Χριστούγεννα λιτότητας αλλά και ανθρωπιάς

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα των Χριστουγέννων οι εκκλησίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, ακόμα κι εκείνες που έκαναν δεύτερη και Τρίτη Θεία Λειτουργία για να μπορέσουν να λειτουργηθούν όλοι. Ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ βρισκόταν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας και το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του που ήταν γεμάτο σκέψεις για τους σύγχρονους προβληματισμούς αλλά και παραινέσεις, εντυπωσίασε. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στην Αγ. Τριάδα και μετά πήγε στη δεύτερη λειτουργία στην Ευαγγελίστρια. Το μεσημέρι όλοι οι οικονομικά αδύναμοι κάτοικοι της πόλης, Πειραιώτες και μη, είχαν ένα πλούσιο γεύμα για το οποίο είχαν φροντίσει από τις προηγούμενες μέρες τόσο ο δήμος όσο και η Εκκλησία και πολλοί άλλοι φορείς και κόμματα, και όχι μόνο για το τραπέζι των Χριστουγέννων αλλά και των άλλων ημερών. Ο αλτρουισμός, ο περιορισμός των επιθυμιών και της υπερκατανάλωσης, η σκέψη για τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που μπορεί να υποφέρει, ο εθελοντισμός κ.λπ., αποδεικνύεται ότι είναι πολύ καλύτερες «συνταγές» για να μας κάνουν να νιώσουμε τα πραγματικά Χριστούγεννα! Ας θυμόμαστε λοιπόν τούτο το δίδαγμα που μας έδωσαν τα Χριστούγεννα της κρίσης: Η χλιδή δεν φέρνει την ευτυχία. Ούτε τα πολλά λεφτά. Την ευτυχία τη φέρνει η αγάπη και την κατεξοχήν γιορτή της αγάπης, τα Χριστούγεννα, δεν μπορούμε να τη νιώσουμε χωρίς αγάπη! Η κρίση μάς έφερε πιο κοντά. Μας έκανε να νοιαστούμε για τον διπλανό μας, να νιώσουμε πιο άνθρωποι. Γι’ αυτό και αισθανθήκαμε περισσότερο από άλλες φορές τα Χριστούγεννα. Είναι κι αυτό μια κατάκτηση. Που αν τη διαχειριστούμε σωστά μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που μας ταλαιπωρούν. Χρόνια Πολλά!

• Στο κλίμα των ημερών και οι εκδηλώσεις που έγιναν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου και τα ΚΑΠΗ. Στην εκδήλωση των παιδικών σταθμών που έγιναν στον πολυχώρο «Κώστας Κωσταράκος» στα Καμίνια εκατοντάδες παιδιά έκλεψαν την παράσταση ψάλλοντας χριστουγεννιάτικους ύμνους και απαγγέλλοντας επίκαιρα ποιήματα. Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράσταση «Το παράξενο έλατο» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στον κινηματογράφο «Σινεάκ». Πολύ σημαντικές ήταν και οι εκδηλώσεις που έγιναν στα ΚΑΠΗ. Στις ασφυκτικά γεμάτες αίθουσές τους, σε μια ζεστή, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, τα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης διαγωνίστηκαν για το καλύτερο φαγητό, γλυκό και την καλύτερη χριστουγεννιάτικη κάρτα. Σε αυτή τη γεμάτη ζωντάνια και κέφι ατμόσφαιρα έσμιξαν δύο διαφορετικές γενιές, αφού τα «μεγάλα παιδιά του Πειραιά» υποδέχθηκαν, με μεγάλη χαρά, τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου, τα οποία τους τραγούδησαν τα κάλαντα.

• Στο πνεύμα της αλληλεγγύης που επικρατεί στον Πειραιά έχουν μπει ακόμα και μέλη οικογενειών παραγόντων των αυτοδιοικητικών πραγμάτων της πόλης. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα οι κόρες της προέδρου της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνας Καλαγιά διοργάνωσαν ένα πάρτι γιατί γιόρταζε η μία και είπαν στους φίλους τους αντί για κάποιο δώρο να τους πάνε ένα δέμα με τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης για τους άπορους Πειραιώτες. Μαζεύτηκαν πάνω από 100 δέματα.


Σχολιάστε εδώ