MΠΑΓΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΑΓΙΣ

Ο θρασύς και αγενής Μπαγίς όχι μόνο είχε προσβάλει τους Έλληνες της Κύπρου, αλλά και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Χάριν της Ιστορίας, υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπαγίς όχι μόνο είπε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, που την απεκάλεσε μισό κράτος, νότια διοίκηση κ.λπ., αλλά απεκάλεσε τον Ελληνισμό της Κύπρου ως «κάποια φυλή» που ζει στον νότο. «Ούτε καν φυλή», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ζήτησα από την πρόεδρο Φλοτρ να τον επαναφέρει στην τάξη, αλλά η Πράσινη βουλευτής αρνήθηκε να το πράξει. Τοποθετήθηκα ενώπιον της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ και εξήγησα ότι ούτε ως άτομο ούτε εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας δέχομαι προσβολές. Και ότι εφόσον ο κ. Μπαγίς δεν απολογείτο, αποχώρησα. Και μαζί μου αποχώρησαν και άλλοι ευρωπαίοι συνάδελφοι, με αποτέλεσμα να πάρει η τουρκική πλευρά ένα καλό μάθημα. Ότι δεν μπορεί να μας υποτιμά, να μας βρίζει θρασύτατα, να προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας.

Τότε λοιπόν υπήρχαν και αυτοί που ισχυρίζονταν ότι κακώς έπραξα. Αρνητικό «ριπόρτ» εισέπραξα και από διπλωματικές πηγές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαγωγή κοσμία. Διότι κακοφανίσαμε και κακοκαρδίσαμε την Τουρκία, την οποία η υφιστάμενη κυβέρνηση και οι θιασώτες τής επιστροφής του σχεδίου Ανάν εξευμένιζαν, καλοκρατούσαν, εκθείαζαν. Με την ψευδαίσθηση της εξεύρεσης «λύσης». Μας πώς όμως θα εξευρεθεί λύση με τα καλοπιάσματα και τις υποκλίσεις, τις γονυκλισίες, τα παρακάλια, την υποταγή; Η Τουρκία θεωρεί τους τεμενάδες ως αδυναμία και το ημέρωμα της στρίγγλας, που δοκιμάστηκε πολλές φορές, απέτυχε παταγωδώς.

Βεβαίως είναι ήδη γνωστό ότι, παρά τα πολύτιμα δώρα του Προέδρου, λύση γιοκ! Και όχι μόνο. Ο Εγκεμέν Μπαγίς επανήλθε παραμονές Χριστουγέννων για πολλοστή φορά και σχεδόν καθημερινά με τον ίδιο προσβλητικό τρόπο, με τις ίδιες φράσεις και το ίδιο ειρωνικό, χλευαστικό ύφος. Προσφάτως μας χλεύαζε ξεδιάντροπα για την οικονομία μας, για τη θλιβερή Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ και μας πρότεινε δανεικά από το «ψευδοκράτος».

Είναι θετικό το ότι σήμερα το πολιτικό μας σύστημα δεν αντέδρασε όπως το 2010. Είτε λόγω εκλογών είτε λόγω αδιεξόδων στο Κυπριακό, στην πρόσφατη έξαρση της τουρκικής αύρας και μεγαλομανίας, ελέχθη ποικιλοτρόπως ότι πρέπει να δίδονται απαντήσεις στον κ. Μπαγίς. Και ότι δεν πρέπει, εν ολίγοις, να δεχόμαστε προσβολές.

Τα λόγια δεν αρκούν. Θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις και πολιτικές επιλογές ενταγμένες σε στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση καθαρού στόχου για δημοκρατική βιώσιμη λύση, η οποία δεν μπορεί να στηρίζεται επί του πληθυσμιακού, διοικητικού και γεωγραφικού διαχωρισμού της Κύπρου στο πλαίσιο ενός σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα, αλλά στον πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου. Και στην αποκατάσταση της παραβιασθείσας από την Τουρκία εννόμου τάξεως, που είχε ως αποτέλεσμα τη διχοτόμηση του νησιού. Όσοι δεν πιστεύουν στη δημοκρατική λύση, να το πουν δημόσια προ των εκλογών και να μην κρύβονται πίσω από την οικονομική τραγωδία, διατυπώνοντας εποικοδομητικές ασάφειες. Και όσοι πιστεύουν στην αναγκαιότητα συμβιβασμού στη βάση ΔΔΟ, ας βγουν ανοικτά να πουν στον λαό ότι αυτό είναι: Διχοτόμηση με όλα τα συνεπακόλουθά της. Η ΔΔΟ δεν είναι επανένωση ούτε απελευθέρωση. Είναι καθαρή ήττα. Καθαρές κουβέντες.

Η οικονομία συνιστά όντως μια τραγωδία για τον τόπο. Και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Για να βγούμε από το αδιέξοδο. Διότι αυτό επιβάλλει η πολιτική σοβαρότητα και ηθική. Για να διασώσουμε την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπειά μας. Επʼ ουδενί, λοιπόν, δεν πρέπει να αφεθεί το Κυπριακό στο περιθώριο και στα χέρια των Τούρκων και των Βρετανών, οι οποίοι θα ασκήσουν πιέσεις από το παρασκήνιο για την επιστροφή ενός σχεδίου χειρότερου ακόμη και από το απορριφθέν σχέδιο Ανάν, με απώτερο στόχο να μετατρέψουν την πρότερη ήττα τους σε νίκη. Απαιτείται εγρήγορση και κόκκινος συναγερμός.


Σχολιάστε εδώ