Οι 100 δόσεις βάζουν φρένο σε χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις

Ότι το 2013 συμβολίζει την αναγέννηση της χώρας. Ότι εμείς, οι Έλληνες, θα σώσουμε τη χώρα μας. Ότι μπορούμε καλύτερα κι αξίζουμε καλύτερα. Ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα και μόνο ενωμένοι μπορούμε να το πετύχουμε.

Ξέρουμε ότι όλα αυτά ήταν πάντα το όραμά σας από τότε που είχατε φτιάξει την Πολιτική Άνοιξη, η οποία είχε εμπνεύσει πολλά νέα παιδιά, άλλο αν στον δρόμο κάπου στράβωσε… Σήμερα παλεύετε να γίνουν χειροπιαστή πραγματικότητα. Και ποιος Έλληνας δεν θα ήθελε να το δει αυτό, να γυρίσει σελίδα ο τόπος, να πάψουμε να είμαστε η χλεύη των ηττημένων…

Όμως, κύριε πρωθυπουργέ, για να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά όλα αυτά που ονειρεύεστε –και είναι καλό κανείς να ονειρεύεται, γιατί βλέπει μακριά και όχι λίγες φορές έχει αποδείξει η ίδια η ζωή ότι έτσι και πιστέψεις και αγωνιστείς για το όνειρό σου, θα το δεις να υλοποιείται–, αναγκαία προϋπόθεση είναι να τα ενστερνισθούν οι υπουργοί σας. Και αυτό δεν το έδειξαν στους έξι μήνες που κάθονται στην υπουργική καρέκλα. Οι περισσότεροι εκπέμπουν σε άλλο μήκος κύματος, που δεν έχει καμία απολύτως επαφή με το τι συμβαίνει στο πεζοδρόμιο, στο μαγαζί, μικρό και μεγάλο, πίσω από τις κλειστές πόρτες στο κάθε σπίτι. Και, το χειρότερο, δεν ΑΚΟΥΝΕ! Νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, έχουν κλειστεί σε μια παρέα κολλητών τους, δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η αγορά, αποφασίζουν και διατάσσουν για πράγματα που προκαλούν ερωτήματα του τύπου: «Καλά είναι τόσο άσχετοι;»… Όπως εκείνη η ιστορία με τα ληγμένα του κ. Χατζηδάκη, μια απίστευτη γκάφα, που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω.

Μειονέκτημα των πιο πολλών μελών της κυβέρνησής σας, κ. Σαμαρά, είναι ότι δεν έχουν βγάλει μεροκάματο. Δεν έχουν ιδρώσει «σκάβοντας». Δεν ξέρουν πώς βγαίνει το μεροκάματο του πόνου και του τρόμου. Τα βρήκαν όλα έτοιμα. Μια ζωή βουλευτές και υπουργοί. Και δεν αντιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει μια απόφασή τους για τον κάθε πολίτη, για τον έμπορο, για τα πάλαι ποτέ «περήφανα γηρατειά», για τη νοικοκυρά, για τον νέο, για τον άτυχο ανάπηρο, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θα μείνουμε στον κ. Χατζηδάκη – έχει την τιμητική του σήμερα. Αν άκουγε τους εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου, όπως του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ θα είχαν πέσει εδώ και πολλούς μήνες στην αγορά και θα είχαν δώσει μεγάλες ανάσες. Αν είχε υλοποιήσει την πρόταση να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις εφορίες και το ΙΚΑ και είχε δοθεί μια παράταση στην εξυπηρέτηση των δανείων τους σε τράπεζες, χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων θα είχαν, κύριε πρωθυπουργέ, αποφευχθεί. Χωρίς μάλιστα να διαθέσει ούτε ένα ευρώ το κράτος. Αντίθετα, θα είχε εισπράξει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τη ρύθμιση των χρεών στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Απλό μυαλό λείπει, αλλά δυστυχώς δεν πουλιέται στην αγορά…

Για πάρα πολλές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, πνέουν τα λοίσθια, βρίσκονται ένα βήμα από το να κατεβάσουν τα ρολά.

Χρωστάνε στις εφορίες και στο ΙΚΑ. Με τις λίγες δόσεις που προβλέπονται (από 16 μέχρι 24) καμία επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο ύψος της δόσης. Με βάση τα ισχύοντα, κινδυνεύει κάθε στιγμή να βρεθεί ο ιδιοκτήτης της στον Κορυδαλλό. Και οι συνέπειες θα είναι νέα λουκέτα, νέα στρατιά ανέργων, απώλειες ενοικίων για τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων και φόρων για το Δημόσιο.

Η λύση είναι μία και μόνη. Το έχουμε γράψει δεκάδες φορές από αυτήν τη στήλη, αλλά προφανώς οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν τα αυτιά τους κλειστά. Αμέσως, σήμερα, χθες, πρέπει, κ. Σαμαρά, να πάρετε εσείς προσωπικά τη γενναία απόφαση:

• Ρύθμιση της εξόφλησης των χρεών στις εφορίες και στο ΙΚΑ σε ΕΚΑΤΟ το λιγότερο δόσεις. Έτσι αποφεύγεται το λουκέτο, οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τη δουλειά τους και η επιχείρηση μπορεί να πάρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να εισπράττει χρήματα που της χρωστούν δημόσιοι φορείς

• Να γίνει συμψηφισμός των οφειλών που έχουν υπουργεία, δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί προς τον ιδιωτικό τομέα, με τις οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα αυτονόητα ζητούνται, κύριε πρωθυπουργέ. Αυτά που απαιτήσατε από τους δανειστές μας. Παράταση εξόφλησης και παραπέρα δόσεις. Και «κούρεμα», που θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και για τα στεγαστικά. Με άλλες συνθήκες πάρθηκαν (τζίρος και εισόδημα της κάθε οικογένειας), επομένως πρέπει να υπάρξει ένα είδος ανακεφαλαιοποίησης και για όλον αυτόν τον κόσμο που δεν έφθασε εδώ με δική του υπαιτιότητα.

Με αυτές τις δύο αποφάσεις, κύριε πρωθυπουργέ, που δεν επιβαρύνουν καθόλου το Δημόσιο Ταμείο, θα δώσετε μεγάλη ανάσα στην αγορά. Κρατιούνται όρθιες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και σώζονται πολλές θέσεις εργασίας.

Είναι από τις ανάσες που χρειάζεται η οικονομία, όπως τονίζατε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά σας. Και για να γίνουν πράξη όλα αυτά που παλεύετε, κύριε πρωθυπουργέ, και να περάσει η χώρα «από τη χρονιά της μεγάλης δοκιμασίας στη χρονιά της ελπίδας», θα πρέπει να βάλετε στην κυβέρνησή σας ανθρώπους που έχουν βγάλει μόνοι τους το μεροκάματο και έχουν ένσημα στο βιβλιάριο του ΙΚΑ. Με δυο λέξεις, η κυβερνητική μηχανή χρειάζεται να αλλάξει λάδια…

Όλα αυτά έχουν αποδέκτες και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.


Σχολιάστε εδώ