Χρυσές δουλειές κάνουν οι τηλεπωλήσεις!

«Δεν θα αγόραζα πράγματα από την τηλεόραση και σας μιλάω σοβαρά. Αυτά που πουλάει σήμερα η ελληνική τηλεόραση είναι το 90% φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Δυστυχώς, κοροϊδεύουν και στενοχωρούν τον κόσμο», μου λέει με ειλικρίνεια και μένω άφωνη.

Ωστόσο, δεν μένει μόνο εκεί. Τα βάζει με το κράτος που δεν δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να κατασκευάζεται έστω και μια σόμπα στην Ελλάδα, με τους γονείς των σημερινών τριαντάρηδων που δεν τους επέτρεψαν να μάθουν να επιβιώνουν και να δουλεύουν σε οποιαδήποτε δουλειά, με τα τελωνεία που κλείνουν στην Ελλάδα στις 2 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά, ενώ τα φορτηγά με το εμπόρευμα περιμένουν στα σύνορα, με τις κυβερνήσεις που έθρεψαν τεμπέληδες δημόσιους υπαλλήλους και όχι αγρότες που θα δημιουργούσαν συσκευαστήρια λαδιού και κτηνοτρόφους που θα έφτιαχναν κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο δημοφιλής τηλε-έμπορος -τηλεοπτικό φαινόμενο για πολλούς εν μέσω κρίσης- αναρωτιέται πώς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κατάντησε έκθεση για μαλλί της γριάς ενώ στενοχωριέται που η χώρα μας δεν έχει μια έκθεση τροφίμων. Τέλος, μιλάει και για την τηλεόραση που θαμπώνει και απορεί γιατί ο κόσμος τον χαιρετά με δέος στο δρόμο, όταν αυτός κάνει κάτι πολύ απλό: πουλάει προϊόντα. Και με νόημα κουνάει το κεφάλι του, λέγοντας: «Η τηλεόραση έκανε όλους αυτούς που μας κυβερνάνε να φαντάζουν κάποιοι. Αλήθεια, δεν σου φαίνεται χαζή η φράση “το είπε η τηλεόραση”;».

// Πόσα χρόνια είσαι στον χώρο των τηλεπωλήσεων;
Είμαι πάνω από 19 χρόνια. Αλλά όπως βλέπεις και στο KONTRA CHANNEL δεν κάνω μια εκπομπή που απλά πουλάω μια σόμπα, η οποία σημειωτέον έχει γίνει ανάρπαστη, είναι μια παρεΐστικη εκπομπή και με διάφορα άλλα σχόλια. Χάρη στη δουλειά μου δίνω ψωμί σε 50 άτομα, αλλά είμαι και εγώ όλη μέρα στο γραφείο, στο στούντιο, στην αποθήκη, όπου χρειαστεί. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα. Από 10 ετών γυρίζαμε όλη την Ελλάδα με τον πατέρα μου και πουλούσαμε έργα τέχνης, αντίκες. Περάσαμε και σε πιο χρηστικά -σκεύη κουζίνας κ.ο.κ.- και τώρα στη σόμπα που έχει κάνει τεράστια επιτυχία. Έχω συνεργαστεί με όλα τα ελληνικά κανάλια αλλά και με αυτά της Κύπρου. Η εκπομπή παίζεται και σε κανάλια στη Ρόδο, στην Κρήτη, στην Ξάνθη, στη Λάρισα, στη Μακεδονία κ.α. Οι εκπομπές συνήθως είναι από εξήντα λεπτά έως 3,5 ώρες.

// Πόσοι βλέπουν και πόσοι τελικά αγοράζουν από την τηλεόραση;
Προφανώς είναι πολλοί αυτοί που βλέπουν. Και βλέπουν νέοι. Αλλά και εγώ άλλαξα το εμπόρευμά μου. Όταν ξεκίνησα παρουσίαζα αντίκες που έφερνα από όλο τον κόσμο. Σήμερα όμως ο κόσμος παίρνει χρηστικά κομμάτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια εκπομπή μου στο KONTRΑ καταγράφονται και χίλιες κλήσεις για παραγγελίες. Αλλά υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης τόσα χρόνια με το κοινό. Και το λέω αυτό γιατί πολλοί συνάδελφοι έχουν στενοχωρήσει πολύ κόσμο.

