Η «μαγιά» του ’12 εχέγγυο για ένα καλύτερο 2013

Δεν έγινε κάποιο… θαύμα. Απλά ο δήμος είχε τιμονιέρη, είχε διοίκηση, είχε κάποιον που αναλάμβανε τις ευθύνες και έμπαινε μπροστά δίχως να φοβάται το κόστος.

Μ’ άλλα λόγια υπήρχε δήμαρχος. Κι αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε στον Β. Μιχαλολιάκο που σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή κατάφερε ν’ αποφύγει τις κακοτοπιές και να μην πέσει ο δήμος στα… βράχια.

Η σημαντικότερη επιτυχία της δημοτικής αρχής τον χρόνο που έφυγε ήταν αναντίρρητα το ότι κατάφερε χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο, να πληρώσει γύρω στα 10 εκατ. Ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τις τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που είχε πάρει ο δήμος από την εποχή Λογοθέτη μέχρι και τη θητεία Φασούλα, να μην έχει αφήσει κανέναν εργαζόμενο του δήμου απλήρωτο μέχρι το τέλος του χρόνου και να έχει διατηρήσει σε πλήρη λειτουργία τις δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέλαβε (ΟΠΑΝ, ΚΟΔΕΠ, ΔΗΡΑΠ), παρά τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Αυτά όλα για έναν δήμο που επί έναν χρόνο σχεδόν δεν έπαιρνε ΚΑΠ γιατί τους παρακρατούσε το Ταμείο Παρακαταθηκών έναντι των οφειλομένων από τα παλαιά δάνεια που είχε ο δήμος είναι πολύ σημαντικά και δείχνουν ότι στον τομέα της οικονομίας έγιναν πάρα πολλά.

Και με το δεδομένο βέβαια ότι δεν έγινε καμία απόλυση. Όσοι έφυγαν, είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε πήραν μετάταξη με δική τους θέληση για άλλους ΟΤΑ. Οι μόνες απολύσεις που έγιναν είναι οι 7 στη ΔΗΡΑΠ τον περασμένο μήνα τις οποίες επέβαλλε το ΑΣΕΠ.

Απλά ο Μιχαλολιάκος περιόρισε σε δραματικό βαθμό τις δαπάνες, κυνήγησε όποια κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση μπόρεσε και αξιοποίησε το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου.

Από εκεί και πέρα, συνεχίστηκε η εισαγωγή όσων παιδιών έκαναν αίτηση στους παιδικούς σταθμούς, η επαρκής αστυνόμευση της πόλης, η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο της καθαριότητας, ενώ αξιοποιήθηκαν πάρα πολλοί χώροι που ήταν… χωματερές.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η ανάδειξη του νεοκλασικού κτιρίου της οδού Κανθάρου, στο οποίο έγιναν σημαντικές εκδηλώσεις, ημερίδες και εκθέσεις με θεματικές ενότητες όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Μικρασιατικός Ελληνισμός κ.λπ.

Κορυφαίο θέμα όμως της χρονιάς που φεύγει ήταν η επίτευξη συμφωνίας με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Το θέατρο, το νεοκλασικό αυτό στολίδι της πόλης, ήταν έτοιμο εδώ και λίγους μήνες, αλλά δεν μπορούσε να λειτουργήσει γιατί δεν είχε τους απαιτούμενους πόρους για τα έξοδα φύλαξης και συντήρησής του, καθώς και των υπόλοιπων δαπανών λειτουργίας του. Με τη σύμβαση που υπέγραψε ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος με τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, το υπουργείο διασφαλίζει 750.000 ευρώ ετησίως (500.000 από ίδιους πόρους και 250.000 από την περιφέρεια) για το Δημοτικό Θέατρο. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του και την πολιτιστική… απογείωση του Πειραιά.

Το 2012 ήταν καλή χρονιά για τον Δήμο Πειραιά. Στόχοι βέβαια υπάρχουν. Όπως και φιλοδοξίες. Η «μαγιά» του χρόνου που φεύγει κι όσα έγιναν στη διάρκειά του είναι τα εχέγγυα ότι ο νέος χρόνος μπορεί να είναι καλύτερος. Ας το ευχηθούμε.

****

// Με σοβαρότητα και μεγαλοπρέπεια ο Πειραιάς υποδέχθηκε τον νέο χρόνο. Το πρωί, παρά το παραδοσιακό ξενύχτι για την αλλαγή του χρόνου, οι ναοί της πόλης ήταν γεμάτοι κόσμο με πρώτο και καλύτερο τον ναό του Αγ. Βασιλείου στην Καλλίπολη, που γιόρταζε. Στον καθεδρικό ναό της Αγ. Τριάδας έγινε η καθιερωμένη δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ και παρουσία του πειραιώτη υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλου, του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου, των βουλευτών Κ. Κατσαφάδου, Τ. Μελά και Θ. Δρίτσα, του αντιπεριφερειάρχη Στ. Χρήστου, του πρώην δημάρχου Χρ. Αγραπίδη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων συλλόγων, οργανώσεων και φορέων και πλήθους κόσμου. Στη συνέχεια, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο. Την πίτα ευλόγησε ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του τόνισε ότι μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες που προσφέρει η Ορθοδοξία στον σύγχρονο κόσμο είναι ότι με την προσμονή και την ελπίδα της αιωνιότητας οι άνθρωποι γίνονται πιο εγκρατείς και αποφεύγουν -οι περισσότεροι- να κάνουν κακό. Αν δεν υπήρχε, είπε, αυτή η ελπίδα κι αν κάθε άνθρωπος ήξερε πως πέραν του τάφου δεν υπάρχει τίποτα, ο καθένας θα αδικούσε, θα εκμεταλλευόταν τον αδύναμο και θα είχαμε μια κοινωνία ζούγκλα. Καταλήγοντας ευχήθηκε περισσότερη σοφία σε όλους, υπομονή, υγεία και αγάπη. Ο δήμαρχος από την πλευρά του έκανε έναν απολογισμό του χρόνου που έφυγε και τόνισε ότι δύο χρόνια μετά την παρουσία του στο τιμόνι του δήμου, έχουν μπει οι βάσεις για τα καλύτερα, που θα έρθουν στην πόλη. Γιατί οι βάσεις που βάλαμε, είπε χαρακτηριστικά, είναι για έναν Πειραιά που ως πόλη θα φροντίζει για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές. Ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους και υπογράμμισε πως με αγάπη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, είναι σίγουρο πως θα τα καταφέρουμε. Και ως πόλη και ως χώρα!

