Ενοχλεί ο «Ρωμιός» στην Τουρκία…

Εκεί άρχισαν τα προβλήματά του, καθώς κάποιοι θυμήθηκαν ότι είχε πει στην τάξη ότι είναι «Ρωμιός» στην καταγωγή και έτσι ο Σαρίτας κατηγορήθηκε για απόψεις που υποτιμούν τις εθνικές και ηθικές αξίες της Τουρκίας. Ο επιθεωρητής διέταξε τη μετακίνησή του από το σχολείο, η μετάθεση δεν έγινε τελικά, αλλά παρενέβη η ανώτερη αρχή, η οποία απεφάνθη ότι αρκεί η προειδοποίηση στον δάσκαλο Αχμέτ Σαρίτας, ο οποίος «δεν είναι Ρωμιός» αλλά «Τραπεζούντιος». Με την ιστορία αυτή θυμηθήκαμε τα ταξίδια που έκαναν στην περιοχή τής Τραπεζούντας, αναζητώντας Ρωμιούς και Πόντιους τόσο ο Σ. Καλεντερίδης, αλλά και ορισμένοι έλληνες γενικοί πρόξενοι στην Κωνσταντινούπολη, από εκείνους που τίμησαν την αποστολή τους και δεν έμειναν κλεισμένοι στην αίθουσα δεξιώσεων του προξενείου και στα πολυτελή εστιατόρια του Πέραν.

***

— Ο καναδός υπουργός Εξωτερικών Τζον Μπερντ είναι φανατικός του tae kwon do. Θα μου πείτε, ποια σχέση έχει με τη διπλωματία. Κι όμως έχει, καθώς με απόφασή του το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών θα προσλάβει εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών για την εκπαίδευση των διπλωματών που προορίζονται για επικίνδυνα πόστα. Η επόμενη κίνηση, προφανώς, θα είναι να τους εκπαιδεύσει και σε χρήση αντιαεροπορικών…

— Επαξίως πλέον το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών που, αφού βάφτηκε φιστικί από τον Γ.Α. Παπανδρέου, έγινε και Οικόσημο από τον Δημ. Αβραμόπουλο, μετονομάζεται (μέχρι νέου βαψίματος) σε «Φιστικί Οίκο» (ας ελπίσουμε ότι δεν βάζουμε ιδέες για ξαναβάψιμο του ΥΠΕΞ, που θα στοιχίσει καμιά πενηνταριά χιλιάρικα σε περιόδους κρίσης).
Αρκετά ενοχλημένη έδειχνε λοιπόν η αυλή του «Φιστικί Οίκου», όταν περίμεναν την ευκαιρία της επίσκεψης Νίμιτς για να αναδειχθεί η δραστηριότητα του υπουργού Δημ. Αβραμόπουλου. Ήρθε ο Σαμαράς και πηρέ όλη τη δόξα με την «έφοδό» του στο ΥΠΕΞ, για να δει από κοντά και να ακούσει με τα αυτιά του τι λέει και τι θέλει να κάνει ο κ. Νίμιτς. Με την ευκαιρία, θαύμασε και τη νέα διακόσμηση του ΥΠΕΞ, διά χειρός Δημήτρη.

• Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του «Βήματος» περί κατάθεσης συντεταγμένων της υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ και για πράσινο φως του Αντ. Σαμαρά για ΑΟΖ, που είχαν προκαλέσει αμηχανία στο ΥΠΕΞ, μια και δεν καταλάβαιναν ποιος και τι παιχνίδι παίζει εις βάρος τους, γράφοντας μάλιστα και για διαφορετικές προσεγγίσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.
Από την άλλη, από Μαξίμου μεριά, μύριζαν ίσως και προβοκάτσια για τη διαρροή περί συντεταγμένων, ώστε να προκληθεί η αντίδραση της Τουρκίας και έτσι να κοπεί ο αέρας όσων είχαν σχεδόν πείσει τον κ. Σαμαρά να εξετάσει το ενδεχόμενο ανακήρυξης ΑΟΖ.
Υπάρχει, πάντως, μια δόση ερασιτεχνισμού στον χειρισμό της υπόθεσης ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας, που μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη.

