Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Είναι από καιρό γνωστή η σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ισπανία και οι πληροφορίες που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι αποκαρδιωτικές και επικίνδυνες για την επιβίωση του εργατικού και υπαλληλικού προσωπικού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η έγκαιρη εξόφληση των μισθών και ημερομισθίων αποτελεί παρελθόν πλέον. Στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι εισπράττουν ένα μικρό τμήμα έναντι της αμοιβής τους. Και αυτό συμβαίνει σε πολύ μεγάλη ποσοστιαία αναλογία. Το 60% των ιδιωτικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, παρουσιάζει αδυναμία εξόφλησης των μισθών και ημερομισθίων του προσωπικού του. Στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ αυτό αποτελεί πλέον τον κανόνα. Η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων δεν έχει πλέον σταθερή ημερομηνία εξόφλησης. Όλοι πληρώνονται έναντι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις βασικές μόνο ανάγκες επιβίωσης. Επειδή τα ποσοστά ανεργίας είναι πάρα πολύ υψηλά και ο δημόσιος τομέας δεν προσλαμβάνει πλέον υπαλλήλους, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα τα λουκέτα είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, οι εργαζόμενοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν ή να καταγγείλουν τους εργοδότες τους. Φοβούνται να μη χάσουν έστω και αυτά τα λίγα που εισπράττουν έναντι της συνολικής αμοιβής τους. Έτσι όμως οδηγούνται στην εξαθλίωση και δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση στην κοινωνία. Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνείται τη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ακολουθεί τη δική της πολιτική λιτότητας. Ίσως να έχει δίκιο όσον αφορά τα Μνημόνια που θα έπρεπε να είχε υπογράψει, όμως καθώς εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση της χώρας αυτής αυτό θα καταστεί αναπόφευκτο.

2 Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η τουριστική κίνηση στη χώρα μας βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με αποτέλεσμα και την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, που προέρχονται από τους ξένους τουρίστες. Επειδή ο τουρισμός θεωρείται συναλλαγή εξομοιούμενη με εξαγωγή, θα πρέπει το ελληνικό κράτος και οι τράπεζες να συμπεριφέρονται ανάλογα στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το κράτος έπεσε στο λάθος να αυξήσει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εστιάσεως (από 13% στο 23%), κάτι που είχε αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραμονής στην Ελλάδα. Αυτό το λάθος βέβαια διορθώνεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης. Έτσι, η μείωση του κόστους, σε συνδυασμό με τη λήψη άλλων ευεργετικών μέτρων, θα αυξήσει το κύμα εισροής στη χώρα μας ξένων τουριστών. Βέβαια, το κράτος είναι δύσκολο να λάβει μέτρα ευεργετικά λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, όμως οι τράπεζες μπορούν άνετα να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις εξωτερικού τουρισμού. Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2013, εκτός απροόπτων γεγονότων, τα έσοδα από τον εξωτερικό τουρισμό μπορεί να φτάσουν και στα 17 δισ. ευρώ. Και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, ότι θα λείψουν οι εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και οι τράπεζες θα ανοίξουν τις στρόφιγγες για τη δανειοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Σημειώνουμε ότι, έναντι αυτών των προσδοκώμενων εσόδων, ο δανεισμός των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό φτάνει στα 7 δισ. ευρώ μόνο. Επομένως υπάρχει ευρύ περιθώριο για τις τράπεζες να ακολουθήσουν πολιτική πιστωτικής επέκτασης στον κλάδο του τουρισμού, για να βοηθηθεί έτσι και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

3 Όπως είναι γνωστό, προ ημερών ο διαβόητος οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s προέβη στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά έξι βαθμίδες. Είναι σύνηθες στις περιπτώσεις αναβάθμισης ή υποβάθμισης της οικονομίας ενός κράτους να συνδέεται με ανάλογη μεταχείριση και το τραπεζικό σύστημα. Όμως ο παραπάνω οίκος διατήρησε στην κατηγορία CCC τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, την Εθνική, την Alpha Bank, τη Eurobank και την Πειραιώς. Και αυτό έχει αποτέλεσμα τα ομόλογα αυτών των τραπεζών να μη γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για δανειοδότηση, παρά μόνο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Και η χρηματοπιστωτική αγορά να τα περιφρονεί σαν «σκουπίδια». Η Standard and Poor’s αιτιολόγησε την απόφασή της αυτή με το σκεπτικό ότι μια από τις παραπάνω ελληνικές τράπεζες είναι ενδεχόμενο λόγω της ύφεσης να αντιμετωπίσει τεράστιο πρόβλημα με τους αφερέγγυους πελάτες της δανειολήπτες. Και ναι μεν δέχεται ότι με την ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες θα καλύψουν ορισμένα προβλήματά τους, όμως, όπως ισχυρίζεται, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη. Και η ύφεση είναι ισχυρότερη από την ανακεφαλαιοποίηση. Ας ευχηθούμε ότι οι προβλέψεις αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν.


Σχολιάστε εδώ