία. Συμπέραναν ότι και ο πιο αφελής δεν θα μπορούσε να είχε μεταχειριστεί με τέτοιον παιδαριώδη τρόπο ένα τόσο σοβαρό ντοκουμέντο, επομένως εν γνώσει του έκανε όλα αυτά για τα οποία κατηγορείται.


Σχολιάστε εδώ