Χρονιά ανακατατάξεων και νέων σχηματισμών…
Γεγονότα όπως η ίδρυση νέων πολιτικών φορέων με άμεση συνέπεια την αποδυνάμωση ή ακόμη και τη διάλυση των υφιστάμενων σχηματισμών, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εσωτερικών διχασμών και ιδεολογικοπολιτικών κρίσεων σε κάποια από τα κόμματα. Καθοριστικό ρόλο στο υπό διαμόρφωση σκηνικό αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν τρεις παράγοντες:
Πρώτον, οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε άμεση συνάρτηση με την πορεία της Ελλάδας (κατά τρόπο που να διασφαλίζουν ή όχι τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία των δομών). Δεύτερον, ο βαθμός υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (χωρίς αναβολές ή παρεκκλίσεις ούτως ώστε να αποφευχθούν νέα επώδυνα μέτρα). Και τρίτον, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας (που θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τη διατήρηση ή μη της κοινωνικής συνοχής).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στενών συνεργατών του Αντ. Σαμαρά όλα θ’ αρχίσουν ουσιαστικά να τρέχουν από την άνοιξη, αφού θα έχει προηγηθεί το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα κριθεί το μέλλον του Β. Βενιζέλου στην ηγεσία, αλλά και η απήχηση του κόμματος στην κοινωνία. Ταυτόχρονα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν ότι θα εκδηλωθούν και άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και σ’ αυτές περιλαμβάνουν τόσο το εγχείρημα του Α. Λοβέρδου, όσο και το φημολογούμενο κόμμα των λεγόμενων εκσυγχρονιστών. Ανακατατάξεις αναμένουν και στον χώρο της Κεντροδεξιάς με σταδιακή αποδυνάμωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που θα είναι ακόμη μεγαλύτερη αν τα στελέχη που πρόσφατα αποχώρησαν προχωρήσουν στη συγκρότηση νέου πολιτικού σχηματισμού. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις για τη δημιουργία φόρουμ από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Πρωτοβουλίες
Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή στο Μέγαρο Μαξίμου και οι πληροφορίες θέλουν τον Αντ. Σαμαρά αποφασισμένο να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, εκμεταλλευόμενος και τη ρευστότητα που θα υπάρχει σε πολλά επίπεδα. Όλα αυτά πάντως όχι νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου, κι αφού θα έχει εκταμιευτεί και η τελευταία δόση του δανείου και θα έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. Επιπλέον θα έχει ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων του τρίτου Μνημονίου και θα είναι ορατές οι αντιδράσεις της κοινωνίας.
Συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι στις προθέσεις του κ. Σαμαρά δεν είναι η επανένωση της Κεντροδεξιάς, όπως ζητείται από ορισμένους εντός κι εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες που πιστεύουν και θέλουν να εργαστούν για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την αναστήλωση της χώρας, με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Σ’ αυτόν τον φορέα είναι δυνατό να «χωρέσουν» πολιτικά στελέχη ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφορών, όχι ωστόσο και τα προερχόμενα από τα δύο «άκρα». Ο πρωθυπουργός θα προσδώσει στην υπόθεση χαρακτηριστικά «εθνικής προσπάθειας» και πιστεύει βάσιμα ότι σ’ αυτή θα συμβάλουν τεχνοκράτες και παράγοντες της αγοράς. Το επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν το προβληματίζουν ιδιαίτερα οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο των λεγόμενων εκσυγχρονιστών και στις οποίες φαίνεται να μετέχουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης και Λ. Παπαδήμος. Θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και δεν μπορούν πλέον να προσελκύσουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσουν μια σειρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αφού η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά ουσιαστικά θα σημάνει τη διάλυση της παράταξης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους σε μια τέτοια προοπτική και τονίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό από την εποχή του αείμνηστου Κ. Καραμανλή. Αρνητικός λέγεται ότι είναι και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος πάντως δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, εκτός κι αν η κατάσταση οδηγηθεί σε ακραία σημεία.