ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ

Προς το παρόν, αυτό που θεωρείται βέβαιο από όλες τις πλευρές είναι ότι Παπακωνσταντίνου, Καπελέρης και Διώτης δεν θα αποφύγουν το σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου. Και εδώ να σημειώσουμε ότι με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και την τροποποίηση του 2003 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, παραπέμπονται μαζί με τους αυτουργούς και οι συμμέτοχοι και επομένως πάνε πακέτο οι τρεις.

Στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου μετέχουν έξι δικαστές απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας και 7 μέλη του Αρείου Πάγου.

Στο μεταξύ, σχεδόν κάθε μέρα, όλο και νέες σκοτεινές πλευρές, άγνωστες ως τώρα, φωτίζονται, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κύκλος των εμπλεκόμενων με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν.

Εκείνοι που γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά τον Παπακωνσταντίνου, τονίζουν με επιμονή ότι αποκλείεται να μην είχε ενημερώσει μέχρι κεραίας τον… προϊστάμενό του, τον Παπανδρέου. Δεν μπορεί, με γνωστή τη στενή προσωπική σχέση που υπήρχε μεταξύ τους και με δεδομένο ότι τον πήρε από το πουθενά και τον έκανε τσάρο, να του απέκρυψε ένα τέτοιας μεγάλης σημασίας γεγονός.

Γι’ αυτό και οι Οικονομικοί Εισαγγελείς που διενεργούν τις ανακρίσεις θα πρέπει να ζητήσουν να καταθέσει τα όσα γνωρίζει. Γιατί πηγές που έχουν πληροφόρηση για το περιεχόμενο της λίστας και τους φακέλους που τη συνοδεύουν, οι οποίοι έχουν το πλήρες προφίλ του κάθε καταθέτη, υποστηρίζουν ότι και άλλα «βαριά» ονόματα κρύβει η περιβόητη λίστα.

Δεν απαίτησε τυχαία και χωρίς λόγο ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον πρέσβη μας στο Παρίσι, κ. Χαλαστάνη, να μη στείλει τη λίστα με τους έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC, που του είχε παραδώσει η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Λαγκάρντ με τον διπλωματικό σάκο, διότι θα έστελνε δικό του άνθρωπο να την παραλάβει χέρι με χέρι… Το γιατί, το αποκαλύπτουμε στο πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη σελίδα 13.

Όμως, από τη στιγμή που ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνείται να πει την αλήθεια που ξέρει και το τι απέγινε το CD που έδωσε η Λαγκάρντ, το μυστικό γνωρίζουν οι στενότατες συνεργάτιδές του, η κυρία Ρίτσου και η Μόνα Παπαδάκου, η οποία έλυνε κι έδενε στο υπουργείο. Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης είχε καλέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα δύο γυναίκες, πρώην συνεργάτιδες του Παπακωνσταντίνου, οι οποίες κατέθεταν επί πέντε ώρες. Περί της ταυτότητάς τους τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα.

Οι δύο πάντως παραπάνω κυρίες αποκλείεται να μην ξέρουν πού βρίσκεται το CD που πήρε… ατύπως μέσω της πρεσβείας μας στη Γαλλία ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Υπάρχει όμως και άλλο κλειδί, για να ξεκλειδώσουν ο κ. Πεπόνης και ο κ. Μουζακίτης την αλήθεια. Το κλειδί το έχει ο τότε ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, στον οποίο ο Παπακωνσταντίνου έδωσε 10 ονόματα που είχε επιλέξει (άγνωστο με ποιο κριτήριο) από τη λίστα, για να δει το… προφίλ τους. Ο Καπελέρης τα έδωσε στον υπάλληλο που έχει τον κωδικό με τον οποίο μπαίνει στο Taxis και βρήκε ποιος είναι ο καθένας από τους 10 και όλα τα λοιπά… Ο υπάλληλος έδωσε κάποιο χαρτί στον προϊστάμενό του ειδικό γραμματέα με τα ευρήματα… Πού βρίσκεται αυτό το χαρτί με τα μυστικά που ήθελε να μάθει ο τότε υπουργός; Αληθεύει ότι στο σύστημα Taxis παραμένει το στίγμα εκείνου που μπαίνει; Εκείνοι που γνωρίζουν το σύστημα λένε ότι μπορούν να αναζητήσουν οι Εισαγγελείς το ποιος μπήκε εκείνες τις μέρες στο σύστημα.

Παραμύθι η παραγραφή

Συντριπτικά πλειοψηφικό είναι το μέτωπο συνταγματολόγων, καθηγητών της Νομικής και γνωστών επώνυμων δικηγόρων που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια θέμα παραγραφής. Το Σύνταγμα είναι σαφέστατο. Για να υπάρξει παραγραφή θα πρέπει να συμπληρωθούν δύο Σύνοδοι της επόμενης βουλευτικής περιόδου στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα.

Σε εκείνους που υποστηρίζουν την άποψη ότι έχει επέλθει παραγραφή, μετρώντας ως βουλευτική περίοδο τη Βουλή της ΜΙΑΣ ημέρας, που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου, η απάντηση είναι ότι μια τέτοια ερμηνεία καταστρατηγεί τη βούληση του νομοθέτη, ο οποίος με την αύξηση από μία, που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, σε δύο συνόδους, θέλησε να αποτρέψει τη δυνατότητα σύντομης παραγραφής.

Νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι αν δεν παραπεμφθεί ο Παπακωνσταντίνου και για κακουργηματική απιστία, αυτό θα ερμηνευθεί ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση και έχουν την πλειοψηφία χαρίζονται (άγνωστο για ποιον λόγο) στον πρώην υπουργό.

Με τα σημερινά δεδομένα, η παραπομπή του Παπακωνσταντίνου μπορεί να ψηφισθεί και από τους 300 βουλευτές, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει ότι δεν έκανε τα πάντα για να εξαφανιστεί η λίστα, από τη στιγμή που μεταξύ των ονομάτων ήταν και οι ξαδέλφες του.

Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει υπέρ, η Χρυσή Αυγή έχει τη γραμμή να πάνε όλοι μέσα, ο Καμμένος και αυτός υπέρ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν έχουν λόγο να διαφοροποιηθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου, αλλά και του Βενιζέλου, ίσως στην πρότασή του βάλει και τον Στουρνάρα, άγνωστο όμως αν θα περιλάβει και τον Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