Όλα για όλα τα παίζει το ΠΑΣΟΚ

Στην Ιπποκράτους παραδέχονται ότι αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία του κόμματος η διαφορά των τριών ονομάτων, που προέκυψε από την αντιπαραβολή στις λίστες, ωστόσο θεωρούν πως πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκαλυφθεί η «χυδαία» -όπως την αποκαλούν- σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, να εμπλέξει τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο ποινικό κομμάτι των ευθυνών της υπόθεσης. Θεωρούν μάλιστα και δικαίωση το γεγονός ότι ο έλεγχος έδειξε πως το usb πειράχτηκε όταν το είχε στην κατοχή του ο Διώτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ακόμη ενημερωθεί για την υπόθεση

Για τον λόγο αυτό, από την πρώτη στιγμή της διαπίστωσης των ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε την τακτική του «σκληρού ροκ», ως απάντηση στην πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπαρασύρει ολόκληρο το κόμμα στη δίνη του σκανδάλου.

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε τα όσα με επιμονή έλεγε τόσον καιρό ο πρόεδρός του και καταδεικνύει πως «δεν φταίει για όλα ο Βενιζέλος». Όπως τονίζουν στο «Παρόν» στελέχη του Κινήματος, οι χειρισμοί που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και την αποκάλυψη των τριών ονομάτων, αναδεικνύουν και τη σύγχυση στην οποία έχει περιπέσει η Κουμουνδούρου. «Στον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο διάστημα υπήρξε σύγχυση αναφορικά με το ποια ονόματα θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής. Οι ενδογενείς τους δυνάμεις θέλησαν να στήσουν εκ νέου ένα βρώμικο ’89, μια νέα προσπάθεια δηλαδή να «σκοτώσουν» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ», αναφέρουν τα στελέχη αυτά και προσθέτουν: «Αμφιταλαντεύονταν αν θα βάλουν στην πρόταση τα ονόματα όχι μόνο των Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, αλλά και του ίδιου του Παπανδρέου. Τελικά, έπειτα από αφόρητες πιέσεις που άσκησαν στον Τσίπρα οι ΠΑΣΟΚογενείς, κάτι τέτοιο απεφεύχθη, καθώς γνώριζαν και δεν θέλησαν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ».

Κυρίαρχος

Πάντως, όπως φάνηκε τόσο από τις υπογραφές στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών, ο Βενιζέλος συσπειρώνει γύρω του την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Είτε από ανάγκη είτε από πολιτική επιλογή, βουλευτές που δεν βρίσκονται κοντά στον Βενιζέλο επιλέγουν να στηρίξουν την πρόταση της τρικομματικής. «Αν κάποιος ψηφίσει διαφορετικά από αυτό που υπέγραψε, τότε θα είναι απλώς γελοίος», επισημαίνει στο «ΠΑΡΟΝ» έμπειρος κοινοβουλευτικός, που δεν είναι στο κλίμα Βενιζέλου, και υπογραμμίζει: «Θα είναι προτιμότερο να βγει και να πει ανοιχτά ότι ο Βενιζέλος έχει ποινικές ευθύνες και να αποχωρήσει από το κόμμα».

Στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το κλίμα στην ΚΟ είναι υπέρ του προέδρου και ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές στη μυστική ψηφοφορία, ενώ αναμένουν και ορισμένοι από τους διαγραμμένους να «συνταχθούν» στην πρόταση της κυβέρνησης.

Από την πλευρά των διαγραμμένων, το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει. Ο Λοβέρδος δεν πρόκειται, όπως ο ίδιος τονίζει, να ψηφίσει την παραπομπή Βενιζέλου, ο Σκανδαλίδης, που επέστρεψε μαζί με τους Κουτσούκο και Κασσή, θα στηρίξει την πρόταση της τρικομματικής. Από την άλλη, ο Μπόλαρης επιμένει ότι ο Βενιζέλος έχει ποινικές ευθύνες και υπογραμμίζει ότι οι βουλευτές γίνονται συνένοχοι, καθώς «υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης για όλους». Ωστόσο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει πρόβλημα με τη σοβαρότητα» και κρατά χαμηλούς τόνους αναφορικά με τις προθέσεις του, όπως και ο Κασσής, που απλώς αναγνωρίζει το θέατρο του παραλόγου. Αίνιγμα παραμένει ο Αηδόνης που, παρά το γεγονός ότι η καυστικότατη επιστολή παραίτησής του κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν τη λίστα, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι διακρίνει και ποινικές.

Παν. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