Αλλού περίμεναν την έκπληξη κι αλλού έγινε!

Όμως ο νέος πρόεδρος, τον οποίο προτείνει η πλειοψηφία όχι μόνο εξελέγη με τις ψήφους του πλειοψηφούντος συνδυασμού του δημάρχου, που εμφανίστηκε ενωμένος αλλά και με ψήφους από συμβούλους της αντιπολίτευσης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δημάρχου να «σπάσουν» οι γραμμές και οι υποψήφιοι να ψηφιστούν απ’ όλες τις πλευρές. Μόνο οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έριξαν λευκό στην κάλπη. Πρόεδρος του ΔΣ εξελέγη ο καμινιώτης δικηγόρος Γιάννης Ξυπολιάς, παλαιός ΟΝΝΕΔίτης και από τους έμπιστους συμβούλους του Β. Μιχαλολιάκου με 35 ψήφους επί 44 ψηφισάντων. Στην κάλπη βρέθηκαν 2 άκυρα ψηφοδέλτια και 7 λευκά. Έλειπαν οι Γιάννης Μίχας, Γ. Αμανατίδης και Πόπη Αστεριάδη από τον συνδυασμό της μείζονος μειοψηφίας, ο Φ. Καμπούρης από τον συνδυασμό του Μαντούβαλου και ένας από τον συνδυασμό του ΚΚΕ.

Δηλαδή ο Γ. Ξυπολιάς πήρε τις ψήφους του συνδυασμού του και 5 από τους συνδυασμούς Μίχα και Μαντούβαλου και τους ανεξαρτητοποιηθέντες Βλαχάκο και Ρούσσου. Μπορεί βέβαια να υπήρξε και κάποια διαρροή από την πλειοψηφία και το κενό να καλύφθηκε από ψήφους άλλων παρατάξεων αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανόν. Η έκπληξη ήρθε από τον συνδυασμό του Γ. Μίχα, ο οποίος εμφάνισε σημάδια… διάλυσης αφού οι μισοί σύμβουλοι και ο επικεφαλής απουσίαζαν ενώ από τους εναπομείναντες ο ένας -ο θεωρούμενος εκ των «υπαρχηγών» Σήφης Βουράκης- αποχώρησε! Το σκηνικό ξετυλίχθηκε όταν ο Σ. Βουράκης πήρε τον λόγο για να προτείνει υποψήφιο αντιπρόεδρο του ΔΣ, που σύμφωνα με τον κώδικα, πρέπει να προέρχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση και ετοιμαζόταν να προτείνει τον εαυτό του. Τότε η σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού Έλενα Κούβαρη ζήτησε να προταθεί αυτή! Ο Βουράκης θεώρησε την ενέργειά της προσβλητική και αντισυναδελφική, την πρότεινε ως υποψήφια αντιπρόεδρο και στη συνέχεια δήλωσε ότι αποχωρεί για προσωπικούς λόγους!

Ο ίδιος έλεγε μετά ότι είχε συμφωνηθεί να είναι αυτός υποψήφιος του συνδυασμού και ότι την τελευταία στιγμή η Κούβαρη τον… πούλησε. Η Έλενα Κούβαρη από την πλευρά της έλεγε ότι δεν υπήρχε καμία συμφωνία. Πάντως εξελέγη με τις ίδιες ψήφους (35) αφού την ψήφισε και η πλειοψηφία. Τέλος, γενικός γραμματέας του ΔΣ εκλέχτηκε πανηγυρικά ο Γιάννης Μαστρονικόλας, με 35 ψήφους επί 44 ψηφισάντων.

Στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος Γ. Ξυπολιάς αφού ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε απ’ όλους να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να είναι άψογη η λειτουργία του ΔΣ. Η Έλενα Κούβαρη δήλωσε ότι θα είναι παρούσα ψυχή τε και σώματι κάθε στιγμή, ενώ ο Γιάννης Μαστρονικόλας υπογράμμισε ότι θα εφαρμόσει με ευλάβεια τον νόμο και δεν θα κάνει… εκπτώσεις για κανέναν λόγο.

Στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής. Εξελέγησαν 10 τακτικά μέλη, 6 από την πλειοψηφία και 4 από τη μειοψηφία και 6 αναπληρωματικά (3 από τη συμπολίτευση και 3 από την αντιπολίτευση).

Λόγω του προχωρημένου της ώρας είχαν αποχωρήσει αρκετοί σύμβουλοι και τελικά ψήφισαν 38 από τους οποίους οι 4 έριξαν λευκό. Εξελέγησαν από την πλειοψηφία η Κορίνα Λαουλάκου με 32 ψήφους, ο Γιάννης Παππάς με 31, οι Γ. Αγγελόπουλος και Γ. Βοϊδονικόλας με 29 και οι Χ. Τουμπέκης και Β. Πουλικαράκος με 27. Από τη μειοψηφία πρώτος ήρθε ο Σαλπέας του ΚΚΕ με 29 ψήφους (σ.σ.: το όνομα του αείμνηστου πατέρα του Παναγιώτη παραμένει ακόμα πολύ… βαρύ) ο Αθανασιάδης του ΠΑΣΟΚ με 24, ο Καμπούρης του Μαντούβαλου με 22, ενώ τελευταία ήρθε η Μ. Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ με 21.

