Υψηλό βαρομετρικό

Στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσαν τα τρία κυβερνητικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) διατυπώνονται κατηγορίες για σοβαρά αδικήματα και ζητείται η άσκηση δίωξης για νόθευση (αλλοίωση) εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, με συνέπεια βλάβη σε βάρος του Δημοσίου. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθούν διαδικασίες και εκτός Βουλής, με παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου στη δικαιοσύνη με το κοινό ποινικό δίκαιο. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση «χοντροκομμένη σκευωρία» εναντίον του, υποστηρίζοντας ότι δεν διέγραψε εκείνος τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα. Όσον αφορά την πρόταση για την προανακριτική, ισχυρίζεται ότι περιέχει πολλές ανακρίβειες και διαμηνύει ότι δεν θα γίνει «πρόθυμη Ιφιγένεια» για κανένα. Ο έτερος εμπλεκόμενος, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, υπεραμύνεται των χειρισμών του, λέγοντας ότι δεν έλαβε καμιά εντολή για έλεγχο των αρχείων που περιείχε η λίστα. Από το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων αναμένεται να περάσουν τα συγγενικά του πρόσωπα που ήσαν στην αυθεντική λίστα, αλλά ακόμη οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης και Γ. Καπελέρης, όσο και πρώην συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου.

«Ελεγχόμενη εκτόνωση»

ΤΗ δική του πρόταση για προανακριτική θα καταθέσει (αν δεν κατέθεσε ήδη) ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας η έρευνα να επεκταθεί και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγ. Βενιζέλο, με το σκεπτικό ότι παρέλαβε και απέκρυψε τη λίστα, χωρίς να την αξιοποιήσει. Η ηγεσία του κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης και ότι, με την παραπομπή μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου, στοχεύει σε μια ελεγχόμενη εκτόνωση και στη συγκάλυψη των ευθυνών των άλλων προσώπων. Υπογραμμίζει ότι ευθύνες έχουν όχι μόνον όσοι διετέλεσαν υπουργοί Οικονομικών, αλλά και όσοι ενεπλάκησαν στην απόκρυψη, υπεξαγωγή και επεξεργασία εγγράφου, ενώ διαπιστώνει «εξακολουθητικά εγκλήματα κατά του δημοσίου συμφέροντος, κατά παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφωνούν με το γεγονός ότι η έρευνα εστιάζεται στο πρόσωπο μόνο του κ. Παπακωνσταντίνου και τονίζουν ότι μετά το «κούρεμα» μισθών και συντάξεων «κουρεύονται» και τα πολιτικά πρόσωπα που θα παραπεμφθούν σε προανακριτική. Στο ίδιος μήκος κύματος και το ΚΚΕ, ζητά να μην περιορισθεί η έρευνα στον πρώην υπουργό Οικονομικών, αλλά να επεκταθεί σε όλους όσοι αναμείχθηκαν η χειρίσθηκαν την υπόθεση κι έχουν σχετική ευθύνη.

Στα άκρα

Η τροπή που πήρε η υπόθεση με τη λίστα πλήττει ευθέως από ηθικής απόψεως το ΠΑΣΟΚ και φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τον Βαγγ. Βενιζέλο, προς το παρόν σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων. Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να περιορίσει τη ζημιά, η Ιπποκράτους εξέδωσε πολυσέλιδο κείμενο όπου εξαπολύει «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί τον Γ. Παπακωνσταντίνου, διατυπώνει υπαινιγμούς σε βάρος του Ι. Διώτη και… αθωώνει τον κ. Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιδοθεί σε μια χονδροειδή επικοινωνιακή και πολιτική παραπληροφόρηση με στόχο την κατασυκοφάντηση του κ. Βενιζέλου και ότι στελέχη της Κουμουνδούρου είναι εκείνα που διακινούσαν τις φήμες ότι συγγενικά πρόσωπα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρίσκονταν στη λίστα. Η Ιπποκράτους κάνει ακόμη λόγο για «πολιτική αλητεία». Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκρουσε τις κατηγορίες και κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη μιλάει για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Κι όμως ξανάρχονται…

ΣΤΗΝ Αθήνα επιστρέφουν εντός του Ιανουαρίου οι επικεφαλής της «τρόικας» για μια σειρά ελέγχων από τους οποίους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά και αυτές του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπει η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού (έσοδα- έξοδα), αλλά και ο βαθμός προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο (συγχωνεύσεις, διαθεσιμότητα κ.ά.), ενώ με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα συζητήσουν το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιανουαρίου περιλαμβάνεται η ψήφιση του φορολογικού νομσχεδίου (το αργότερο μέχρι τις 12 του μήνα) και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αισιόδοξος, αλλά επιφυλακτικός, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το 2012 «πετύχαμε αρκετά, περισσότερα από όσα είχαμε θέσει ως στόχους», επισήμανε όμως ότι το 2013 «θα αποδειχθεί αν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πορεία προς τον γκρεμό».

Και νέα βάρη

ΝΕΑ δεδομένα και πρόσθετες επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο, τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο κράτος (φόροι, τέλη κυκλοφορίας, τέλη ακινήτων κ.ά.) για το 2012. Η κυβέρνηση προσδοκά σε επιπλέον έσοδα της τάξης των 2,5 δισ., ενώ 3 δισ. αναμένει από τη φορολογία των ακινήτων. Βάσει του νέου φορολογικού, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, λόγω της κατάργησης του αφορολογήτου και του δραστικού περιορισμού των φοροαπαλλαγών. Από την 1η Ιανουαρίου, επίσης, ισχύει αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, ενώ πρόσθετους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα επίσημα στοιχεία περιγράφουν τη ζοφερή εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία: Περί τις 240.000 επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν στο κράτος ΦΠΑ, ενώ μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ είναι τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας.


Σχολιάστε εδώ