Αυτήν τη στιγμή προέχει η κυβερνητική σταθερότητα

Στην Αγίου Κωνσταντίνου ο προβληματισμός, τόσο στα στελέχη όσο και στους βουλευτές, ήταν και εξακολουθεί να είναι διάχυτος μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση της λίστας που είδαν το φως της δημοσιότητας, με κύρια ανησυχία τους, όπως τονίζει στο «Π» κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, «την τροπή που θα δούμε να έχει η όλη διαδικασία της προκαταρκτικής, αφού τα μέτωπα που έχουν ανοίξει είναι πολλά και αφορούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Οι ευθύνες θα αποδοθούν άμεσα, ξεκινώντας από τον… Παπακωνσταντίνου».

Δεν θα χαρισθούμε σε κανέναν

Ως εκ τούτου, και με στρατηγικό σχεδιασμό να μη δημιουργηθεί κλίμα καχυποψίας και αρνητισμού στην κοινή γνώμη, κάτι που απεύχονται και τα τρία κόμματα, μια και οι συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες, η ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή που έσπευσε την περασμένη εβδομάδα να πάρει τη σκυτάλη και να «κατεβάσει» την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή με τις ευλογίες του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος τόνιζε με νόημα στο «Π» πως «η κίνηση για την προκαταρκτική ήταν μια ανάσα για την κυβέρνηση, αλλά το καμπανάκι για τον Βενιζέλο έχει χτυπήσει…». Ενώ και οι δηλώσεις του διευθυντή της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Αμοιρίδη στο «Π» εστιάστηκαν στα εξής: «Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και σε τίποτα, αλλά δεν θα τσουβαλιάσουμε ευθύς εξαρχής πρόσωπα που δεν δείχνει το πόρισμα. Πρέπει να κληθούν όλοι. Επικεφαλής υπηρεσιών, υπάλληλοι, ακόμη και δημοσιογράφοι, όπως και… ο κ. Βαξεβάνης. Είναι εθνικό καθήκον να έρθουν και να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα. Η χώρα είναι στα κάγκελα…».

Με τη σειρά του, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου τόνισε πως «φυσικά και υπάρχει θέμα διαχείρισης της όλης υπόθεσης, ανεξάρτητα με το ποινικό κομμάτι που αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου και το οποίο θα πάρει τον δρόμο του», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες και για άλλα πρόσωπα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ αποκάλυψε στο «Π» ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και δεν κάνουμε κουβέντα για Βενιζέλο γιατί δεν θέλουμε να ρίξουμε την κυβέρνηση», απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που δέχονται από την αντιπολίτευση για το ότι εστιάζουν μόνο σε μία πτυχή της υπόθεσης.

Σημειωτέον ότι ο Σάκης Παπαθανασίου, υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ, κληθείς να σχολιάσει στο «Π» την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στη λογική «αναδεικνύω το ζήτημα ανεξάρτητα από τα πραγματικά στοιχεία», και γιʼ αυτό θα έπρεπε μάλλον να περιμένουν λιγάκι…».

Την ίδια ώρα, πάντως, οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη εκφράζουν από την πλευρά τους ικανοποίηση για τον μέχρι στιγμής χειρισμό της λίστας, τον οποίο ανέλαβε, για τους μη γνωρίζοντες, ο ίδιος ο πρόεδρος προσωπικά –καθότι και έγκριτος νομικός–, τη στιγμή που την περασμένη Παρασκευή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έδειχναν να βρίσκονται σε αμηχανία. Μάλιστα, με την εν λόγω πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ, όπως λένε στελέχη της, έγινε η αρχή στα θέματα διαφάνειας, τα οποία, όπως αποκάλυψε από την περασμένη εβδομάδα το «Π», θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική τους ατζέντα για το 2013, ζητώντας ήδη να προχωρήσει ταχύτατα η διερεύνηση του «πόθεν έσχες» των πολιτικών αλλά και όσων διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, καθώς και να πέσει άπλετο φως στη διαχείριση των οικονομικών του ΕΟΤ.

Στο μεταξύ, κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου τόνιζαν πως η κοινή πρόταση του κυβερνητικού συνασπισμού βοήθησε να ενισχυθεί η εικόνα της κυβερνητικής συνοχής. Από κει και πέρα, βέβαια, είναι προφανές ότι το κόμμα με το αριστερό πρόσημο επιχειρεί σε δεύτερο πλάνο να διαχειριστεί και –επικοινωνιακά– όσο το δυνατόν καλύτερα την υπόθεση που τους έχει φέρει σε τρικομματικό κλοιό, γιατί αυτή η τακτική κομίζει αδιαμφισβήτητα πολιτικά οφέλη, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της διερεύνησης.

Μιλάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ…

Την ίδια στιγμή, η λίστα θα αποδειχθεί ένα εξαιρετικά καλό κρας τεστ και για την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς οι δύο διαφωνούντες βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς δεν υπέγραψαν την πρόταση του κόμματος, καθώς ήθελαν να υπάρχει αναφορά και στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, όπως έλεγε ο ένας εκ των δύο κυρίων στο «Π», «εμείς μιλάμε με τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ και είναι πολύ πιθανό να υπερψηφίσουμε την πρότασή τους, γιατί δεν θεωρούμε ότι είναι σωστό να αναδεικνύεται μόνο η μία πτυχή της όλης υπόθεσης και να συγκαλύπτουμε ευθύνες».

Σε αυτό το μοτίβο κυμάνθηκε, άλλωστε, και η ανακοίνωση των δύο, στην οποία μεταξύ άλλων τόνιζαν πως «η εύκολη απάντηση εκ μέρους του Κοινοβουλίου θα ήταν να ρίξει «αίμα στην αρένα», δηλαδή να απομονώσει τις ποινικές ευθύνες από τις πολιτικές, και τις ευθύνες αυτές να τις επιρρίψει σε ένα μόνο πρόσωπο, στο οποίο θα εκτονωθεί όλη η λαϊκή οργή. Οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει προφανώς να διερευνηθούν. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με μοναδική ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο αυτό περιορίζει εξαρχής με απαράδεκτο τρόπο τα θέματα που πρέπει να εξετασθούν για την αναζήτηση όλης της αλήθειας».

Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου μιλούν για έντονη ενόχληση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ από τη στάση των δύο βουλευτών, που για ακόμη μία φορά είπαν «όχι» και διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του κόμματος.

Είναι προφανές πως ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ από δω και στο εξής θα κληθεί να αντεπεξέλθει τόσο στο δύσκολο κυβερνητικό έργο όσο και στο… ξεκαθάρισμα των «ενδοοικογενειακών» λογαριασμών με τους δύο αντιρρησίες βουλευτές. Γιατί ο νέος χρόνος έφτασε, οι εφαρμοστικοί παίρνουν σειρά ένας ένας και για τον Φ. Κουβέλη θα είναι στενό το μαρκάρισμα. Καθότι και η συγκατοίκηση με τους Βουδούρη και Μουτσινά είναι πλέον αφόρητη αλλά και η κοινωνία εκπέμπει SOS. Γιατί εξακολουθεί να ματώνει –όπως κατά καιρούς έχει τονίσει ο πρόεδρος–, μόνο που δεν έχει βρεθεί κανείς ως τώρα να της παράσχει ούτε τις πρώτες βοήθειες! Πολύ κακώς!

ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ


Σχολιάστε εδώ