// Παρών στην εκδήλωση και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Μπούρας, στον οποίο ο δήμαρχος είπε: «Να μεταφέρετε στον κ. Σαμαρά ότι ο Πειραιάς ζητά πολλά από την κυβέρνηση και έχει απαιτήσεις απ’ αυτήν, ωστόσο θα συμμαχήσει μαζί της και θα την ακολουθήσει στην τιτάνεια προσπάθεια που κάνει για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την αναγέννησή της».

// Εγκάρδια χειραψία είχε μετά την κοπή της πίτας ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιάννης Αγγελόπουλος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα. Παλιοί γνωστοί… Συνυπηρέτησαν στη Σχολή Έφεδρων Αξιωματικών Τεθωρακισμένων στο Γουδί. Είναι αυτό που λένε, ότι οι φιλίες του Στρατού δεν σβήνουν.

// Αφιερωμένη στα παιδιά των εργαζομένων στον δήμο ήταν η περασμένη Πέμπτη, τρίτη μέρα του χρόνου. Σε ειδική γιορτή που έγινε στο «Σινεάκ» και διοργάνωσαν τα έξι σωματεία των εργαζομένων και η δημοτική αρχή, τα παιδιά παρακολούθησαν ταινία με επίκαιρο θέμα και στη συνέχεια ο δήμαρχος μοίρασε σε όλα από μία δωροεπιταγή, που ήταν χορηγία του ΟΛΠ.

// Σε εορταστικό κλίμα αλληλεγγύης και αγάπης ο όμιλος για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «ΚΡΙΚΟΣ ΖΩΗΣ» συνεχίζοντας και φέτος τη φιλανθρωπική του δράση παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες προσέφερε γεύμα αγάπης σε 200 άπορους συμπολίτες μας. Μέσα σε ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον στον νέο πολυχώρο του ομίλου πολλοί συμπολίτες μας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο γεύμα. Αλλά και ένα κόκκινο κρασί, παραδοσιακά γλυκίσματα και πολλές ευχές για έναν καλύτερο χρόνο. Ο Άγιος Βασίλης (ο Παύλος Νισλόγλου, επίτιμος αντιπρόεδρος του ομίλου για την UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων) μοίρασε δώρα στα παιδιά και όλοι μαζί τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα.

// Άρχισε και δραστηριοποιείται ο νέος συνδυασμός που θα διεκδικήσει τον Δήμο Σαλαμίνας στις επόμενες εκλογές. Ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με πολλούς επώνυμους Σαλαμινιώτες οι οποίοι εκφράζουν τη στήριξή τους και τονίζουν την αναγκαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Όπως γράψαμε και την προηγούμενη Κυριακή, στον νέο συνδυασμό θα ηγείται ο επί σειρά ετών επιτυχημένος δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός, ενώ θα έχει την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση του πρώην δημάρχου Σαλαμίνας Θ. Μακρή.

// Σε διακόσιες τριάντα οικογένειες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές γιορτινό τραπέζι πρόσφερε την περασμένη βδομάδα πακέτα με τρόφιμα ο Δήμος Κορυδαλλού. Προτεραιότητα δόθηκε σε οικογένειες με παιδιά ενώ τα πακέτα περιείχαν κρέας, λάδι, γάλα, όσπρια, ζυμαρικά, χυμούς, γλυκίσματα κ.α. Τα τρόφιμα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είχαν συγκεντρωθεί από τη μεγάλη εκστρατεία στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου «Στηρί-ΖΩ», της Τράπεζας Τροφίμων και Ειδών Πρώτης Ανάγκης, καθώς και από χορηγίες ιδιωτών, φορέων και συλλόγων. Η καταγραφή των αναγκών, καθώς και η διανομή των τροφίμων έγινε σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Ανάσα Ζωής». «Στις συνθήκες οξυμένης κρίσης η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή» ανέφερε ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

// 20 καθηγητές Φυσικής Αγωγής και 3 προπονητές-εκπαιδευτές θα προσλάβει η Δημοτική Επιχείρηση Νίκαιας-Ρέντη προκειμένου να λειτουργήσει τα επιμορφωτικά-αθλητικά προγράμματα του δήμου για την περίοδο 2011-2013. Όσοι επιλεγούν θα υπογράψουν σύμβαση διάρκειας 7 μηνών με ωριαία αποζημίωση. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αυτοπροσώπως αιτήσεις μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

// Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του 2ου Κλειστού Γυμναστηρίου Κορυδαλλού σε έκταση 12 στρεμμάτων επί της οδού Σταματοπούλου. Το έργο, που θεμελιώθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς, παρουσία του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη, κατασκευάζεται από τον ΟΣΚ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής.


Σχολιάστε εδώ