ΠEΙΡΑΙΑΣ

// Από τους πλέον εντυπωσιακούς γιορτασμούς που έχουμε δει στον Πειραιά ήταν αυτός της περασμένης Κυριακής για τον αγιασμό των υδάτων. Μετά από 10 χρόνια ανήμερα τα Θεοφάνεια κατέβηκε στον Πειραιά ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος, συνοδευόμενοι από πλειάδα υπουργών και βουλευτών. Αυτό σίγουρα κάτι λέει…

// Πριν προλάβουν να βουτήξουν οι βατραχάνθρωποι για να πιάσουν τον Σταυρό σύμφωνα με το έθιμο πρόλαβε ένας υπάλληλος του δήμου που είχε πάρει θέση δίπλα στην εξέδρα, έπεσε στη θάλασσα κι έπιασε τον Σταυρό! Ο Αρχιεπίσκοπος που γνώριζε ότι είχαν ετοιμαστεί και οι βατραχάνθρωποι τον μάζεψε γρήγορα και τον ξαναέριξε στη θάλασσα για να ολοκληρωθεί η τελετή όπως είχε προγραμματιστεί.

// Ένας μικρός «θησαυρός» ήταν κρυμμένος εδώ και 30 περίπου χρόνια σε «τυφλή» αίθουσα του Δημαρχείου Πειραιά στον 8ο όροφο! Περιείχε έπιπλα του γραφείου του δωρητή της πόλης Κρίτωνα Δηλαβέρη και αντικείμενα μεγάλης αξίας όπως πορσελάνες, είδη από ελεφαντόδοντο, ξυλόγλυπτα και ανάγλυφα «κομμάτια», καρέκλες, βιτρίνες κ.λπ. Τα αντικείμενα αυτά είναι εκείνα που «διασώθηκαν» από το «πλιάτσικο» που ακολούθησε τη δικαστική απόφαση για υλοποίηση της δωρεάς του Δηλαβέρη στον δήμο καθώς οι συγγενείς του είχαν κινηθεί δικαστικά για να τη ματαιώσουν. Ο τότε δήμαρχος Γιάννης Παπασπύρου είχε αναλάβει πραγματική «σταυροφορία» για να μη χάσει ο δήμος τη δωρεά και τελικά κέρδισε την υπόθεση στον Άρειο Πάγο με μία ψήφο διαφορά (σ.σ.: γνωστού πειραιώτη αρεοπαγίτη της εποχής του ’80). Μετά την απόφαση οι «γνωστοί άγνωστοι» μπήκαν στη βίλα Δηλαβέρη στην Κηφισιά κι άρπαξαν ό,τι μπορούσαν. Για να διασωθούν κάποια αντικείμενα τοποθετήθηκαν στην κρύπτη του 8ου ορόφου, της οποίας η πόρτα χτίστηκε κι έτσι δεν γνώριζε κανείς την ύπαρξή της, πλην ελαχίστων. Ο δήμαρχος πληροφορήθηκε τη σχετική φημολογία από τον πρώην δήμαρχο Χ. Αγραπίδη στα Θεοφάνεια και αμέσως άρχισε τις έρευνες που είχαν τη συγκεκριμένη θετική κατάληξη. Αμέσως μετά την ανακάλυψη ο δήμαρχος όρισε επιτροπή υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο, αρμόδιο επί θεμάτων Δημοτικής Περιουσίας Γιάννη Αγγελόπουλο, η οποία κατέγραψε αναλυτικά και φωτογράφισε όλα τα αντικείμενα σε χρόνο ρεκόρ. Όπως αποκάλυψε πάντως ο δήμαρχος σε εκπομπή του δημοτικού ραδιοσταθμού Κανάλι 1 θα γίνει ειδικό μουσείο στο σπίτι του δωρητή, στο κτήμα Δηλαβέρη στη Λεύκα, όπου θα εκτίθενται όλα αυτά τα αντικείμενα. Μέχρι τότε θα εκτίθενται σε χώρο του νεοκλασικού κτιρίου του δήμου στην οδό Κανθάρου.

