Εκλογές μέσω… Λαγκάρντ επιδιώκει ο Τσίπρας
Εκτιμήσεις που ενισχύονται από την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει ποινικές ευθύνες για τον Β. Βενιζέλο, ως προς τον τρόπο που διαχειρίσθηκε τις πληροφορίες που περιείχε η λίστα για τους έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού. Αλλά και από την «ξαφνική» στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με την αρωγή και των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π. Καμμένου.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο επιτελείο του πρωθυπουργού ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και προσπάθεια πολιτικής ισοπέδωσης. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι από τα στοιχεία που έχουν ανακύψει μέχρι τώρα δεν προκύπτει ενεργός ανάμειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (τότε υπουργού Οικονομικών) στην αλλοίωση (νόθευση) του εγγράφου που παραδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Κατά συνέπεια, δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών που ενδεχομένως θα μπορούσε να αναζητήσει και να αποδώσει η Προανακριτική Επιτροπή.
Όσο για τις όποιες πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, αυτές αποδίδονται σε άλλο επίπεδο. Φαίνεται, δηλαδή, να προσχωρούν στην άποψη που διατύπωσε ο Θ. Πάγκαλος ότι οι πολιτικές ευθύνες αποδίδονται από το κόμμα και από το εκλογικό σώμα.
Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τα γνωρίζει όλα αυτά, αλλά εμμένει στην τακτική της διότι επί της ουσίας επιδιώκει να πλήξει καίρια τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Και να προκαλέσει είτε μια μεγάλη κρίση είτε ακόμη και την κατάρρευσή του, ώστε η χώρα να οδηγηθεί με βίαιο τρόπο σε εκλογές.
«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ενεργεί με γνώμονα το κομματικό συμφέρον, αδιαφορώντας αν με τις επιλογές του είναι πιθανό να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες», υπογραμμίζουν.
Εκτιμούν, παράλληλα, ότι οι επιτελείς της Κουμουνδούρου βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τον κ. Καμμένο και συντονίζουν τις κινήσεις τους! Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, πάντως, άλλα κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ο κ. Σαμαράς «ακόμη κι αν πιστεύει ότι ο Β. Βενιζέλος έχει ευθύνες, είναι υποχρεωμένος να τον στηρίξει για να μην πέσει η κυβέρνηση».
Επισήμως ο πρωθυπουργός απέφυγε, έστω και μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, να πάρει θέση ως προς την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει Προανακριτική και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να φορτίσει ακόμη περισσότερο το κλίμα τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις παρενέργειες που είναι πιθανό να υπάρξουν, με δεδομένο μάλιστα ότι o ένας από τους κυβερνητικούς εταίρους θα βρίσκεται για μακρύ χρονικό διάστημα στη δίνη ενός πολιτικού – οικονομικού σκανδάλου.
Ο αποπροσανατολισμός της κυβέρνησης είναι ένα ενδεχόμενο που ανησυχεί τον πρωθυπουργό, καθώς αντιλαμβάνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωθεί η ένταση των προσπαθειών για την προώθηση (υλοποίηση) των αναγκαίων μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει ρητές εντολές να κινηθούν ταχύτατα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε η κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από μια υπόθεση που δηλητηριάζει την πολιτική ατμόσφαιρα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλων καθυστερήσεων, πρέπει να κινηθούμε με γοργούς ρυθμούς για να είμαστε συνεπείς έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, οι οποίοι παράλληλα επισημαίνουν ότι… «η «τρόικα» επιστρέφει στην Αθήνα».
Το Μέγαρο Μαξίμου το προβληματίζει και η στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όχι τόσο στη συζήτηση όσο στην ψηφοφορία για την Προανακριτική, που σημειωτέον είναι μυστική.
Τα μηνύματα που φτάνουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Και αυτό διότι δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που εκφράζουν επιφυλάξεις ή διαφωνούν με την απόφαση του πρωθυπουργού να περιορισθεί ο έλεγχος στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου και να μην επεκταθεί στον Β. Βενιζέλο.
«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι μπλεγμένος στην υπόθεση της λίστας», παρατηρούν. «Το σωστό θα ήταν να ελεγχθεί και εκείνος και αν δεν έχει ευθύνες να απαλλαγεί».
Άλλοι κάνουν ένα βήμα παραπέρα και επισημαίνουν ότι «με τον τρόπο αυτό δίνουμε στους πολίτες την εντύπωση ότι προσπαθούμε να καλύψουμε τον κ. Βενιζέλο» και πως «συνεχίζουμε την τακτική του παρελθόντος, προσφέροντας άλλοθι το ένα κόμμα στο άλλο».
Βουλευτές προσκείμενοι στην ηγεσία προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Αν ο Σαμαράς αποφάσιζε να συμπεριλάβει στην πρόταση για Προανακριτική και τον κ. Βενιζέλο, την επόμενη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός θα διαλυόταν και η χώρα θα έμπαινε σε περιπέτειες και θα οδηγείτο σε πρόωρες εκλογές».
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι διχασμένη, κάτι που καταδεικνύεται ακόμη και από τις δημόσιες παρεμβάσεις.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει σαφείς πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο που χειρίσθηκε τη λίστα, ενώ αντίθετα ο Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα ευθυνών, καθότι ο τότε υπουργός Οικονομικών έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει!