Το «στημένο» παιχνίδι των τηλεοπτικών αδειών

Το καθεστώς αυτό έχει κριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας «παράνομο» και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να καταρρεύσει ολοκληρωτικά η θεσμική κατοχύρωση των ιδιωτικών καναλιών. Η κατάσταση αυτή, ωστόσο, βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και τους μεγαλοϊδιοκτήτες των καναλιών, που καθορίζουν το παιχνίδι της τηλεοπτικής αγοράς με τα δικά τους, σημαδεμένα χαρτιά. Συντηρούν τους όρους της προσωρινής νομιμότητας, με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει κλειστή και χωρίς καμία απολύτως δυνατότητα να εκπέμψει οιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος επενδυτής στην αγορά της ελληνικής TV.

Θεσμικά ο νόμος Ρουσόπουλου (3592/2007) προέβλεπε για την οριστική τηλεοπτική αδειοδότηση την έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του αντιτίμου στη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ο νόμος 4070/2012 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επιβάλλει την αδειοδότηση παρόχων δικτύου πλέον, στους οποίους παραχωρούνται οι τηλεοπτικές συχνότητες. Ως πάροχοι δικτύου έχουν ενεργοποιηθεί η Digea και η ΕΡΤ, στην περιφέρεια δραστηριοποιείται η Digital Union, ενώ το δικό της δίκτυο έχει αναπτύξει η συνδρομητική της Nova.

Το καθεστώς της ιδιωτικής τηλεόρασης παραμένει θολό και οι συχνότητες είναι κατειλημμένες από τα ιδιωτικά κανάλια χωρίς αντίτιμο στο Δημόσιο. Την προσωρινή ψηφιακή μετάβαση έχει αναλάβει η Digea, στην οποία μέτοχοι είναι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη πως το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα δημοπρατήσει τις ψηφιακές συχνότητες στους παρόχους δικτύου. Εξαγγελία που πρακτικά σημαίνει πως τα ιδιωτικά κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν -μέσω της Digea πια- χωρίς τηλεοπτικές άδειες, χωρίς όρους και χωρίς κανόνες.

– «Ο πάσης φύσεως δημόσιος τομέας διαρκώς διογκούται, με προφανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος», δηλώνει σε δεύτερη ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ (αυτήν τη φορά εκδόθηκε με λογότυπο). Και σημειώνει συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το αγροτικό κανάλι Δήμητρα, το Euronews Ελλάς, η «διόγκωση της ΕΡΤ ΑΕ» και το Κανάλι της Βουλής. Προτίθεται άραγε να καταθέσει στοιχεία και στον Εισαγγελέα; Η ΕΙΤΗΣΕΕ «φωτογραφίζει» και πάλι τον 902 TV, κάνοντας μια έμμεση νύξη στο κόστος της ψηφιακής μετάβασης.


Σχολιάστε εδώ