Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), το συνολικό δημόσιο χρέος όλων των κρατών του πλανήτη έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 47,5 τρισ. δολαρίων! Και αυτό είναι δημιούργημα των 40 τελευταίων ετών, όταν άρχισε πλέον η ταχύρρυθμη ανάπτυξη και η υπερκατανάλωση. Το πλέον περίεργο είναι ότι το μεγαλύτερο χρέος προέρχεται από τις αναπτυγμένες οικονομίες των δυτικών χωρών (κυρίως ΗΠΑ και Ευρωζώνη). Κατά τη φετινή χρονιά λήγουν κρατικά ομόλογα αξίας 7,4 τρισ. δολαρίων, τα οποία πρέπει ή να εξοφληθούν (απίθανο βέβαια) ή να αναχρηματοδοτηθούν, που είναι το πλέον πιθανό. Πέραν αυτού, έχουμε και τα νέα κρατικά ομόλογα, που θα εκδοθούν για την κάλυψη των δανειακών αναγκών των κρατών για το 2013. Από τα κράτη της Ευρωζώνης θα εκδοθούν καινούργια κρατικά ομόλογα, ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ, τα οποία φυσικά θα πουληθούν (θα δημοπρατηθούν) στη χρηματοπιστωτική αγορά τη φετινή χρονιά. Οι κερδοσκόποι-επενδυτές θα έχουν και φέτος πλούσια κέρδη, όπως συμβαίνει από το 2007 μέχρι σήμερα, ενώ οι λαοί εξαθλιώνονται από τη λιτότητα και την απάνθρωπη και σκληρή φορολογία. Μήπως η σημερινή κρίση έγινε ακριβώς για να θησαυρίσουν τα κοράκια της χρηματοπιστωτικής αγοράς; Τι κρίμα, πέσαμε όλοι στην παγίδα της υπερκατανάλωσης και της υπερχρέωσης. Γενική χρεοκοπία: κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών. Μας έπνιξαν τα χρέη!

2

Η Κομισιόν απεφάσισε τον φετινό χρόνο να τον ανακηρύξει «έτος πολιτών». Θα απολαύσουμε λοιπόν το 2013 σαν Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών. Το άκρον άωτο της αναίδειας και του εμπαιγμού. Το προηγούμενο έτος, 2012, ήταν για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη των Γενεών! Και τι ζήσαμε; Απλώς την οικονομική εξαθλίωση και την εξόντωση των συνταξιούχων. Πού είναι λοιπόν η αλληλεγγύη των γενεών και το ενδιαφέρον της ΕΕ για τα περήφανα γηρατειά; Έγιναν απλώς μερικές ομιλίες για το πόσο όφελος έχει η κοινωνία από την ενεργό γήρανση και αυξήθηκαν τα απαιτούμενα χρόνια για την απονομή της σύνταξης! Έτσι οι συνταξιούχοι, με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη, αντιμετωπίζονται σαν κοινωνικό βάρος και η αλληλεγγύη των γενεών κατάντησε εμπαιγμός! Τι να περιμένουμε φέτος από το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών; Απλώς την ολοκλήρωση της εξαθλίωσης των εργαζομένων, με την ενίσχυση της επαίσχυντης λιτότητας. Για τους κερδοσκόπους, όμως, θα είναι άλλο ένα χρυσοφόρο έτος. Έτσι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Και για να χορτάσουν με λόγια οι πεινασμένοι πολίτες της ΕΕ, θα συγκληθούν ορισμένα Συμβούλια (δηλαδή ομιλίες) για την Απασχόληση, την Κοινωνική Πολιτική, τη Δημόσια Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή. Αυτό προβλέπει το κοινοτικό πρόγραμμα. Ας μη περιμένουμε αποτελέσματα χειροπιαστά. Θα ακούσουμε πολλά ευχολόγια από τους καλοπληρωμένους συνέδρους. Και πέραν αυτών, μηδέν – ως συνήθως!

3

Ποιος είπε ότι οι εφοπλιστές δεν επενδύουν σε επιχειρήσεις της στεριάς. Ο γνωστός έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κλάδο του, έχει δημιουργήσει, μαζί με τον φίλο του αυστριακό μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο, μια ισχυρότατη οικονομική εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων, τη Signa SA, στην οποία ο καθένας συμμετέχει με ποσοστό 50%. Προ ημερών, η εταιρεία αυτή αγόρασε 16 πολυκαταστήματα στο Βερολίνο (φυσικά μόνο τα ακίνητα και όχι και τις επιχειρήσεις) από την εταιρεία «High-street», που ανήκει στη διαβόητη Goldman Sachs και την Deutche Bank. Συνολικά η Signa AE, που έχει την έδρα της στην Αυστρία, τα τελευταία χρόνια και μέσα στην οικονομική κρίση έχει επενδύσει 4,7 δισ. ευρώ σε εμπορικά ακίνητα σε πολλές μεγαλοπόλεις διαφόρων χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Έτσι, όπως βαδίζει σήμερα το σύστημα, όλο το χρήμα θα συγκεντρωθεί στα θησαυροφυλάκια των μεγιστάνων του πλούτου και στα συρτάρια των μεγάλων τραπεζών. Οι λαοί χρήμα θα ακούν και χρήμα δεν θα βλέπουν. Θα συναλλάσσονται μόνο με κάρτες και επιταγές. Και οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα τροφοδοτούνται με τα ψίχουλα των αποδοχών τους και με τραπεζικό δάνειο. Οι νέες αντιλήψεις περί ευημερίας και ανάπτυξης! Ένα γενικό οικουμενικό χρεοστάσιο χρειάζεται για να σωθούν οι λαοί.


Σχολιάστε εδώ