// Στη Νίκαια δεν ανανεώθηκε η θητεία του μέχρι τώρα αντιδημάρχου Σταματάτου παρά την σοβαρή παραγωγή έργου και την έντονη κινητικότητα του στο δύσκολο χώρο του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Είχε μάλιστα κινηθεί με αποφασιστικότητα ιδιαίτερα στον έλεγχο και το περιορισμό του παρεμπορίου κάτι που είχε αναγνωρισθεί από τους επαγγελματίες της πόλης. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σταματάτος ήταν την προηγούμενη τετραετία επικεφαλής της αντιπολίτευσης δηλ. του συνδυασμού της ΝΔ στο Ρέντη όταν ήταν δήμαρχος ο Ιωακειμίδης αλλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του για συστράτευση ώστε να ξεφύγει ο νέος δήμος Νίκαιας – Ρέντη από την χαοτική κατάσταση που είχε φέρει τη Νίκαια η προηγούμενη διοίκηση Μπενετάτου. Επίσης «καρατομήθηκε» από αντιδήμαρχος και ο γραμματέας της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Νίκαιας Προκόπης Τριανταφυλλίδης.

// Στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας ο δήμαρχος Γιώργος Καπλάνης έκανε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Αποστράτευσε τον μακροβιότερο πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου της περιοχής και επί χρόνια συνεργάτη του Μίχου, τον Αντώνη Κουντούρη και επέβαλλε ως νέο πρόεδρο τον Σαρρόπουλο. Εντύπωση προκάλεσε επίσης η απομάκρυνση από τη θέση του αντιδημάρχου, του επί σειρά ετών πρώτου δημοτικού συμβούλου Θοδωρή Βασιλάκου. Όπως και η τοποθέτηση σε έμμισθη θέση αντιδημάρχου του γιου του πρώην δημάρχου και βουλευτή Λάμπρου Μίχου.

// Στον Κορυδαλλό η εκλογή είχε μια παράξενη ιδιαιτερότητα αφού ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μελάς είχε ανεξαρτητοποιηθεί από τον συνδυασμό του δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη μαζί με 4 ακόμα συμβούλους της πλειοψηφίας λόγω της επιθυμίας του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Ο Μελάς τελικά προήδρευσε στη διαδικασία στηριζόμενος σε γνωμάτευση υπηρεσιακού παράγοντα του υπουργείου αλλά δεν μπόρεσε να διεκπεραιώσει τη διαδικασία μέσα από συνεχείς αντιφάσεις, ταλαντεύσεις και έλλειψη αποφασιστικότητας που παραλίγο να τινάξουν την εκλογή οργάνων στον αέρα.

// Η μάχη για την αποτροπή της παράνομης υλοτομίας συνεχίζεται από το δήμο Νίκαιας και τον ΠΕΣΥΔΑΠ στο όρος Αιγάλεω με θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη ο σύνδεσμος έχει ήδη κινητοποιήσει το 70% της συνολικής δύναμης πυρασφάλειας του καλοκαιριού με πρόσληψη προσωπικού, περιπολίες οχημάτων 4χ4 και λειτουργία πυροφυλακίων. Όμως είναι απελπιστικά μόνος αφού το δασαρχείο είναι ανύπαρκτο και η περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Περιβάλλοντος αδιαφορούν κάνοντας μόνο δηλώσεις χωρίς τη παραμικρή συμμετοχή ή στήριξη των παραπάνω δράσεων.

// Ο Όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων ιδρύει κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης όπου θα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε άτομα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν ψυχολογικά και άλλων ειδών προβλήματα. Η Συμβουλευτική Υπηρεσία του Ομίλου θα παρέχει στήριξη και καθοδήγηση για όσους αναζητούν εργασία σε ότι αφορά την προετοιμασία βιογραφικού σημειώματος, την χρήση του διαδικτύου για αναζήτηση αγγελιών, την προετοιμασία για επαγγελματική συνέντευξη καθώς και τις διάφορες τεχνικές παρουσίασης της προσωπικότητάς τους.

// Παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου του ΕΦΕΤ ο Γιάννης Μίχας! Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη και επισημαίνει ότι δεν θα περιμένει να γίνει αποδεκτή ή όχι η παραίτησή του. Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι πριν λίγους μήνες ο Γ. Μίχας είχε υποβάλλει πάλι παραιτήσεις οι οποίες δεν είχαν γίνει δεκτές. Την παραίτησή του ο απερχόμενος πρόεδρος την υπέβαλλε μαζί με τον απολογισμό των πεπραγμένων του στον ενάμισι χρόνο που κατείχε την θέση αυτή, επισημαίνοντας ότι επί των ημερών του έγινε μεγάλο έργο και το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση κατά 72% των εισπραχθέντων προστίμων και η εδραίωση μέσα από νέες λειτουργίες προγραμμάτων και εφαρμογών του ΕΦΕΤ, ως βασικού πυλώνα προστασίας της δημόσιας υγείας και διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής στην χώρα.


Σχολιάστε εδώ