// Τι κερδίζει ένας καταναλωτής αγοράζοντας μέσα από την τηλεόραση και γιατί οι τηλεπωλήσεις έχουν γίνει μόδα;
Το έξυπνο προϊόν που θα βρει ο έμπορος. Γιατί αυτή είναι η δουλειά του εμπόρου, εκεί στηρίζεται το παγκόσμιο εμπόριο. Το διαφορετικό πουλάει. Αλλά το διαφορετικό που είναι καλό. Εγώ παίρνω τα προϊόντα υπερ-χονδρική από το εξωτερικό και τα πουλάω στη λιανική. Στόχος μας είναι οι χαμηλές τιμές. Και επίσης όσο αυτή η Ελλάδα κατασκευάζει και παράγει στηρίζω ελληνικές βιοτεχνίες που ράβουν σεντόνια, μαξιλάρια και κατευθείαν περνάνε στον καταναλωτή χωρίς να υπάρχει μεσάζοντας. Θα σας δώσω όμως και μια άλλη διάσταση. Οι εκπομπές πωλήσεων είναι ένα shopping therapy. Ειδικά οι ηλικιωμένοι που κάθονται μόνοι τους στο σπίτι μέσα από τις τηλεπωλήσεις βρίσκουν μια συντροφιά.

// Ποια προϊόντα πωλούνται μέσα από την τηλεόραση;
Η εποχή άλλαξε. Ο κόσμος πέρασε από την πολυτέλεια στα απαραίτητα. Τα είδη θέρμανσης που πουλάμε έχουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο. Μιλάμε για χιλιάδες παραγγελίες. Οι επιχειρηματίες πρέπει να ακούμε την εποχή. Καλά και τα πορσελάνινα σερβίτσια αλλά τώρα αυτό που μετράει είναι η επιβίωση. Για να επιβιώσεις πρέπει να ελίσσεσαι. Μόνο έτσι θα μείνεις ζωντανός.

// Σε συμφέρει να πουλάς μέσα από την τηλεόραση;
Ναι. Γιατί όταν ο τηλεθεατής κάθεται στον καναπέ του και είναι χαλαρός, είναι πιο εύκολο να τον πείσεις να αγοράσει κάτι, από το να το έβλεπε βιαστικά μέσα από μία βιτρίνα. Η τηλεόραση έχει λάμψη, αλλά αυτό δεν είναι πάντα καλό. Θα πρέπει να προσέχουμε από που αγοράζουμε. Πρέπει να εμπιστευόμαστε αυτούς που έχουν χρόνια στο χώρο και έχουν δείξει φερεγγυότητα.

// Πώς σου φαίνεται η δυναμική της τηλεόρασης;
Για μένα η τηλεόραση έχει κάνει μεγάλο κακό. Προκαλεί λάθος πρότυπα και πανικό στα δελτία. Στις τηλεπωλήσεις υπάρχουν πολλές παγίδες. Προσοχή. Η τηλεόραση θαμπώνει. Είναι προτιμότερο για μένα να έχεις υγιείς πελάτες και ικανοποιημένους από θιγμένους πελάτες. Συνάδελφοι έχουν κοροϊδέψει πελάτες και την έχω πληρώσει και εγώ. Δεν την έχω ψωνίσει. Γιατί συμβαίνει και αυτό. Κάνουμε μια δουλειά σαν τον μαραγκό, τον αρτοποιό, τον ανθοπώλη. Μου φαίνεται παράξενο που με χαιρετάνε στο δρόμο και ενθουσιάζονται. Δεν είμαι λάιφ στάιλ πρόσωπο, σόμπες πουλάω.

// Η σόμπα σας αναμμένη στις 4 λάμπες πόσο κοστίζει;
23 λεπτά την ώρα. Μια καλή λύση για να βγάλουμε τον χειμώνα. Κάνει δουλειά, καίει στο φουλ, κάνει 65 ευρώ και αυτό είναι όλο. Αλλά είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, έχουμε τέσσερις μήνες χειμώνα. Το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη. Πήγαινε στη Γερμανία με 9 μήνες χειμώνα.

// Σας συμφέρει να πουλάτε από τα κανάλια; Να αγοράζετε τηλεοπτικό χρόνο;
Η τηλεόραση είναι όπλο. Αν αγοράζω τηλεοπτικό χρόνο σε μια συγκεκριμένη ζώνη επτά μέρες την εβδομάδα θα έχω και πενήντα τοις εκατό έκπτωση. Άρα συμφέρει. Δεν θεωρώ μόδα τις τηλεπωλήσεις. Απλά βλέπεις τώρα βιβλιοπώλες, κοσμηματοπώλες, εμπόρους με χαλιά που δεν μπορούν να πουλήσουν λόγω της κρίσης τα εμπορεύματά τους να αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο. Μόδα στον χώρο των τηλεπωλήσεων είναι οι γιατροί, οι αισθητικοί, οι πλαστικοί χειρουργοί, οι οποίοι αγοράζουν χρόνο για να προωθήσουν κρέμες ομορφιάς καθώς σήμερα όλα αυτά θεωρούνται πολυτέλειες. Ο Έλληνας όμως θα στραφεί στα χρηστικά. Επειδή είναι καλοφαγάς θα δει τις εκπομπές μαγειρικής και τις τηλεπωλήσεις με είδη κουζίνας.

