Φοβού τις κάλπες…

Αν και τόσο ο πολιτικός ρεαλισμός όσο και η λογική των αριθμών (βουλευτικών εδρών) μηδενίζουν σχεδόν το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, που θα προκαλέσει τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό και αναταράξεις στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συνεχίζει να παραμένει αμέτοχος μέχρι τώρα στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα επειδή δεν επιθυμεί να εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση με άμεσο κίνδυνο να κατηγορηθεί για παρέμβαση στο έργο είτε της Δικαιοσύνης είτε του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, στο πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τις αλλεπάλληλες ανατροπές σε διάφορα επίπεδα, διαπιστώνουν τη ρευστότητα που υπάρχει στα ενδότερα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων όλων σχεδόν των κομμάτων και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το τι θα βγάλουν τελικά οι κάλπες.

Τρεις είναι οι παράγοντες που τροφοδοτούν την ανησυχία τους σε σχέση με τις ψηφοφορίες:

Πρώτον, η μυστικότητα της ψήφου, που παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε βουλευτή να ψηφίσει κατά συνείδηση ή κατά το δοκούν, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα κληθεί στη συνέχεια να αιτιολογήσει την ψήφο του και, σε περίπτωση δραματικών εξελίξεων, να απολογηθεί δημοσίως για την επιλογή του.

Δεύτερον, η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που βάζει στο κάδρο των Προανακριτικών τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και περιπλέκει τα πράγματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να… αυτονομηθεί και να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη «λαϊκή απαίτηση». Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και απρόβλεπτες παρενέργειες σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, που πιθανόν να επηρεάσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Τρίτον, η έντονη δυσφορία που καταγράφεται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση της ηγεσίας να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για τη λίστα μόνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου, απαλλάσσοντας έτσι τον Β. Βενιζέλο, αν και ελέγχεται για τους χειρισμούς που (δεν) έκανε αφότου παρέλαβε το ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα των ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην ελβετική τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν δύο παράγοντες που έρχονται να αμβλύνουν τις ανησυχίες του πρωθυπουργικού επιτελείου: Πρώτον, η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Για την παραπομπή οποιουδήποτε από τους τέσσερις προτεινόμενους (Γ. Παπακωνσταντίνου, Β. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος) απαιτούνται οι θετικές ψήφοι 151 τουλάχιστον βουλευτών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο σύνολό τους διαθέτουν 119 βουλευτές, που σημαίνει ότι χρειάζονται οι ψήφοι των 18 ανεξάρτητων και επιπλέον 14 από τους 164 βουλευτές των τριών κυβερνητικών κομμάτων προκειμένου να παραπεμφθεί ένας εκ των κ. Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου. (Η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να θεωρείται δεδομένη…) Δεύτερον, το ότι οι βουλευτές (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) αντιλαμβάνονται σαφώς ότι ενδεχόμενη παραπομπή του κ. Βενιζέλου θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, πιθανόν και την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή πορεία της χώρας και τις προοπτικές της οικονομίας. Εκτιμούν, λοιπόν, στο Μέγαρο Μαξίμου ότι οι βουλευτές, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, θα θέσουν σε δεύτερη μοίρα τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις τους, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και την ανάγκη απρόσκοπτης εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μηνύματα ανησυχίας

ΤΟ προηγούμενο διάστημα το πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και τα κεντρικά γραφεία του κόμματος δέχονταν ανησυχητικά μηνύματα από βουλευτές και στελέχη που εξέφραζαν τη δυσφορία τους για το ότι ο κ. Σαμαράς συνηγορεί στη μη παραπομπή του κ. Βενιζέλου, απαλλάσσοντάς τον από τις ευθύνες του, αν και άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση της λίστας. Οι βουλευτές θεωρούν ότι με την επιλογή του αυτή ο πρωθυπουργός στέλνει «λάθος μήνυμα» στους πολίτες, καθώς από τη μια δεσμεύεται για την κάθαρση και την αναγέννηση της χώρας και από την άλλη προσφέρει «σωσίβιο» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που οι πολίτες στη συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρούν δεδομένες τις ευθύνες του.

Οι ενστάσεις και οι γκρίνιες βουλευτών και στελεχών δείχνουν… τάσεις υποχώρησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα, χωρίς να έχουν σε καμία περίπτωση εκλείψει. Κι αυτό οφείλεται στην ακραία επιθετική στάση που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που λειτουργεί συσπειρωτικά για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που δεν έχει απομειωθεί είναι ο «θυμός» για τον Γ. Παπανδρέου, με αρκετούς βουλευτές να θεωρούν περίπου… αναγκαία την παραπομπή του, μετά και τη δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου ότι τον είχε πλήρως ενημερώσει για το ζήτημα της λίστας. Ενώ υπάρχει κι ένα επιπλέον δεδομένο, η συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου στο Νταβός με τον επικεφαλής της ελβετικής τράπεζας. «Οι περισσότεροι Έλληνες τον θεωρούν βασικό υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα κι εμείς θα τον… αθωώσουμε;», σημειώνουν οι βουλευτές, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή. Αν, δηλαδή, θα πάρει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Παπανδρέου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παραπομπή του, ή θα επιχειρήσει να τον υπερασπιστεί, επιρρίπτοντας τις ευθύνες αποκλειστικά και μόνον στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό», λένε χαρακτηριστικά βουλευτές της παράταξης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