XΡΗΜΑτιστήριο

Κι αυτό με την προοπτική να μην είναι χαμηλότερο από τα έσοδα που θα λάμβανε από τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο.
> Θέλει προσοχή! Με τις περισσότερες μετοχές να έχουν πολλαπλασιάσει τις χρηματιστηριακές τους αξίες κατά την τελευταία περίοδο, οι ευκαιρίες για κέρδη περιορίζονται στις εισηγμένες που κρύβουν επιχειρηματικά stories και πιθανόν να γίνουν αντικείμενο εξαγοράς αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων.
> Αλλιώς, πώς; Ακόμη κι αν τα πιστωτικά μας ιδρύματα καλύψουν επαρκώς τα εποπτικά τους κεφάλαια, αν οι καταθέσεις δεν ενισχυθούν τόσο, ώστε να καλύψουν τις χορηγήσεις, η παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για την ανάταση της εθνικής οικονομίας είναι σχεδόν αδύνατη.
> Μιλάμε για… μακροπρόθεσμα! Οι επενδύσεις στον τομέα της γεωργίας είναι ελκυστικές, καθώς παρέχουν προστασία έναντι του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ενώ οι αποδόσεις τους είθισται να είναι υψηλότερες από αυτόν.
> Τα χαρτοφυλάκια «Διακράτησης μέχρι τη λήξη» έχουν άλλον σκοπό, έτσι δεν είναι; Γιατί οι τράπεζες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων δεν χρησιμοποίησαν μόνο τους κρατικούς τίτλους που είχαν ταξινομημένους στα «Διαθέσιμα προς πώληση»;
> Τα θέλουν όλα δικά τους! Δεν φθάνει που τις ζημίες των τραπεζιτών στα μαγαζιά τους καλείται να τις εγγυηθεί ο έλληνας φορολογούμενος, θέλουν το ξεσκαρτάρισμα να μη γίνει με τον διαχωρισμό των ίδιων σε καλές και κακές, αλλά με τη δημιουργία μιας ενιαίας bad bank, η οποία θα μαζέψει όλα τα προβληματικά τους δάνεια.
> Οι παχυλές προμήθειες ίσως να μην αποτελούν δέλεαρ για το ρίσκο της κάλυψης του ποσοστού 10% της ελάχιστης συμμετοχής! Για να δούμε αν θα βρεθούν τελικά αλλοδαπές τράπεζες που θα δεχθούν να αναλάβουν ως εγγυητές ανάδοχοι στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών μας ιδρυμάτων…
> Για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας! Ποιος ο λόγος ύπαρξης της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου; Είναι, ναι ή όχι, αρμόδια να εποπτεύει τις ελεγκτικές εταιρείες; Υπάρχει έργο; Αν ναι, ποιο, πού έγινε, τι βρέθηκε, επιβλήθηκαν κυρώσεις, κατά ποιων;
> Τα πίστευαν αυτά που έλεγαν ή απλώς… εκτόξευαν πυροτεχνήματα; Για να δούμε αν θα υπάρξει επίσημη αντίδραση του οίκου FTSE σχετικά με την επικείμενη επιβολή του φόρου υπεραξίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών… Αν δεν κάνουμε λάθος, μας είχε απειλήσει με υποβάθμιση, δεδομένου ότι η αγορά βαρύνεται ήδη από τη φορολογία επί των συναλλαγών και των μερισμάτων.
> Πόσες εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν ώστε να κάτσει επιτέλους η μπίλια σε ένα συγκεκριμένο νούμερο; Ποιος ο λόγος που χρειάστηκε η εμπλοκή ενός ακόμη ορκωτού ελεγκτή για να αποτιμηθεί καταλλήλως η good ATE Bank;
> Μπορεί ο αριθμός μετοχών να παρέμεινε αμετάβλητος, ωστόσο αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου που ελέγχει συνολικά! Ο λόγος για τον κ. Οδυσσέα Π. Κυριακόπουλο, που δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού αποφασίζει για επιπλέον 115.000 κοινές μετοχές της S&B.
> Για να φαίνεται αυξημένο το ενδιαφέρον ή για κάτι άλλο; Από τη στιγμή που η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Σερβίας έχει τοποθετηθεί αρνητικά για την απόκτηση της ντόπιας θυγατρικής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τη Sunoco, γιατί ο ειδικός εκκαθαριστής και οι σύμβουλοι της ΑΤΕ Bank έκαναν αποδεκτή τη δεσμευτική προσφορά της τελευταίας, στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του πακέτου μετοχών της πρώτης;