// Δεν σκέφτηκες να φύγεις από την Ελλάδα;
Όχι. Δουλεύω από 10 ετών σαν τον πατέρα μου. Είμαστε Μικρασιάτες, λατρεύουμε το εμπόριο, έχουμε μια φιλοσοφία, που λέει ότι αν δεν έχεις δουλειά, δουλεύεις παντού -με είδες, ξεφόρτωνα μόνος μου από τις νταλίκες, η δουλειά δεν είναι ντροπή. Οι γονείς έκαναν ένα λάθος με τα παιδιά τους. Με τα παιδιά της ηλικίας μου. Δεν τους επέτρεψαν να επιβιώνουν. Εμένα ο πατέρας μου μου είπε σκάσε και κολύμπα. Δεν θεώρησα τίποτα δεδομένο. Στην οικογένειά μου έπρεπε να δουλεύεις για να ζεις. Δεν πήραμε χαρτζιλίκι, σπανίως κάναμε διακοπές. Η κρίση κρύβει και ευκαιρίες.

// Θα αγόραζες πράγματα μέσα από την τηλεόραση;
Όχι.

// Πλάκα κάνεις προφανώς… Μου ακυρώνεις, μου ανατρέπεις τα πάντα…
Σου μιλάω σοβαρά. Και να το γράψεις όπως σ’ το λέω. Αυτά που πουλάει σήμερα η ελληνική τηλεόραση κατά 90% είναι φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Λοιπόν για εμένα δεν αγοράζουν κοσμήματα οι τηλεθεατές, αλλά μπιζού. Το ξέρω ότι δεν θα κάνω ποτέ λεφτά στη ζωή μου, αλλά είμαι ειλικρινής. Επίσης, δεν θα αγόραζα βιβλία με φωνές. Το βιβλίο δεν το επιβάλλεις. Μου φαίνεται γραφικό αυτό, είναι φασιστικό. Ότι πέντε βιβλία έμειναν και αν δεν τα πάρεις τώρα έχασες και ότι σε αυτά τα βιβλία βρίσκεται το τέλος του κόσμου. Αλλά η κινδυνολογία πουλάει. Εγώ βγαίνω στην τηλεόραση και δεν επιμένω για να αγοράσει κάποιος. Παρουσίαση κάνω και αν δεν τους αρέσει, τους δίνω και τα χρήματα πίσω και αν έχει και κάπου πρόβλημα το προϊόν το αλλάζω. Κανείς να μην είναι στενοχωρημένος.

// Παράξενη σχέση έχεις με την τηλεόραση… Σε φοβίζει η δημοσιότητα;
Δεν είναι αυτό. Η τηλεόραση έκανε όλους αυτούς που μας κυβερνάνε να φαντάζουν κάποιοι. Το τίποτα έγινε κάτι. Και αυτό συμβαίνει και με παρουσιαστές, τραγουδιστές, καλλιτέχνες. Η φράση «το είπε η τηλεόραση» μου φαίνεται χαζή. Δηλαδή η εφημερίδα δεν είναι πιο έγκυρη; Είναι δυνατόν δημοσιογράφοι να πληρώνονται στην τηλεόραση με χιλιάδες ευρώ; Γιατί; Τι διαφορετικό κάνουν; Εγώ κινώ μια επιχείρηση, έχουν περάσει εκατομμύρια από τα χέρια μου και έχω πάρει μόνο ένα σπίτι. Δεν είμαι χαζός, ξέρω τι γίνεται. Νοικιάζουν τη φωνή τους. Μου φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν δημοσιογράφοι που μιλάνε για φτώχεια σε πρωινές ή βραδινές εκπομπές και να παίρνουν πενήντα χιλιάρικα το μήνα ή παρουσιάστριες που βαπτίζονται «το κορίτσι της διπλανής πόρτας», «ο δικός μας άνθρωπος» και να υπογράφουν συμβόλαια εκατομμυρίων… Εγώ δεν ξέρω κορίτσια της διπλανής πόρτας και της καθημερινότητας να κάνουν διακοπές με λίαρ τζετ. Μαγκιά τους, δεν τους κατηγορώ, αλλά μην πουλάς κάτι που δεν είσαι.

