ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΜΠΑΣΤΑΚΕΣ

Οι τρεις επικεφαλής της επιτροπείας θα είναι ξένοι και τα δέκα στελέχη που θα συγκεντρώνουν τα στοιχεία και θα κάνουν τους ελέγχους πολύ πιθανόν να προέρχονται από την ελληνική αγορά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα εγκατασταθούν στα κτίρια που στεγάζονται οι διοικήσεις, αλλά σε άλλα κτίρια που ανήκουν στις τράπεζες ή σε θυγατρικές τους.

Από εδώ και πέρα, οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, θα τελούν κάτω από τον ασφυκτικό καθημερινό έλεγχο των Επιτρόπων. Θα κάνουν φύλλο και φτερό κάθε απόφαση της διοίκησης, από χορήγηση δανείων, ρυθμίσεις, προσλήψεις, μέχρι πού θα δίνουν διαφημίσεις, για κάθε δαπάνη, και θα έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν αποφάσεις. Τίποτε δηλαδή δεν θα μπορεί να κάνει η διοίκηση της τράπεζας που θα είναι έξω από το πλαίσιο που θα έχει βάλει ο… μπάστακας (κατά τον ευφυή χαρακτηρισμό του Σκανδαλίδη).

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι τράπεζες, οι Επίτροποι δεν θα έχουν λόγο ως προς τις αποφάσεις που θα παίρνει η διοίκηση της τράπεζας, δεν θα συζητάει δηλαδή με τον Επίτροπο την απόφαση που σκέπτεται να πάρει. Θα ελέγχουν όμως την απόφαση μετά, το σκεπτικό, και αν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, π.χ. για χορηγήσεις δανείων.

Όριο από τώρα έχει τεθεί και για το ύψος του δανείου που θα μπορεί να παίρνει μέλος της διοίκησης. Θα είναι ο μισθός του επί πέντε. Επίσης δεν θα μπορεί η τράπεζα να χορηγεί δάνειο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της.

Όριο ακόμη προβλέπεται και για το ύψος καταναλωτικού δανείου που θέλει να πάρει υπάλληλος της τράπεζας. Θα είναι ο μισθός του επί πέντε, αν δηλαδή παίρνει 2.000 ευρώ τον μήνα, το δάνειο δεν θα είναι πάνω από 10.000 ευρώ.

Η τελική επιλογή των Επιτρόπων έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κάθε τράπεζα είχε το δικαίωμα να προτείνει δύο ελεγκτικές εταιρείες, με τον όρο ότι δεν θα είναι ελληνικές.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τη στιγμή που οι τράπεζες τίθενται υπό την επιτροπεία των δανειστών, η αγορά θα είναι το θύμα. Οι μπάστακες, όπως τους είχε αποκαλέσει όταν ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Σκανδαλίδης, τότε που επρόκειτο να τοποθετηθούν επίτροποι στα υπουργεία, με το υποδεκάμετρο θα μετράνε αν καλύπτει τις προϋποθέσεις ένας επιχειρηματίας που ζητάει ένα δάνειο, μια προεξόφληση επιταγής, μια εγγυητική συμμετοχής σε διαγωνισμό ή καλής εκτέλεσης, αδιαφορώντας για την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κρίση. Θα λειτουργούν ως ψυχροί εκτελεστές. Δεν πιστεύει πάντως κανείς ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης ήταν η έλλειψη επιτρόπων στις τράπεζες.


Σχολιάστε εδώ