> To διαβάσαμε ξανά και ξανά μήπως δεν καταλάβαμε κάτι καλά, αλλά… Είναι δυνατόν, υπό αυτές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, να εκταμιεύεται κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 153 εκατ. ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις; Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες ας αποταθούν στη θυγατρική του ΟΤΕ, Cosmo Bulgaria Mobile Ead.
>Πάνω που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν θα ξαναβλέπαμε τέτοιου είδους πρακτικές! Ποιο είναι το ύψος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου των στελεχών της ΕΧΑΕ; Αφορά άπαντες ή έγινε φωτογραφικά για τον διευθυντή του τμήματος προώθησης προϊόντων εκδοτριών εταιρειών;
> Τυχαίο, κύριε Λαζαρίδη; Δεν νομίζουμε! Παρά τους εγχώριους διθυράμβους και τα αλλοδαπά θερμά λόγια για τις προοπτικές της χρηματαγοράς μας, καμία από τις ελληνικές μετοχές δεν κατάφερε να συμπεριληφθεί μεταξύ των top επιλογών της πλειονότητας των διεθνών αναλυτών, γεγονός που φανερώνει πως άλλα λένε και άλλα πιστεύουν.
> Μεγαλύτερη ομερτά δεν έχουμε ξαναδεί! Μπορεί κάποιος από το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τις ελεγκτικές εταιρείες, την «τρόικα» εξωτερικού να μας πει ποιο είναι το ύψος των ζημιών των ελληνικών τραπεζών από τις υπεράκτιες θυγατρικές τους εταιρείες, που αναλαμβάνουν για λογαριασμό τους να «μακιγιάρουν» τους ισολογισμούς λαμβάνοντας πλήθος επισφαλειών;
> Από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα! Ο ρυθμός αύξησης της πελατειακής βάσης της Saxo Bank κατά 100% από το 2009 φανερώνει τον εθισμό των ντόπιων επενδυτών στις διαδικτυακές συναλλαγές, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο στο καναβάτσο τις μικρομεσαίες ΑΧΕΠΕΥ.
> Ποιος να πρωτοπάρει από τα λίγα που θα μοιραστούν; Συναγερμός στα κόμματα της κυβέρνησης και στα πρόσωπα των συναρμόδιων υπουργείων για να μη μείνει κανείς παραπονούμενος από τους εισηγμένους κατασκευαστικούς ομίλους, όπως ο Ελλάκτωρ, η Intrakat, ο J&P Άβαξ, των γνωστών και μη εξαιρετέων βασικών τους μετόχων.
> Να που, αν θέλουν, μπορούν να επιτύχουν μειώσεις στο κόστος! Την ώρα που οι ανατιμήσεις δεν έχουν τελειωμό, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχωράει στην περικοπή του τέλους τερματισμού κλήσεων σε 1,269 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό από 4,95 λεπτά που ήταν προηγουμένως.
> Θα πρέπει να κοιμόμαστε ήρεμοι τώρα; Είναι δυνατόν μια ανώνυμη εταιρεία, που θα λογοδοτεί στο ΤΑΙΠΕΔ, να κάνει απαλλοτριώσεις ιδιωτικών περιουσιών με άλλοθι την αξιοποίηση δημοσίων εκτάσεων; Περί της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ ο λόγος.
> Δεν μας «κούρεψε» απλώς, μας πήρε το… σκαλπ! Discount που θα φτάνει μέχρι και το 81% θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα ελληνικά ομόλογα που θα δέχεται ως εγγυήσεις, σημαντικά υψηλότερα από αυτά που επιβάλλει σε κυβερνητικό χρέος επενδυτικής διαβάθμισης.
> Από περίεργη έως ύποπτη η αξιολόγηση της S&P! Δεν μπορεί αυτόν που υποτίθεται ότι έχει την ευθύνη, δηλαδή τη χώρα, με την έννοια του δημόσιου χρέους, να τον αναβαθμίζετε, ενώ εκείνες που πάλι υποτίθεται ότι πλήρωσαν το τίμημα (βλέπε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα) να τις βαθμολογείται χαμηλότερα για το αδύναμο πιστωτικό προφίλ τους.
> Αν δεν αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο, σίγουρα κρατάει ανοιχτή μια χαραμάδα… φοροαποφυγής! Είναι γεγονός ότι βάσει του νέου φορολογικού για τον υπολογισμό του κόστους κτήσης των πωλούμενων μετοχών που έχουν αποκτηθεί λόγω κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής λαμβάνεται υπόψη είτε η αξία που οριστικοποιήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο είτε η δηλωθείσα;

