στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Ένα εξαιρετικά ταραχώδες έτος τελείωσε για το ΧΑ κι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έτος ξεκίνησε -και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- καθώς στις πρώτες κιόλας συναλλαγές του 2013 η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έδειξε διαθέσεις έντονης ανόδου, ιδίως με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που με τη μία διέσπασε το «ταβάνι» των 320 μονάδων, με πρωταγωνίστριες τις τράπεζες, που τόσο είχαν ταλανιστεί τους προηγούμενους μήνες.

• Στην περίπτωση της Αθήνας, μάλιστα, ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που αποδίδουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, την άνοδο στο αποκαλούμενο «Φαινόμενο του Ιανουαρίου», μιας και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς και της ελληνικής οικονομίας ξεπερνούν κάθε είδους… «January effect»!

• Επί του πρακτέου, οι δραστηριοποιούμενοι στην ελληνική αγορά ποντάρουν σε μια νέα ανοδική αντίδραση δεικτών και μετοχών, υπό την αίρεση πως τίποτε δεν θα διαταράξει την πορεία στην οποία φαίνεται πως έχει μπει η ελληνική οικονομία, διασφαλίζοντας τη σούπερ δόση που τόσο είχε ανάγκη, αλλά και τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τους εταίρους και πιστωτές μας.

• Τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, μετά την εξασφάλιση της δόσης, συνάδουν με τη γενικότερη αισιοδοξία για τη συνέχεια, ενώ άρχισαν να ακούγονται και μερικές φωνές που κάνουν λόγο για «παγωμένα» deals που ίσως αναθερμανθούν τώρα και με τη σειρά τους δώσουν «καύσιμο» στο ΧΑ.

• Σε κάθε περίπτωση, είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, αφού ακόμα στην αγορά δραστηριοποιούνται πρωτίστως βραχυπρόθεσμοι παίκτες και traders, πλην όμως αυτό σε τίποτε δεν εμπόδισε τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίσει κι αυτές ακόμα τις 950 μονάδες, πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς. Αυτό βέβαια ενέχει και μεγάλους κινδύνους, παγίδες για τον μέσο ιδιώτη επενδυτή…

• Το γεγονός, πάντως, πως η αγορά μας πέτυχε μέσα στη χρονιά που τελείωσε να δοκιμάσει ακόμα και πολυετή χαμηλά, ωστόσο να υπεραποδώσει τελικώς έναντι αρκετών ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών αγορών, με ένα +33% που κανείς ίσως δεν πίστευε στην αρχή του 2012, δείχνει πως το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων χαρτοφυλακίων για την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει. Ατονήσει ναι, εκλείψει όχι…

• Με δεδομένη βέβαια την εμπειρία του 2012, τα μεγάλα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν πλέον είναι, πρώτον, το κατά πόσον το ΧΑ θα παραμείνει «εγκλωβισμένο» στις όποιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και, κατά δεύτερον, εάν μπορούν να πειστούν αρκετοί επενδυτές να επιμείνουν στη στρατηγική της διακράτησης των θέσεών τους, μια στρατηγική που μεσούσης της χρονιάς τους «έκαψε» άσχημα…

• Ομοίως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βασικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η κάλυψη των τραπεζών, συγκεκριμένα η θετική έκβαση της προσπάθειας αυξήσεων κεφαλαίου τους. Παράλληλα, μεγάλη σημασία αποδίδουν άπαντες στην αίσια έκβαση των αποκρατικοποιήσεων, ιδίως των εταιρειών εκείνων που έχουν παρουσία στη χρηματιστηριακή αγορά.

• Όλα αυτά πάντως αφήνουν ζωτικό χώρο για αρκετές μετοχές εταιρειών που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα, κάλυψαν επαρκέστατα το κενό των τραπεζών και αναμένεται να συνεχίσουν και στην πορεία την ανοδική τους τροχιά.

• Ο λόγος για μετοχές εταιρειών με εξωστρεφή προσανατολισμό, εταιρειών που δεν συναρτούν την ταμειακή τους «υγεία» και ρευστότητα αποκλειστικά από την εγχώρια αγορά.

• Οψόμεθα για τη συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