ο γιατρός σας

Αυτό που ενδιαφέρει όλους μας, και ειδικά τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, είναι να διοικήσουν σωστά. Και η σωστή διοίκηση έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους ασθενείς (άμεση ανταπόκριση στα έκτακτα περιστατικά, χωρίς μεγάλη λίστα αναμονής όταν χρειάζεται να δει κάποιος τον γιατρό του ή να κάνει εξετάσεις, χωρίς ουρές στα εξωτερικά ιατρεία και σαφώς χωρίς ράντζα στις εφημερίες), με τη συνεργασία με όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων (όλοι, από τον γιατρό μέχρι τον υπάλληλο που διατηρεί την καθαριότητα του νοσοκομείου, επιτελούν καθημερινά ένα δύσκολο και επίπονο έργο, έχοντας να διαχειριστούν στη βάρδια τους εκατοντάδες πάσχοντες), χωρίς να χρησιμοποιούνται εκφράσεις πεζοδρομίου και λιμανιού, όπως είχε παρατηρηθεί με κάποιους που διορίσθηκαν επί υπουργίας Ξενογιαννακοπούλου. Ειδικότερα όμως η σωστή διοίκηση έχει να κάνει με την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του νοσοκομείου, των φαρμάκων και των αναλωσίμων, καθώς και τη διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες και τις συναλλαγές με τους προμηθευτές. Η μεγάλη «καυτή πατάτα» για όσους διοικήσουν από εδώ και στο εξής είναι βέβαια η έλλειψη πόρων, κάτι που θα οδηγεί στη συνέχεια σε ελλείψεις των προμηθειών του νοσοκομείου. Η υιοθέτηση στρατηγικής επικοινωνίας (με ανοιχτή πάντα την πόρτα του διοικητή) στη δύσκολη περίοδο που περνάμε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι εντάσεις με όσους βρίσκονται κάθε μέρα στον χώρο του νοσοκομείου.

X Δύο διοικητές που άσκησαν τα καθήκοντά τους με σύνεση και σωφροσύνη κατά τη διάρκεια της θητείας τους (επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή) ήταν ο Αντώνης Αυγερινός στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» (ο οποίος είχε επιτυχή θητεία και παλαιότερα ως πρόεδρος του ΕΟΦ) και ο Ηρακλής Καραγιώργος στο Ασκληπιείο Βούλας. Και οι δύο ανέβασαν τόσο ψηλά τον πήχη, ώστε να φανεί η τεράστια διαφορά τους με τους διαδόχους τους όλα αυτά τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικά για τον Ηρακλή Καραγιώργο οι τοπικοί φορείς επανειλημμένα ζητούσαν την επαναφορά του, χωρίς όμως να βρουν ανταπόκριση. Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Υγείας, όταν θα φτιάχνει τη λίστα με τους επόμενους διορισμούς, θα κρατήσει μια θέση και για τους δύο.

X Μειωμένα κατά 4 λεπτά ανά συνταγή εισέπραξαν οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα χρέη του Αυγούστου. Η εξήγηση που τους δόθηκε ήταν ότι το ποσό παρακρατήθηκε (αυθαίρετα και χωρίς καμιά ενημέρωση στους Συλλόγους) από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι υπάλληλοί του να επεξεργαστούν τις συνταγές. Δηλαδή και ο ΕΟΠΥΥ για να δουλέψει πρέπει να πάρει μίζα!

X Το ακούσαμε και αυτό: Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του, ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το επίδομα τοκετού μόνο σε όσες γεννούν οπουδήποτε αλλού εκτός από το μαιευτήριο. Όσες έγκυες, λοιπόν, επιλέξουν μαιευτήριο για ασφαλή γέννα, ας το ξεχάσουν…

X Με διάφορες προφάσεις καθυστερεί ακόμη η επαναλειτουργία του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Όπως υποστηρίζουν οι γονείς παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες –που αποφάσισαν πλέον να προχωρήσουν στην ίδρυση ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ με την επωνυμία «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»– «η δικαιολογία μέχρι χθες ήταν ότι χρειάζεται να διοριστούν μερικοί επικουρικοί ιατροί (κυρίως αναισθησιολόγοι), για τη στελέχωση του Κέντρου και την κάλυψη της Καρδιοχειρουργικής Εντατικής Μονάδας. Στις 20/12/2012, όμως, σε συνάντησή μας με τους κ.κ. Πεντέα, διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Υγείας, και Μπεχράκη, σύμβουλο του υπουργού Υγείας, πληροφορηθήκαμε ότι το πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου δεν ανοίγει το Κέντρο, δεν ήταν η έλλειψη αναισθησιολόγων αλλά οι υπάρχοντες γιατροί! Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο υπουργός έχει αλλάξει άποψη. Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ότι και όταν έκλεισε το Κέντρο το υπουργείο είχε εσφαλμένη πληροφόρηση, όπως έχει και σήμερα. Και τότε από το κακώς πληροφορημένο υπουργείο ξεκίνησε το θέμα και τώρα φαίνεται ότι πάλι από εκεί ξεκινάει. Και τότε έφταιγαν τα εύκολα θύματα, οι γιατροί, και σήμερα πάλι αυτοί φταίνε. Τέλος, και τότε και τώρα, ευνοημένα από το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς, με την ιδιότητα των γονιών καρδιοπαθών παιδιών, που έχουν χειρουργηθεί ή αναμένουν να χειρουργηθούν στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και με αγωνία έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη μας σε αυτό το Κέντρο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αυτού. Σήμερα δηλώνουμε για μια ακόμη φορά ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να επαναλειτουργήσει το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, απρόσκοπτα και στον βέλτιστο βαθμό, γιατί το έχουν ανάγκη τα παιδιά μας».


Σχολιάστε εδώ