Υπογραφή Μνημονίου από τον νέο Πρόεδρο

Η Κύπρος χάνει το ραντεβού της 21ης Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει το Eurogroup. Ο αποχωρών Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κοντ Γιούνκερ, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ότι δεν βλέπει ουσιαστική απόφαση για την Κύπρο εντός του Ιανουαρίου. Διότι, όπως είπε, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εξέταση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Υπογραφή από τον νέο Πρόεδρο

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε μείζον το θέμα της στήριξης της Κύπρου, το οποίο θεωρεί πως είναι εξίσου σημαντικό με εκείνο της Ελλάδας. Όπως τονίζεται στις Βρυξέλλες, δεν θα ήταν δυνατόν για γίνουν βεβιασμένα βήματα. Επιπροσθέτως, η τάση που επικρατεί στην έδρα της ΕΕ είναι το Μνημόνιο να υπογραφεί περί τον προσεχή Μάρτιο, εφόσον τον Φεβρουάριο στην Κύπρο υπάρχουν εκλογές. Και προφανώς θα υπογραφεί από τον νέο Πρόεδρο, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της εφαρμογής του.

Γερμανικά παιχνίδια

Οι Γερμανοί επιμένουν ότι δεν θα δώσουν χρήματα στην Κύπρο για να τα εισπράξουν οι Ρώσοι, που έχουν κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες. Το πρόβλημα των Γερμανών είναι συναφές με προεκλογικές κυρίως σκοπιμότητες και έχει ξεκινήσει από τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους, οι οποίο ισχυρίζονται ότι δεν θα δοθούν τα χρήματα του γερμανού πολίτη για να πληρωθούν οι Ρώσοι, που ξεπλένουν μαύρο χρήμα στην Κύπρο. Γιʼ αυτό αξιώνουν να βελτιωθεί η κυπριακή νομοθεσία. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει πλειοψηφία εντός του γερμανικού Κοινοβουλίου για να ψηφιστεί κυπριακό Μνημόνιο, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία το Eurogroup έδιδε το πράσινο φως χθες. Αληθές πάντως είναι ότι το ίδιο το προσχέδιο του Μνημονίου αναφέρει ότι η σχετική με το θέμα νομοθεσία της Κύπρου είναι στην ίδια γραμμή με τις κοινοτικές οδηγίες. Οι παρατηρήσεις που είχαν γίνει για τη βελτίωσή της ήταν υποτυπώδεις και έχουν ήδη ψηφιστεί από την Κυπριακή Βουλή.

Η αναδρομικότητα και ο ΕΜΣ

Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική του άποψη. Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της αναδρομικότητας, δηλαδή να μπορούν και τράπεζες που θα είναι ήδη υπό καθεστώς Μνημονίου πριν από την 1 Μαρτίου του 2014, όταν το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ, να δανείζονται απευθείας. Χωρίς την παρέμβαση του κράτους. Με την υφιστάμενη διαδικασία, κατά την οποία το κράτος δανείζεται για τις τράπεζες, αυξάνει το δημόσιο χρέος, το οποίο στην περίπτωση της Κύπρου κινδυνεύει να είναι μη βιώσιμο. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε τα εξής: «Έχω μια προσωπική άποψη για το θέμα, ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή αναδρομικότητας στον μηχανισμό, διαφορετικά θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της έννοιάς του. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι ένα εργαλείο λειτουργικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Απαλλαγή από τα χρέη

Η αναδρομικότητα προφανώς θα εφαρμόζεται αναλόγως της περίπτωσης, για να διευκολυνθούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης και να απαλλαγούν από τα υψηλά δημόσια χρέη. Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να αλλάξει πολιτική και να δεχθεί την αναδρομικότητα.


Σχολιάστε εδώ