Δεν αφήσαμε ούτε στιγμή τον φάκελο από τα μάτια μας…

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του Διευθυντή του ΣΔΟΕ Θόδωρου Φλωράτου στον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη, που έχει ως εξής:

«Η Απόφαση-Εντολή του κ. Υπουργού Οικονομικών συνίστατο στην αυθημερόν μετάβαση της επιτροπής στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και την παραλαβή πιστού αντιγράφου του ψηφιακού δίσκου των στοιχείων που διατηρούσε και διατηρεί το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Τράπεζα HSBC του Χονγκ Κονγκ υποκατάστημα Γενεύης Ελβετίας. Το κλιμάκιο των Γάλλων συναδέλφων στο Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι είχαν ήδη ενημερωθεί για τον λόγο της παρουσίας μας και ότι είχαν εντολή από τον Γάλλο Υπουργό των Οικονομικών να μας παραδώσουν πιστό αντίγραφο του ψηφιακού δίσκου που είχαν παραδώσει και παλαιότερα στις ελληνικές υπηρεσίες.

Προσωπικά υπέβαλα τα ακόλουθα ερωτήματα παρουσία των λοιπών μελών της επιτροπής.

Πρώτον εάν ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που παρεδόθη την πρώτη φορά. Η απάντηση ήταν ναι.

Δεύτερον πόσα ονόματα περιέχει αριθμητικά. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι περιέχει δύο χιλιάδες εξήντα δύο (2.062) ηλεκτρονικούς φακέλους και ότι ο κάθε φάκελος περιέχει το προφίλ του καταθέτη.

Τρίτον ζήτησα να μας επιδειχθεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου CD προκειμένου να διαπιστωθεί ότι ο ψηφιακός δίσκος που παραλαμβάναμε είναι φορτωμένος με τα στοιχεία και μας επιδείχθηκε και έγινε επεξήγηση του περιεχομένου και του τρόπου ανάγνωσης ο οποίος (τρόπος ανάγνωσης) εμπεριέχεται στο πρώτο κεφάλαιο υπό μορφή οδηγιών. Μας είπαν ότι αν τυχόν αντιμετωπίζαμε προβλήματα στην επεξεργασία θα είναι στην διάθεσή μας.

Στη συνέχεια αφαιρέθηκε ο ψηφιακός δίσκος από τον υπολογιστή, τοποθετήθηκε σε πλαστική θήκη ψηφιακού δίσκου και ακολούθως όλο μαζί σε χάρτινο φάκελο. Κλείστηκε ο φάκελος με κόλλα και σφραγίστηκε με σφραγίδα ημερομηνίας του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η αρμόδια Διευθύντρια Οικονομικών Σχέσεων κ. Πιτένη αντάλλαξε τις σχετικές επιστολές παράδοσης-παραλαβής και ο παριστάμενος επικεφαλής της Γαλλικής Επιτροπής Παραδόσεως είπε ότι παραδίδεται στα πλαίσια της διοικητικής συνδρομής προς την Ελλάδα. Προς διασφάλιση της αυθημερόν επιστροφής οι Γαλλικές Αρχές μας μετέφεραν με κρατικό αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο, όπου πήραμε την πτήση περί ώρα 19.40′ και φθάσαμε στην Αθήνα την δωδεκάτη νυχτερινή τοπική ώρα και κατευθυνθήκαμε κατ’ ευθείαν στο Γραφείο του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλου όπου μας ανέμενε ο ίδιος και η γραμματέας του καθώς και οι Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος.

Παραδώσαμε τον φάκελο σφραγισμένο, όπως τον είχαμε παραλάβει χωρίς ποτέ αυτός να φύγει από την προσοχή μας».


Σχολιάστε εδώ