Γραμμή άμυνας οργανώνει το ΠΑΣΟΚ
«Γραμμές άμυνας» οργανώνει το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως για τη διαχείριση της υπόθεσης με τη λίστα Λαγκάρντ αλλά και για την προβολή ενός πιο κοινωνικού προφίλ του κόμματος εν όψει και του συνεδρίου.
Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δυναμώνουν και πάλι, καθώς, παρά την έντονη πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ευ. Βενιζέλος και την προσπάθειά του να πέσουν όλες οι ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ στον Γ. Παπακωνσταντίνου, δημιουργούνται κάποια μικρά ρήγματα στη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από προσεκτικές, για την ώρα, διαφοροποιήσεις βουλευτών, που όμως πήραν πολύ σοβαρές διαστάσεις από την ηχηρή παρέμβαση του Θ. Πάγκαλου, που όχι μόνο επέρριψε ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αλλά έβαλε στο στόχαστρο και τον Ευ. Βενιζέλο, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα τεθεί θέμα για τους χειρισμούς των κ. Παπανδρέου, Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Αν και στενοί συνεργάτες του Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος, εμφανίζονται βαθύτατα προβληματισμένοι για το πού το πάει. «Πολλά μπορεί να υποθέσει κανείς για τις επιδιώξεις του Θ. Πάγκαλου», σημείωναν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, ενώ συνεργάτες του Βενιζέλου τόνιζαν μεν ότι «δεν περιμέναμε τίποτε άλλο από τον Πάγκαλο», αλλά πρόσθεταν με νόημα πως «πρέπει να δούμε πού το πάει τελικά και τι παιχνίδι παίζει, για να πάρει και τις ανάλογες απαντήσεις».
«Φλερτάρει» με την Προεδρία της Δημοκρατίας!
Σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεταξύ συνομιλητών του Βενιζέλου και του Παπανδρέου εδώ και καιρό διαμορφώνεται η εκτίμηση πως «ο Πάγκαλος δεν πρόκειται να βάλει πολιτικές παντόφλες και ψάχνει να βρει ρόλο». Στελέχη δε του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως ο Πάγκαλος το τελευταίο διάστημα είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά.
Σημειώνουν ακόμα πως όλο αυτό το διάστημα ο πάντα πληθωρικός και έτοιμος για κριτική πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει το στόμα του να ασκήσει κριτική έστω και για δευτερεύοντα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Για ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος «φλερτάρει με την ιδέα ακόμα και της Προεδρίας της Δημοκρατίας» ή σε κάποια «κρίσιμη και ρευστή κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει, για ένα μικρό χρονικό διάστημα να λειτουργήσει ως μεταβατικός πρωθυπουργός, με στήριξη και από τη ΝΔ».
Ο Βενιζέλος πάντως, αν και αποφεύγει να απαντάει συστηματικά στις αιχμές του Πάγκαλου, αισθάνεται πίεση κάθε φορά που ο πληθωρικός πρώην αντιπρόεδρος κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, γιατί εκτιμά πως δεν κάνει σχεδόν ποτέ κάτι τυχαία, αλλά συνήθως έχει κάποια επιδίωξη και μια συνολικότερη τακτική στο μυαλό του.
Φαίνεται όμως ότι και στην εναπομείνασα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εστίες αντίδρασης ως προς τους χειρισμούς για τη λίστα Λαγκάρντ. Τόσο η Θ. Τζάκρη όσο και ο Γ. Ντόλιος με δημόσιες δηλώσεις τους τήρησαν προσεκτικές αποστάσεις από τους χειρισμούς του Βενιζέλου.
Η Τζάκρη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι προφανές ότι υπάρχει πολιτικό λάθος και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ», ενώ ο Ντόλιος τόνισε: «Δεν είμαι ευτυχής για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το θέμα της λίστας, θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν υπήρχε παρέμβαση από τον υπουργό, από την Πολιτεία».
Πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος επιμένει και θα εξακολουθήσει να επιμένει στην ολοκληρωτική πόλωση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στην Προανακριτική και τον Βενιζέλο, η Ιπποκράτους δεν χρησιμοποιεί απλώς υψηλούς τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάνει λόγο για «πολιτική σκευωρία», επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να κάνει αναφορά στο 1989 και τη στάση που τήρησε τότε ο ενιαίος ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Πέραν τούτων, ο Βενιζέλος προσπαθεί να δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ και να ενισχύσει την παρουσία του στο κυβερνητικό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να καταθέσει σειρά τροπολογιών στο φορολογικό κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα θα επιμείνει στο ότι το παρόν νομοσχέδιο εξυπηρετεί μόνο δημοσιονομικές – εισπρακτικές ανάγκες, ενώ θα πρέπει να γίνει αμέσως μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ακόμη, θα καταθέσει ένα μπαράζ από νομοσχέδια (ανακούφιση δανειοληπτών, δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης, αναβάθμιση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.ά.), ώστε να φανεί πως παίρνει πρωτοβουλίες και «υπερφαλαγγίζει» τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους.
Ταυτόχρονα, επιχειρεί να μπει «σφήνα» στο μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς έχει ήδη προγραμματίσει επίσκεψη την Τρίτη το μεσημέρι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το θέμα της διαθεσιμότητας και των οργανισμών των υπουργείων.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην τελική φάση για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου.
Ο Βενιζέλος έχει προγραμματίσει ένα δεκαήμερο έντονης κινητικότητας (11 – 21 Φεβρουαρίου), με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, όπου θα παρευρεθεί στις κατά τόπους προσυνεδριακές διαδικασίες, ενώ την Τρίτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την Τετάρτη συνέρχεται η Γραμματεία της ΚΟΕΣ.