Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
• Δεν είναι τόσο το γεγονός πως η αγορά συνεχίζει να διαγράφει ανοδική τροχιά, που έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη στο «χιλιάρικο». Είναι περισσότερο το ότι ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη η προσέγγιση στο μέχρι πρότινος «μακρινό» επίπεδο των 1.000 μονάδων, δεν συμπεριλάμβανε μόνον τους τραπεζικούς τίτλους, αλλά και αρκετές μετοχές μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, που εσχάτως κινούνται με συνεχώς αυξανόμενη συναλλακτική δραστηριότητα.
• Για του λόγου το αληθές, στις τελευταίες συνεδριάσεις συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, αλλά και οι επιλεκτικές κινήσεις εκ μέρους των επενδυτών, κατά κύριο λόγο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, χωρίς όμως να παραλείπουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν και σε μικρότερα χαρτιά. Κι αυτό σε μια αγορά που ήδη έρχεται από ένα τελευταίο τρίμηνο του 2012 όπου το «ντεμαράζ» των επιλεγμένων τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε κάνει τη διαφορά κι είχε συμβάλει ώστε το ΧΑ να υπεραποδώσει των περισσοτέρων ευρωπαϊκών αγορών.
• Ας μην ξεχνάμε πως το ΧΑ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη τελείωσε τη χρονιά με σωρευτικά κέρδη της τάξης του 33,4%, την ώρα που στο σύνολο της χρήσης οι τράπεζες κατέγραψαν απώλειες περίπου 11,5%.
• Με αυτά τα δεδομένα υπόψιν τους, οι αναλυτές εκτιμούν πως το 2013 αναμένεται να είναι μια ακόμα καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά, εστιάζοντας στην αντίδραση και ανάπτυξη τίτλων και εταιρειών που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα. Κόντρα στις πιέσεις, όπως έπραξαν επί μακρόν την περίοδο της μεγάλης «βουτιάς» στο ΧΑ, στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς.
• Εάν μάλιστα ευοδωθούν οι προσπάθειες, τόσο της Πολιτείας όσο και των τραπεζιτών, και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κυλήσει ομαλά, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για την αγορά μας.
• Μέχρι, πάντως, να ολοκληρωθεί η διαδικασία «θωράκισης» των τραπεζών, αυτές θα παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της αγοράς, εξ ου και οι περισσότεροι διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων επιλέγουν ακόμη μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα.
• Οψόμεθα…