«Κόκκινο χαλί» σε κερδοσκόπους

Αντίθετα, ήταν προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων που έχει αρχίσει εδώ και μήνες η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους μεγάλων κερδοσκοπικών οίκων του Λονδίνου, οι οποίοι αναζητούν «εξωτικά» στοιχήματα υψηλού ρίσκου για μεγάλα και γρήγορα κέρδη. Ρόλο κλειδί σε αυτές τις επαφές έπαιξε μια χρηματιστηριακή εταιρεία του Λονδίνου, η Exotix, ειδικευμένη ακριβώς σε «εξωτικά» στοιχήματα, σε αγορές όπου οι συντηρητικοί επενδυτές δεν διανοούνται καν να «ποντάρουν» – Υποσαχάρια Αφρική, Βόρεια Κορέα, Κούβα, Αργεντινή κ.α.

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ των «Financial Times», με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Το μεγάλο κερδοσκοπικό ποντάρισμα στην Ελλάδα», διαβάσαμε πρόσφατα αρκετές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για αυτές τις επαφές, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν από κυβερνητικής πλευράς ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στις 20 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πολύ πριν αποφασισθεί οριστικά η επαναγορά χρέους, η Exotix οργάνωσε στην Αθήνα μια επίσκεψη εκπροσώπων 15 μεγάλων hedge funds, κλείνοντας ραντεβού όχι μόνο με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών, αλλά και με τους δύο υπουργούς. Όταν οι διαχειριστές κεφαλαίων γύρισαν στο Λονδίνο, γράφει η εφημερίδα, είχαν πειστεί ότι η Ελλάδα, ένα κράτος που σχεδόν έχει περιέλθει σε καθεστώς διεθνούς παρία, αποτελεί ένα εξαιρετικό ελκυστικό «στοίχημα κόντρα στο ρεύμα».

Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η εφημερίδα έχει επαινετικά σχόλια, τονίζοντας ότι, αντί να δαιμονοποιεί τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, προσπάθησε να τους δώσει πρόσβαση σε ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς – μια από αυτές ήταν, βεβαίως, τα ομόλογα, από τα οποία ένα fund, η Third Point, κατάφερε τελικά να «γράψει» ένα κέρδος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.

Η σκυτάλη στους τραπεζίτες…
Δεν ξέρουμε πόσο αποτελεσματική θα αποδειχθεί αυτή η πολιτική ανοίγματος προς τους κερδοσκόπους, το βέβαιο είναι πάντως ότι υπαγορεύεται από μια πιεστική αναγκαιότητα: το προφίλ ρίσκου της Ελλάδας αυτόν τον καιρό είναι τόσο απωθητικό για συντηρητικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που μόνο οι πιο τολμηροί τζογαδόροι των αγορών μπορεί να γίνουν συνομιλητές μας για τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα. Αναγκαστικά, αυτοί θα ανοίξουν τον δρόμο και θα ακολουθήσουν τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια.

Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά και οι έλληνες τραπεζίτες. Όπως πληροφορείται η στήλη, αρκετοί εξ αυτών έχουν ανοίξει διαύλους με κερδοσκόπους του Λονδίνου, περιμένοντας ότι θα τους πείσουν να τοποθετήσουν κάποια κεφάλαια στις προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Οι τραπεζικές μετοχές, όπως έλεγε στη στήλη τραπεζικό στέλεχος, θεωρούνται από τους «παίκτες» των αγορών ως ένα από τα πιο επικίνδυνα, αλλά ταυτόχρονα και πολλά υποσχόμενα, στοιχήματα στην ανάκαμψη της Ελλάδας: όποιοι τοποθετήσουν κεφάλαια στις τράπεζες μπορεί να χάσουν τα πάντα, αν τελικά κρατικοποιηθούν, μπορεί όμως και να πολλαπλασιάσουν το κεφάλαιό τους, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν τα επόμενα χρόνια για την ελληνική οικονομία.

Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε τους επόμενους μήνες πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση: γιατί, όπως μας λέει το ίδιο στέλεχος, αν οι κερδοσκόποι τοποθετήσουν κεφάλαια στις τράπεζες και κερδίσουν, αυτά τα κέρδη θα είναι ο καλύτερος «κράχτης» για την προσέλκυση περισσότερων και καλύτερης ποιότητας κεφαλαίων στην Ελλάδα. Ίδωμεν…

Κέρδισε και το Συνεγγυητικό
Μια που αναφερόμαστε στους κερδισμένους από την πρόσφατη επαναγορά χρέους, έχει το ενδιαφέρον της η πληροφορία για έναν άλλο κερδισμένο, αυτήν τη φορά από την εγχώρια αγορά. Όπως μαθαίνουμε, λοιπόν, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο των χρηματιστηριακών εταιρειών, ένας κατά τεκμήριο συντηρητικός φορέας διαχείρισης κεφαλαίων, τόλμησε το καλοκαίρι να αγοράσει σε πολύ χαμηλή τιμή κρατικά ομόλογα από το PSI. Το «στοίχημα» τελικά «βγήκε» και το Συνεγγυητικό διπλασίασε το κεφάλαιο που είχε τοποθετήσει. Σε καλή μεριά…


Σχολιάστε εδώ