Διά χειρός…

…του Πάνου Κολιοπάνου από το άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα», με τίτλο «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ κι εσείς ανόητοι» …

Μην τα ισοπεδώνετε όλα…

«Η διαφθορά στο Δημόσιο δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητο και τον χώρο της Δικαιοσύνης. Όμως από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το δικαστικό σώμα έχει αναδείξει κορυφαίους λειτουργούς της Δικαιοσύνης που δύσκολα βρίσκεις στο πολιτικό σύστημα. Ο Τερτσέτης στη δίκη του Κολοκοτρώνη, ο Δελαπόρτας στην υπόθεση Λαμπράκη, ο Κουβελάκης στα χρόνια της χούντας, ο Ντεγιάννης και ο Σταμάτης στη δίκη των Απριλιανών και τόσοι άλλοι. Άφησαν ιερές παρακαταθήκες στους σημερινούς έντιμους και ανεπηρέαστους –από τους μηχανισμούς επιβολής– δικαστές. Αυτοί είναι οι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου. Και δεν υποτάσσονται.
Άλλο είναι η μερική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων λόγω της συμμετοχής μας στο ενιαίο νόμισμα και των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει έναντι των δανειστών μας και άλλο ο ευνουχισμός των θεσμών της Πολιτείας και ο εξανδραποδισμός της κοινωνίας. Μπορεί αυτός ο λαός να είναι εν πολλοίς απαίδευτος, κουτσαβάκης, κακομαθημένος και αρκετές φορές αλλοπρόσαλλος. Όμως έχει ψυχή, φρόνημα και προπαντός περηφάνια. Όταν όλα αυτά του τα τσαλαπατάς, τότε δεν οργίζεται μόνον. Εξεγείρεται. Και αυτό καλόν είναι και σώφρον να το έχουν υπʼ όψιν τους όσοι υπαγορεύουν στην ʽʽτρόικαʼʼ τις συμπεριφορές της.
Mutatis mutandis που θα έλεγαν και οι Ρωμαίοι πρόγονοί σας, αξιότιμοι εταίροι και δανειστές μας. Αλλάζουμε αυτά που χρειάζεται να αλλάξουμε. Δεν τα ισοπεδώνουμε».

***

…του Αρίστου Δοξιάδη, οικονομολόγου, από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «οι τρεις χρονιές της ανάπτυξης»:

Να μια λύση, που δεν χρειάζεται λεφτά!

«Η παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα είναι ακόμα ελκυστική επένδυση για πολλούς ξένους. Ας χαλαρώσουμε για πέντε χρόνια τους χωροταξικούς περιορισμούς και το καθεστώς αδειοδότησης, τόσο για μικρές όσο και για μεγάλες αναπτύξεις. Στην εύλογη αντίρρηση ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, η απάντηση είναι ένας αριθμητικός περιορισμός. Αν το μέτρο έχει τέτοια επιτυχία ώστε να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες νέες μονάδες, η κυβέρνηση μπορεί να το σταματήσει μόλις φθάσει έναν ορισμένο αριθμό. Αν η χαλάρωση αναγγελθεί ως προσωρινή, αυτό θα δημιουργήσει κίνητρο στους επενδυτές να κινηθούν γρήγορα. Και ας υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για τα γιαπιά-κουφάρια που τυχόν θα επιφέρει αυτό το κύμα αδειών (αναγκαστική απαλλοτρίωση και κατεδάφιση;) και άλλες δικλίδες.
Παράλληλα, ας επιτραπεί να ενοικιάζονται οι παραθεριστικές κατοικίες σε τρίτους για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Για πολλούς υποψηφίους αγοραστές έχει σημασία αυτή η δυνατότητα. Τώρα αυτό προϋποθέτει επαγγελματική άδεια από τον ΕΟΤ, με όλους τους παρεπόμενους περιορισμούς. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες μπορεί να αγνοούν την τυπική αυτή προϋπόθεση, αλλά ο ξένος αγοραστής δεν το ρισκάρει”.

***

…του Μιχάλη Μητσού, από άρθρο του στα «Νέα».

Δεν θα καταλάβεις την εξουσία…

«Σε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματά του, τις ʽʽΕξομολογήσειςʼʼ, ο 82χρονος αργεντινός ποιητής Χουάν Χέλμαν φαντάζεται κάποιον που κάθετα στο τραπέζι και γράφει. ʽʽΜε αυτό το ποίημα δεν θα καταλάβεις την εξουσίαʼʼ, λέει/ ʽʽμε αυτούς τους στίχους δεν θα κάνεις την Επανάστασηʼʼ, λέει / ʽʽούτε με χίλιους στίχους θα κάνεις την Επανάστασηʼʼ, λέει». Έχει δίκιο Αλέξη, καιρός να αφήσετε τα παχιά και ηρωικά λόγια για τον ιμπεριαλισμό και τους ʽʽμερκελιστέςʼʼ, δεν θα καταλάβετε έτσι την εξουσία ούτε θα κάνετε την Επανάσταση. Ας σηκώσουμε τα μανίκια κι ας δουλέψουμε, οι καιροί είναι κρίσιμοι».

***

…του Κώστα Καλλίτση από την ανάλυσή του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Λες και ήταν χθες…»:

Όλα κάτω 25%…

«Η ασκούμενη πολιτική “δεν βγαίνει”. Το 2013, η ύφεση θα συνεχιστεί. Στο -6,5% φέτος θα προστεθεί ένα -4,5%, με αποτέλεσμα στην 5ετία η ύφεση να φτάσει το -25%. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα περιοριστεί στα 185 δισ. ευρώ, μετά από τις διαδοχικές κατʼ έτος μειώσεις θα είναι 48 δισ. ευρώ, μικρότερο από το αντίστοιχο του 2008. Οι κατεστραμμένες θέσεις εργασίας θα πληθύνουν, η μαζική ανεργία θα είναι αποπνικτική ακόμα κι αν δεν αυξηθεί πάνω από τα σημερινά επίπεδα του 25% επισήμως. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η μεσαία τάξη υφίσταται νέα συντριπτικά κτυπήματα (και) με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Η ζωή στην Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη».


Σχολιάστε εδώ