// Η κρίση συμφέρει στις τηλεπωλήσεις;
Ναι, γιατί τα κανάλια έχουν ρίξει πολύ τις τιμές. Αλλά και εμείς οι έμποροι έχουμε ρίξει πολύ τις τιμές των προϊόντων. Η τηλεόραση έχει γκελ. Σ’ ένα κατάστημα περνάνε πέντε άνθρωποι. Στην τηλεόραση σε βλέπουν 5 εκατομμύρια. Στο KONTRA με βλέπετε καθημερινά από τις 2 έως τις 4. Ξέρετε τι δυναμική έχει το κανάλι;

// Ως έμπορας, ποιο είναι το αρνητικό που έχεις εντοπίσει στην οικονομία της χώρας;
Πες μου, ρε Μαρία, είναι λογικό να φέρνω 50.000 σόμπες από την Τουρκία; Δεν παράγουμε! Αν κρίνω από εμένα είναι τραγικό που ταξιδεύω έξω για να φέρω στη χώρα μας τα αναγκαία. Δεν υπάρχει ένα εργοστάσιο να κατασκευάσει και να εξάγει σόμπες στην Ελλάδα; Αλλά αφού δεν υπάρχει διάθεση από το κράτος να δημιουργήσει εργοστάσια. Μα, είναι δυνατόν να παίρνω τα λεφτά από τον καταναλωτή και να τα δίνω έξω; Αν καταλάβει ποτέ το κράτος ότι είναι λάθος η Καλογήρου, ο Βασιλόπουλος, ο Μαρινόπουλος να παίρνει τα λεφτά του Έλληνα και να τα στέλνει στη Γερμανία, την Αγγλία, την Ιταλία θα πάψει να υπάρχει κρίση στην Ελλάδα.

// Δηλαδή η Ελλάδα μπορεί να δει φως στο τούνελ;
Ναι. Όταν τα τελωνεία της πάψουν να κλείνουν στις 2 το μεσημέρι και τα Σαββατοκύριακα πάψουν να είναι κλειστά. Πες μου πού αλλού στον κόσμο είναι κλειστά τα τελωνεία; Παντού είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο. Ξέρεις πόσα λεφτά χάνει η Ελλάδα με το να μένουν τα φορτηγά στα σύνορα; Εγώ δεν ήξερα τι να πω στον κόσμο, με τις σόμπες να περιμένουν στα σύνορα. Γινόταν πανικός στην αποθήκη. Για εμένα πρέπει να ξηλωθεί όλο το Δημόσιο. Είναι η κατάρα αυτού του τόπου. Το Δημόσιο κατάντησε τον Έλληνα να ζητάει. Ο Έλληνας πρέπει να απογαλακτιστεί από το κράτος. Είναι δυνατόν να χάθηκαν έξυπνα μυαλά στο Δημόσιο;

// Άρα εμείς φταίμε για τις κυβερνήσεις μας;
Ποιος άλλος; Οι κυβερνήσεις μας συντήρησαν τα συνδικάτα των αγροτών, των οικοδόμων, έδιναν χρήματα που ήταν για ανάπτυξη στους εργατοπατέρες που έπαιρναν δάνεια και τα έκαναν Καγέν. Η κρίση είναι στο μυαλό των πολιτικών. Ας κάτσουν να μιλήσουν με έναν άνθρωπο της καθημερινότητας. Θα σου πω κάτι απλό. Ξέρεις ότι δεν υπάρχει έκθεση τροφίμων στη χώρα μας; Δώστε βήμα σε έναν έμπορο να μιλήσει. Αφήστε τα μίντια τους πολιτικούς. Δώστε βήμα στον επιχειρηματία. Η Ελλάδα που έχει τόσα μοναδικά προϊόντα να μην έχει έκθεση τροφίμων; Και να πηγαίνει η ΕΛΑΪΣ στη Φρανκφούρτη; Γιατί δεν καλούμε τους Άραβες, τους Ρώσους σε μια έκθεση τροφίμων; Τον χι, ψι Βασιλόπουλο της Ρωσίας, να του κάνουμε και τα εισιτήρια να δει την CRETA FARM, τον Παυλίδη, τον Παπαδόπουλο; Δεν έχουμε σαφράν, αυγοτάραχο, σαλιγκάρια, τσιπούρα, ντομάτα; Η ντομάτα μας σε συσκευασία πουλιέται στα Χάροντς. Οι Γερμανοί κάνουν προσπάθεια με θερμοκήπια να βγάλουν ρίγανη και μαϊντανό, κάππαρη και εμάς μας τα δίνει ο Θεός και δεν τα συσκευάζουμε. Πέντε επιχειρηματίες να έρθουν από την Κίνα, πουλήσαμε το λάδι μας, τη σταφίδα μας, το φιστίκι. Οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου μας είναι η κατάρα μας. Μας έταζαν λεφτά χωρίς δουλειά.

// Το εμπορικό δαιμόνιο από τη Μικρά Ασία;
Η Μικρά Ασία είναι πολιτισμός. Η Κωνσταντινούπολη ήταν η κορωνίδα του εμπορίου. Ξέρεις ότι οι Τούρκοι κατασκευάζουν τα πάντα; Γιατί εμείς όχι; Ο Ερντογάν είναι μεγάλος πολιτικός. Μακάρι να είχαμε και εμείς έναν Ερντογάν.


Σχολιάστε εδώ