Στους αναπληρωματικούς οι τρεις της πλειοψηφίας σάρωσαν παίρνοντας από 30 ψήφους οι δύο πρώτοι (Μανωλάκος, Κωσταντούζος) και 28 η τρίτη Ευαγγελία Σαρρή, ενώ από την αντιπολίτευση τέταρτη ήρθε η Έλενα Κούβαρη με 23 ψήφους, πέμπτη η Εβίτα Αλεξανδράτου με 22 και έκτος ο Γ. Αμανατίδης με 20. Στην ψηφοφορία για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ψήφισαν 36 σύμβουλοι από τους οποίους οι 3 λευκό.

Από την πλειοψηφία πρώτος ήρθε ο καμινιώτης Αντώνης Θεοδώρου με 26 ψήφους, ακολούθησε ο Μύρων Καλαϊτζάκης με 25, στην τρίτη θέση ήταν ο Ν. Γρυπαίος και ο Π. Ζερβουλάκος με 24 ψήφους και έκτη η Μελίνα Φύκια με 20 ψήφους. Από την αντιπολίτευση οι Χ. Βουγιουκλάκης (του συνδυασμού του Μαντούβαλου), Δεληγιάννης (ΚΚΕ) και Καρδαράς (ΣΥΡΙΖΑ) πήραν από 20 ψήφους και η Β. Αλεξανδράτου (ΠΑΣΟΚ) πήρε 19.

Αναπληρωματικοί εξελέγησαν από την πλειοψηφία οι Γ. Δανιήλ με 31 ψήφους, Π. Ρέππας με 30 και Γ. Καψοκόλης με 29 και από την αντιπολίτευση η Πόπη Αστεριάδη με 31 ψήφους, η Έλενα Κούβαρη με 24 (του ΠΑΣΟΚ και οι δύο) και ο Φ. Καμπούρης με 21.

Αύριο, θα γίνει η δεύτερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη νέα χρονιά.

= Μία δήλωση με ξεχωριστή σημασία έκανε στο «Π» αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος γενικός γραμματέας του ΔΣ Γιάννης Μαστρονικόλας. Τη δημοσιεύουμε χωρίς σχόλια και… ο νοών νοείτω! «Ευχαριστώ από καρδιάς τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που με τίμησαν με την ψήφο τους. Ιδιαίτερα όμως ευχαριστώ τον επικεφαλής του συνδυασμού στον οποίο ανήκω, Χρήστο Βουγιουκλάκη, που με πρότεινε αλλά και τους συναδέλφους μου στην παράταξη που συμφώνησαν και με στήριξαν. Εκείνο που κρατώ πάντως είναι ότι με τίμησαν πολλοί συνάδελφοι άλλων συνδυασμών κι αυτό ομολογουμένως με συγκινεί. Τελικά φαίνεται ότι ο Πειραιάς μάς ένωσε…».

= Από την πρώτη μέρα που εξελέγη το νέο προεδρείο «έπιασε δουλειά». Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο που από καιρό έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αλλάξει ο κανονισμός λειτουργίας του Σώματος έχει ξεκινήσει συσκέψεις για βελτιώσεις και τροποποιήσεις ώστε το ΔΣ να είναι ευέλικτο και αποτελεσματικό. Οι προτάσεις του προεδρείου θα συζητηθούν σε διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές και να προωθηθούν για ψήφιση από το Σώμα.

= Δεν θυμόμαστε αυτοδιοικητικό παράγοντα της πόλης να έχει εισπράξει εν ζωή τέτοια εκτίμηση και τέτοια αποδοχή απ’ όλες τις παρατάξεις και τις τάσεις του δημοτικού συμβουλίου απ’ όσες εισέπραξε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ την περασμένη Κυριακή ο απελθών πρόεδρος του Σώματος Τάκης Κουβάτσος. Ο δήμαρχος είπε ότι ήταν ο ορισμός της ευγένειας και της αρχοντιάς, η Β. Αλεξανδράτου από τον συνδυασμό του Μίχα τόνισε ότι ο Τ. Κουβάτσος είχε απαράμιλλο ήθος και πηγαία ευγένεια, ο Γ. Μαστρονικόλας από τον συνδυασμό «Πειραιάς: Πόλη-Θρύλος» υπογράμμισε ότι θα είναι πάντα χρήσιμος για τον Πειραιά και ευχήθηκε να τον ξαναδούμε σύντομα στις επάλξεις, η Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ ανέφερε ότι επί προεδρίας Κουβάτσου η λειτουργία του συμβουλίου ήταν υποδειγματική, ενώ ο Γιάννης Καρδαράς (ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι τίμησε με την παρουσία του τον θεσμό του προέδρου του ΔΣ γι’ αυτό και του αποδίδεται η οφειλόμενη ανάλογη τιμή. Ο Τ. Κουβάτσος εμφανώς συγκινημένος τόνισε: «Έπειτα από 32 χρόνια θητείας στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ολοκληρώνω τον κύκλο μου. Δεν διστάζω να κοιτάξω κανέναν στα μάτια. Διεκδικώ τα πρωτεία της ηλικίας και της θητείας!».

Κι εμείς με τη σειρά μας, ως στήλη που επί 20 περίπου χρόνια παρακολουθούμε τα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Πειραιά, θα τονίσουμε ότι ο Τ. Κουβάτσος είχε μια συνεχή σοβαρή, σταθερή και αδιάλειπτη προσφορά στην πόλη. Ευχόμαστε να είναι υγιής και ακμαίος και να ξεκινήσει μία νέα θητεία προσφοράς, από άλλο μετερίζι. Γιατί ο Πειραιάς χρειάζεται και την εμπειρία και το ήθος του!


Σχολιάστε εδώ