«Καθαρή η συμφωνία» ΕΡΤ – Euronews

Αντιθέτως, εγκαλεί τον πρώην γενικό διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Βασίλη Μπίτση για την παράλληλη εκπροσώπηση, όπως αναφέρει, του Euronews στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Euronews Ελλάς ΜΕΠΕ. Θυμίζουμε πως η ΕΡΤ με απόφαση της διοίκησής της σταμάτησε πλήρως την αναμετάδοση του Euronews στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα από το δίκτυό της.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο πρώτο και επίμαχο ζήτημα της αναμετάδοσης του Euronews από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ η έκθεση των Ελεγκτών δεν εντοπίζει κάποιο τέτοιο ζήτημα. Το πόρισμα περιγράφει τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα από την ελληνική πλευρά, τη διοίκηση Ταγματάρχη – Στεφάνου και μετά τις αιτιάσεις της σημερινής ηγεσίας, και επικαλείται τις θετικές γνωμοδοτήσεις του ΕΣΡ και του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου έπειτα από αίτημα της Euronews SA για την αναμετάδοση της ελληνικής έκδοσης του καναλιού από την ΕΡΤ. Μάλιστα, κρίνει πως «τα ζητήματα κατ’ αρχήν συνεργασίας μεταξύ ΕΡΤ και Euronews (όπως τυχόν έσοδα διαφημίσεων, πρόγραμμα τοπικού περιεχομένου κ.λπ.) άπτονται τεχνικών ζητημάτων και διαπραγματευτικής ευχέρειας της ΕΡΤ και ως τέτοια αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησής της».

Οι Ελεγκτές σημειώνουν πως «η διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ανταποκριθεί σε αιτήματα της Euronews SA για συνάντηση προκειμένου να συζητηθούν» οι εκκρεμότητες και οι αμφισβητήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΡΤ επιμένει στη θέση της περί μη αναμετάδοσης του προγράμματος και αναζητεί τη διερεύνηση της αρχικής σύμβασης συνεργασίας με το Euronews, η οποία υπεγράφη πριν από 19 χρόνια, το 1993. Θυμίζουμε πως για την υπόθεση έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

Πειθαρχικά ελεγκτέος ο Β. Μπίτσης

Στο δεύτερο σκέλος, θεωρούν πως ο Β. Μπίτσης ως γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ παραβίασε τη νομοθεσία, καθώς από τις 5.7.2012 είχε οριστεί από τη Euronews SA εκπρόσωπος και διαχειριστής της εταιρείας στην Ελλάδα. Κατά το πόρισμα, ο Β. Μπίτσης έκανε αίτηση για άδεια άνευ αποδοχών στις 31.8.2012, αίτημα που δεν είναι νόμιμο. Επίσης, έπαψε να είναι εκπρόσωπος του καναλιού στις 29.11.2012.


Σχολιάστε εδώ