= Ή ο κάθε κρατικός αξιωματούχος που ανήκει κομματικά σε κάποια από τις πολιτικές δυνάμεις της «τρόικας» εσωτερικού έχει το δικό του χαρτοφυλάκιο ή απλώς ενεργεί για το θεαθήναι, με σκοπό την προσωπική του προβολή! Με ποια αρμοδιότητα ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης διαπραγματεύεται με αλλοδαπές αντιπροσωπείες οργανισμών διαχείρισης κεφαλαίων το επενδυτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τις επενδύσεις στα λιμάνια;
= Ποιος κοροϊδεύει ποιον, κύριε Μποτόπουλε; Τέσσερα χρόνια μετά, και αφού πληροφορούμαστε ότι πιθανόν να διερευνάται αυτεπαγγέλτως η υπόθεση από τη Δικαιοσύνη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εδέησε να επιβάλει πρόστιμο για την πλημμεληματικού χαρακτήρα παράβαση των διατάξεων περί χειραγώγησης επί της μετοχής της ΕΛΤΡΑΚ. Εντύπωση πάντως προκαλεί το ότι οι μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν σε φυσικά και όχι σε νομικά πρόσωπα, λες και τρεις άνθρωποι αρκούν για να παίξουν σε ένα χαρτί χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της εισηγμένης και της διαμεσολαβούσας ΑΧΕΠΕΥ.

***

= Μόνο το ούνα φάτσα ούνα ράτσα δεν ταιριάζει στην περίσταση! Την ώρα που κάποιοι Ελληναράδες ναυλώνουν πλοία αλλοδαπής σημαίας, προσλαμβάνοντας κυρίως ξένο πλήρωμα, ο ιταλός Grimaldi μεταφέρει στα Ναυπηγεία Νεώριον της Σύρου την ετήσια συντήρηση και επισκευή των πλοίων του στόλου της Minoan Lines, ενισχύοντας έτσι την τοπική αγορά, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και βοηθώντας στην ανάταση της οικονομίας.

***
Για ποιον χτυπά η καμπάνα; Σε ποιον εισηγμένο όμιλο η μείωση των μεγεθών της μητρικής συνδυάστηκε με μίνι ράλι στις τιμές των θυγατρικών του, γεγονός που ισορρόπησε την κατάσταση αλλά και προβλημάτισε ως προς τη σκοπιμότητά του;

***
Αυτός ήταν ο σκοπός; Δεν νομίζουμε! Η απειροελάχιστη αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, που επικαλούνται όσοι ειδήμονες θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επετεύχθη κυρίως με τη μείωση του κόστους της εργασίας.


Σχολιάστε εδώ