Μέσα στην εβδομάδα η ψηφοφορία για την προανακριτική
Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με τις υπογραφές 71 βουλευτών, ζήτησαν την άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου. Στην ίδια συνεδρίαση είναι πιθανόν να συζητηθεί και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική επιτροπή, η οποία εκτός από τον Γ. Παπακωνσταντίνου βάζει στο κάδρο και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλο. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει ταυτόχρονα η ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής πρέπει να υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές, να προσδιορίζει με σαφήνεια πράξεις ή παραλείψεις που σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είναι αξιόποινες, να αναφέρεται στις διατάξεις που παραβιάστηκαν, ενώ η συζήτηση οφείλει να προσδιοριστεί σε διάστημα 15 ημερών μετά την κατάθεση της πρότασης. Οι βουλευτές καλούνται να αποφασίσουν με μυστική ψηφοφορία και για την έγκριση της πρότασης απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων.
Η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση για άσκηση δίωξης και συνεπώς ο Γ. Παπακωνσταντίνου, παρότι δεν είναι βουλευτής, έχει το δικαίωμα να τοποθετηθεί στην ολομέλεια ή να καταθέσει έγγραφο υπόμνημα.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν ψηφίζουν τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρέφεται η δίωξη και ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν θα μπορούσε να πάρει μέρος στην ψηφοφορία, ακόμη κι αν είχε εκλεγεί βουλευτής. Εφόσον αποφασιστεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αποφασίζεται αναλογικά η εκπροσώπηση των κομμάτων και η Βουλή ορίζει την προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να υποβληθεί το πόρισμα, το οποίο οφείλει να είναι αιτιολογημένο και με συγκεκριμένες κατηγορίες για την άσκηση δίωξης. Η επιτροπή έχει τις αρμοδιότητες Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, η προανάκριση είναι μυστική και απαγορεύεται να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά, ενώ οι εξουσίες της επιτροπής δεν αναστέλλονται με τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου και παύουν μόνο με τη διάλυση της Βουλής. Το πόρισμα της επιτροπής συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής και για να εγκριθεί πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Εφόσον αποφασιστεί η δίωξη, κληρώνονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της Εισαγγελικής Αρχής. Του Ειδικού Δικαστηρίου μεσολαβεί το Δικαστικό Συμβούλιο που συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου και το οποίο εποπτεύει την ποινική προδικασία της υπόθεσης. Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίζει για τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων, όπως η άρση του τραπεζικού ή του τηλεφωνικού απορρήτου, καθώς και για την προσωρινή κράτηση ή όχι του κατηγορουμένου. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος.
Το Ειδικό Δικαστήριο, που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις ποινικής ευθύνης υπουργών, συγκροτείται από έξι μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και επτά μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώνονται από τον πρόεδρο της Βουλής. Πρόεδρος ορίζεται ο ανώτερος σε βαθμό και μεταξύ ισόβαθμων ο αρχαιότερος από τα μέλη του Αρείου Πάγου.