— Ο Φαναριωτισμός θριάμβευσε για μια ακόμη φορά. Ένα μειονοτικό περιοδικό στην Κομοτηνή οργάνωσε την προβολή μιας ταινίας με τίτλο «Η άλλη κωμόπολη», σε σενάριο του καθηγητή τουρκικού πανεπιστημίου Ηρακλή Μήλα και της κ. Νεφίν Ντιτς. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει την οπτική γωνία από την οποία βλέπουν οι Τούρκοι και οι Έλληνες ο ένας τον άλλον.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι την παρουσίαση ανέλαβε η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, επικεφαλής του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στην Κομοτηνή. Το δεύτερο είναι ότι τελικά η προβολή της ταινίας κατόρθωσε απλώς να βάλει σε διπλανά καθίσματα τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Αλ. Αλεξανδρή, τον διάδοχό του στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Ξανθής Ν. Πιπερίγκο και τον δήμαρχο της πόλης Γ. Πετρίδη, διπλά από τον τούρκο πρόξενο Ιλχάν Σενέρ, τους υποπρόξενους του, τον ψευδομουφτή, τον πρόεδρο της «Τουρκικής» Νεολαίας Κομοτηνής, τους επικεφαλής όλων των «τουρκοσυλλόγων», εκπροσώπων των «δυτικοθρακιωτών» της Τουρκίας και ό,τι άλλο ακραίο υπάρχει στη μειονότητα.

— Για να είμαστε ειλικρινείς, πάντως, είχαν κληθεί και ο κ. Π. Βίγκας ως εκπρόσωπος των Ρωμιών της Πόλης και ο εκδότης της «Απογευματινής» Μιχάλης Βασιλειάδης και φυσικά οι κυρίες Θάλεια Δραγώνα και Άννα Φραγουδάκη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαιδων. Αν μάθω ότι ξοδεύτηκαν κρατικά χρήματα για την εκδήλωση αυτή…

— Ένα πραγματικό «έγκλημα» διαπράττεται στη Θράκη με την εμπλοκή την τελευταία στιγμή της ψήφισης της τροπολογίας που θα ρύθμιζε το θέμα των ιμάμηδων, λύνοντας τις εκκρεμότητες του νόμου του 2007

Οι εκκρεμότητες αυτές ρίχνουν όλο και πιο πολλούς ιμάμηδες στην αγκαλιά των ψευδομουφτήδων που, αν μη τι άλλο, έχοντας απεριόριστη χρηματοδότηση, εξασφαλίζουν στους ανθρώπους αυτούς μισθό που δεν μπόρεσε να τους δώσει, παρά τις υποσχέσεις του, το ελληνικό κράτος.

— Το τραγικό είναι ότι η όλη μεθόδευση έγινε διά χειρός ΔΗΜΑΡ και με πρωτοβουλία του πρωτοπαλίκαρού της στην Κομοτηνή, Αχμέτ Ιλχάν. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ (μετά το πέρασμα από το ΔΗΣΥ της Ντ. Μπακογιάννη) ήρθε στην Αθήνα, συναντήθηκε με την εισηγήτρια του κόμματος -που, ώ του θαύματος, ήταν η κ. Ρεπούση- και διεμήνυσαν ότι η ΔΗΜΑΡ δεν δέχεται την τροπολογία, ώστε να υποχρεωθεί ο κ. Αρβανιτόπουλος να την αποσύρει.

— Μετά αναρωτιόμαστε γιατί το τουρκικό προξενείο έχει διείσδυση στη Θράκη. Αλλά το ακόμη πιο θλιβερό είναι ότι ο ίδιος ο κ. Αχμέτ Ιλχάν, όταν ήταν στα πάνω του ως τοπάρχης της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, είχε συμβάλει στη διαμόρφωση του νόμου για τους ιμάμηδες. Δείγμα συνέπειας και πολίτικης εντιμότητας το ότι τώρα, που δεν έχει να περιμένει καμία ανταμοιβή από το πρώην κόμμα του, κάνει την τούμπα.

Η ελπίδα ότι θα αποκτήσει κάποιος πολιτικάντης την εύνοια του τουρκικού προξενείου είναι μεγάλο ατού στη Ροδόπη… Απλώς, ακόμη και τα πιο υποβαθμισμένα στρώματα της μειονότητας έχουν μυαλό και καταλαβαίνουν ποιοι είναι «Όπου Φυσάει ο Άνεμος».

— Τελικά θα εξηγήσει υπεύθυνα το ΥΠΕΞ εάν η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου παραιτήθηκε από πρέσβης εκ προσωπικοτήτων ή απλώς παραιτήθηκε του μισθού της; Και να αιτιολογήσει συγχρόνως τη σκοπιμότητα της διατήρησης του τίτλου αυτού, καθώς, από ό,τι γνωρίζουμε, είχε απονεμηθεί για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων που είχε ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι, ως γνωστόν, ολοκληρώθηκαν το 2004.

***

Και γυμναστήριο στο ΥΠΕΞ είχε ο Παπανδρέου…

Πάντως, για την σιλουέτα των ελλήνων διπλωματών, πριν φροντίσει το Μνημόνιο με τις μειώσεις μισθών, είχε μεριμνήσει ο Γ.Α. Παπανδρέου, με την κατασκευή και λειτουργία του πανάκριβου γυμναστήριου στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλήθεια, τι απόγινε αυτή η… επένδυση;


Σχολιάστε εδώ