Έκθεση της Ευρωβουλής χαϊδεύει την Άγκυρα

Στο προσχέδιο δεν καταλογίζεται καμιά ευθύνη στην Τουρκία για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ενώ ταυτοχρόνως καμιά αναφορά δεν γίνεται για τις απειλές της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ίσες ευθύνες

Το υφιστάμενο προσχέδιο είναι μικρότερο σε έκταση του περσινού και η εισηγήτρια της έκθεσης, η Ολλανδή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ρία Όμεν, εκτιμάται ότι θα προβεί και η ίδια σε τροπολογίες, οι οποίες δεν κατέστη δυνατό να περιληφθούν στο πρώτο προσχέδιο. Όπως έχει ήδη επισημανθεί, οι ευθύνες για το Κυπριακό και στις συνομιλίες κατανέμονται ίσα προς τις δύο κοινότητες του νησιού. Στο προσχέδιο τονίζονται και τα εξής: «Εκφράζεται για άλλη μια φορά η ισχυρή υποστήριξη (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας βιώσιμης διευθέτησης και για τις δυο κοινότητες». Και, επιπροσθέτως, επισημαίνεται το κατεπείγον «μιας συμφωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν με ουσιαστικές διαδικασίες διευθέτησης, έτσι ώστε οι διαδικασία των συνομιλιών να επανεύρει τη δυναμική της κάτω από την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ».

Επιστροφή Αμμοχώστου και «απευθείας εμπόριο»

Η πρακτική καταλογισμού ίσων ευθυνών στις δύο πλευρές στηρίζεται στη λογική ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει καθορίσει την περί κυπριακής ιδιοκτησίας λύση, οπότε το ζήτημα δεν αφορά την Τουρκία, αλλά τις δύο κοινότητες, γεγονός που οδηγεί στην υπερίσχυση της δικοινοτικής πτυχής του προβλήματος. Η πτυχή της εισβολής κατοχής θίγεται μέσω αναφοράς με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να αρχίσει την αποχώρηση των δυνάμεών της από την Κύπρο και να επιστρέψει την Αμμόχωστο στα Ην. Έθνη, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παραλλήλως, όμως –όπως αναφέρεται στο προσχέδιο– «καλείται η Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου κάτω από την τελωνειακή επίβλεψη της ΕΕ, έτσι ώστε να προωθήσει θετικό κλίμα για επιτυχή λύση στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών και να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να εμπορεύονται απευθείας, με νομικό τρόπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

Το άνοιγμα των κεφαλαίων και το μποϊκοτάζ της Άγκυρας

Ακόμη, στο προσχέδιο τονίζεται η βαθιά λύπη για την απόφαση της Τουρκίας να «απέχει από τις συναντήσεις και τις επαφές με την κυπριακή Προεδρία και το Συμβούλιο» και ταυτοχρόνως τονίζεται ότι η Άγκυρα έχει χάσει την ευκαιρία να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία και την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπροσθέτως, υπενθυμίζεται ότι «η ΕΕ στηρίζεται επί των αρχών της ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και σέβεται το θεσμικό πλαίσιο». Από την άλλη, τονίζεται ότι θα πρέπει να ανοίξουν τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια 22, 23 και 24. Το κεφάλαιο 22 αφορά την περιφερειακή πολιτική και είναι μπλοκαρισμένο από τη Γαλλία, ενώ επί των κεφαλαίων 23 (Δικαστική Εξουσία και Θεμελιώδη Δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις) ασκεί βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη ζητείται το άνοιγμα του κεφαλαίου για την ενέργεια, επί του οποίου η κυπριακή κυβέρνηση ασκεί βέτο λόγω των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τύχη των αγνοουμένων

Πέραν τούτων, η Τουρκία καλείται να εντείνει τη στήριξή της προς την Επιτροπή για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο –και δη σε ζητήματα ασφάλειας– η μεν Τουρκία καλείται να τερματίσει το βέτο της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, η δε Κυπριακή Δημοκρατία να τερματίσει το βέτο της για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας. Επί του προσχεδίου θα γίνουν τροπολογίες και συζήτηση και εν συνεχεία ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ακολούθως, η έκθεση περί τον Μάρτιο θα τεθεί για έγκριση σε επίπεδο ολομέλειας.


Σχολιάστε εδώ