Μόνο τον Βενιζέλο «σημαδεύει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Αισθάνονται, δε, δικαιωμένοι για τον πολύμηνο αγώνα που έκαναν μέσα και έξω από τη Βουλή προκειμένου να αποκαλυφθεί η υπόθεση, παρά τις λοιδορίες που δέχτηκαν από διάφορες πλευρές.

Στη σχετική απόφαση που πήρε η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδονται πολιτικές ευθύνες και στον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν ζητείται η παραπομπή του. Η στόχευση είναι προφανής: Στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κόμμα υποδοχής ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν ή εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ξυπνήσουν αντανακλαστικά του «βρώμικου ʼ89», όταν η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΝ παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Α. Παπανδρέου, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μύθο για τους ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Θέλουμε αυτούς τους ψηφοφόρους για να γίνουμε κυβέρνηση, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να τελειώνουμε με τα υπολείμματα του σημερινού ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά τον πόλεμο λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμούν ότι η υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ ήταν η χαριστική βολή για το σημερινό ΠΑΣΟΚ, το οποίο ούτως ή άλλως φυλλορροούσε και οδηγούνταν στην εξαΰλωση.

Εκτός των άλλων, στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι από την όλη εξέλιξη μένει έκθετος και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, αφού ανέλαβε την υπεράσπιση του Ευ. Βενιζέλου και δείχνει έτσι στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει μια ομερτά συγκάλυψης, τη στιγμή που ο λαός στενάζει κάτω από τα βάρβαρα οικονομικά και άλλα μέτρα.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, λένε, αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και στη χώρα τη μνημονιακή εξουθένωση επιφύλαξαν για τους εαυτούς τους και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη. Και ξεκαθαρίζουν:

«Έχοντας μετατρέψει τη διαφθορά σε καθεστωτική δομή του κράτους, της οικονομίας και της πολιτικής, και συναλλασσόμενοι ιδιοτελώς και εκ του ασφαλούς, προστάτευαν συστηματικά τους κατόχους του πλούτου από τη νόμιμη φορολογία.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτελεί διαχρονικό σκάνδαλο της εγχώριας κλεπτοκρατίας, που αναδεικνύει τη μεροληπτική, υπέρ του μεγάλου πλούτου, λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την ασύδοτη και χωρίς έλεγχο κίνηση των κεφαλαίων. Φωτίζει, δε, τις αιτίες της πορείας της χώρας προς τη χρεοκοπία».

Η εν λόγω υπόθεση, εκτιμούν, εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα, φωτογραφίζοντας έτσι και τον Γ. Παπανδρέου αλλά και τον Γ. Στουρνάρα, στον οποίο καταλογίζουν ότι καθυστέρησε απίστευτα να ζητήσει το πρωτότυπο της λίστας από τις γαλλικές Αρχές.

Κάνουν λόγο για ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, κάτι που προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους.

Η Συντονιστική Γραμματεία στην απόφασή της ήταν ξεκάθαρη:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στη συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως, θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία.

Ειδικότερα, θα ζητήσουμε τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών των κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου για όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων.

Τέλος, επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της».

Όπως είναι φυσικό, πρωτεύοντα ρόλο στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί άμεσα θα έχει η Ζ. Κωνσταντοπούλου, που έχει πάρει εδώ και μήνες πάνω της την υπόθεση και όλοι θυμούνται ότι είχε κυριολεκτικά «ξετινάξει» τους Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την ακρόασή τους για το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Και πώς τα φέρνει η ζωή: Ο πατέρας της, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ήταν ο κατήγορος το 1989 στο Ειδικό Δικαστήριο κατά του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου και σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι αυτή που έχει αναλάβει να σύρει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