Οι ιμάμηδες βάζουν βόμβα στη συνοχή της κυβέρνησης…

Η τροπολογία που κατατέθηκε από 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και δύο του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που οι ισχυρισμοί τής βουλευτή Πειραιώς της ΔΗΜΑΡ κ. Ρεπούση, σε συνέντευξή της σε τοπικό ραδιόφωνο, απηχούν τις προθέσεις του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, θα προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κ. Ρεπούση, η οποία στα μέσα της εβδομάδας είχε –ακριβώς γιʼ αυτόν τον λόγο– συνάντηση με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ από τη Ροδόπη, η τροπολογία θα πρέπει να αποσυρθεί. Η βουλευτής μιλά για «μάθημα Θρησκειολογίας ανοικτών οριζόντων, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας στο πλαίσιο ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους». Το αίσθημα ευφορίας που διακατέχει αναρτήσεις μειονοτικών μπλογκ στην περιοχή, επειδή το θέμα δεν συζητήθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στις 8 Ιανουαρίου, αποτελεί μια πρώτη «δημόσια» επικύρωση του προσωπικού επιτεύγματος, για το οποίο κάνει λόγο ο πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Ιλχάν Αχμέτ, ο γνωστός για τις μεταπηδήσεις σε πολιτικούς χώρους (από τη Νέα Δημοκρατία, όταν ο Σαμαράς ανέλαβε την αρχηγία, στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας και στη συνέχεια στο κόμμα του Κουβέλη, όταν η τελευταία επέστρεψε στη ΝΔ). Ο Ιλχάν προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επιστρέψει στη θέση του «εκλεκτού» του τουρκικού προξενείου, την οποία απώλεσε, όταν υπήρξε ο πρωτεργάτης της τροπολογίας του 2007, για το ίδιο ζήτημα!

Τα… διαπιστευτήρια προς το τουρκικό προξενείο υποβάλλονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, με ανακοίνωση της τοπικής ΔΗΜΑΡ (δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ο συντάκτης της είναι ο ίδιος ο Ιλχάν), που προσυπογράφει και η Οργάνωση Ξάνθης, όπου σημειώνεται ότι «η Δημοκρατική Αριστερά εκτιμά ότι το υπουργείο Παιδείας, επί της ουσίας, έρχεται να διορθώσει με τρόπο αποσπασματικό και αναποτελεσματικό τα λάθη που είχαν καταγραφεί για το ίδιο θέμα με την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία του 2007»… Γιατί όμως η συγκεκριμένη τροπολογία πολεμάται τόσο λυσσαλέα; Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του νυν τούρκου προξένου Ιλχάν Σενέρ στη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής, που έγινε μετά τις τελευταίες εξελίξεις: «Αν περάσει (η τροπολογία), θα πάει χαμένη όλη η δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα». Και αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποβλέπει στην υποστήριξη του θρησκευτικού χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας και της ενίσχυσης της φοίτησης μουσουλμανοπαίδων στα δημόσια σχολεία της Θράκης. Τρεις ρυθμίσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1) Στην πενταμελή επιτροπή επιλογής διαμορφώνεται μουσουλμανική πλειοψηφία (3 στους 5 είναι μουσουλμάνοι σε κάθε περίπτωση) ενώ αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αν θα είναι και οι 5 μουσουλμάνοι. Η μισθοδοσία των ιεροδιδασκάλων θα γίνεται από την ελληνική Πολιτεία, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων, και παρέχεται ασφάλιση και συντάξιμα έτη. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό κράτος προσφέρει ένα καθεστώς διαφάνειας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας στους ιεροδιδασκάλους

2) Εξειδικεύεται παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο (ν.1566/1985) ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους μουσουλμάνους ιεροδιδασκάλους να παραδίδουν μαθήματα Κορανίου μόνο στους μουσουλμάνους μαθητές-μέλη της μειονότητας της Θράκης που φοιτούν στα δημόσια σχολεία της Θράκης σε περίπτωση που έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών και, φυσικά, συναινούν οι γονείς τους. Τα μαθήματα αυτά θα παραδίδονται εντός του ωραρίου διδασκαλίας, αλλά εκτός του ωρολογίου προγράμματος σπουδών, συνεπώς δεν θα βαθμολογούνται και δεν θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική Πολιτεία παρέχει στους έλληνες μουσουλμανόπαιδες, που επιλέγουν τα δημόσια σχολεία, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα Κορανίου στην αραβική και την ελληνική γλώσσα. Εκτός των παραπάνω, ενισχύει σημαντικά τη διεθνή εικόνα της χώρας, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο. Χωρίς αυτήν τη ρύθμιση, η κύρια πολιτική επιλογή για την ένταξη των μουσουλμανόπαιδων στο δημόσιο σχολείο από την 1η Δημοτικού, μένει ανολοκλήρωτη.

3) Δίνει τη δυνατότητα στον μουφτή να απασχολήσει ως προσωπικό διοικητικής υποστήριξης της μουφτείας έναν αριθμό ιεροδιδασκάλων.

Τα παραπάνω είναι προφανές ότι θέτουν «εκτός παιχνιδιού» το παρακράτος που παρασιτεί στη Θράκη και δικαιολογούν την ανησυχία του κ. Σενέρ. Να σημειωθεί ότι ήδη από τις 22 Δεκεμβρίου 2012, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι ιεροδιδάσκαλοι της Ροδόπης καταγγέλλουν την εγκατάλειψη της μουσουλμανικής μειονότητας στο έλεος του τουρκικού προξενείου, αφού ενώ προβλέπονται 240 ιμάμηδες στις τρεις νόμιμες μουφτείες της Θράκης, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο 90, αφήνοντας έτσι τη μειονότητα έρμαιο των ψευδοϊμάμηδων που δουλεύουν για το προξενείο. Το σίγουρο είναι ότι η εμπλοκή αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση. Όπως σίγουρο είναι ότι ο Φώτης Κουβέλης θα πρέπει να απαντήσει σε ένα ουσιώδες ερώτημα: Με ποιους θέλει να συντάσσεται, αυτός και το κόμμα του, με το κράτος ή με το παρακράτος;


Σχολιάστε εδώ