Συζητείται μέχρι και απαγόρευση της καύσης ξύλων ή χρήσης τζακιών!

Τα δημοσιεύματα από συγκεκριμένα (περιβαλλοντικά ευαίσθητα και «πρωτοπόρα» ΜΜΕ) έχουν πυκνώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Παράλληλα τα ίδια ΜΜΕ προβάλλουν τις απόψεις των επιστημόνων που ασχολούνται με το περιβάλλον για τους κινδύνους από την καύση των ξύλων. Λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τα ΜΜΕ ήδη η κυβέρνηση λαμβάνει κάποιες επί μέρους πρωτοβουλίες, αλλά το χειρότερο είναι ότι υπηρεσιακοί παράγοντες – μανδαρίνοι (και όχι η πολιτική ηγεσία), κυρίως στο ΥΠΕΚΑ αρχίζουν και συζητούν ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Σε άτυπες συναντήσεις και συζητήσεις εργασίας έχουν αναφερθεί «ιδέες» όπως απαγόρευση χρήσης τζακιών (υπό προϋποθέσεις), ειδική φορολόγηση, «δακτύλιος» για καύση βιομάζας, με πιο ήπια εκείνη που προβλέπει την παρακολούθηση των συγκεκριμένων ατμοσφαιρικών ρύπων και την έκδοση προειδοποιήσεων για υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Είναι γεγονός ότι η αυξημένη χρήση καυσόξυλων (και άλλων μορφών βιομάζας) για τη θέρμανση των οικιών (βασικά) των πολιτών στο Λεκανοπέδιο Αττικής έχει επιβαρύνει ήδη το περιβάλλον αρκετών περιοχών. Αυτό όμως συμβαίνει λόγω υπερσυγκέντρωσης, βασικά, τζακιών σε νέες οικοδομές, σε περιοχές με νεόδμητα (σχετικά) ακίνητα και κυρίως, μεσαίου ή υψηλού εισοδήματος. Για παράδειγμα στα Βόρεια Προάστια οι μετρήσεις αλλά και η εικόνα δείχνουν μία εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση τις κρύες νύχτες, αλλά, αντιθέτως, στο κέντρο της Αθήνας ή στην Κυψέλη ή στο Παγκράτι, δεν παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Σε κάθε σχετική συζήτηση επιμελημένα αποφεύγεται κάθε αναφορά στο θέμα του πετρελαίου και των συμφερόντων που υποστηρίζουν τη χρήση του, για προφανείς λόγους. Φτάνουν όμως κάποιοι στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η καύση ξύλων μολύνει το περιβάλλον περισσότερο από ότι η κίνηση των αυτοκινήτων, ξεχνώντας προφανώς ότι ο άνθρωπος ζεσταίνεται και μαγειρεύει καίγοντας ξύλο από την στιγμή της ύπαρξής του, σχεδόν, στον πλανήτη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η έλλειψη βούλησης να δοθεί λύση στο πρόβλημα μέσα από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως η χρήση φίλτρων ή άλλων τεχνικών διατάξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, βοηθώντας και την αγορά να κινηθεί. Πάντως το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε μία επείγουσα και σωστή πρωτοβουλία, εκδίδοντας εγκύκλιο και ζητώντας συγκεκριμένες άμεσες ενέργειες από τις περιφέρειες, τις δασικές υπηρεσίες, το ΣΔΟΕ, της ΕΛΑΣ και άλλους φορείς για τον περιορισμό της λαθροϋλοτομίας, η οποία σε ορισμένες περιοχές της χώρας (όπως η Αττική) αναδεικνύεται ήδη σε μάστιγα, καταστρέφοντας ακόμη και υπό αναδάσωση περιοχές.

***

• Μέσα από τα ενεργειακά πιστοποιητικά μαθαίνουμε και σοβαρά στατιστικά στοιχεία… Ο Σάκης (Μωυσής) Κουρουζίδης, ειδικός γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος και ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν, μέσα από τη διαδικασία των ΠΕΑ και την επίσημη (κρατική) καταγραφή των ενεργειακών επιθεωρήσεων, την πρωτοφανή κάμψη του κατασκευαστικού τομέα αλλά και της αγοράς ακινήτων γενικότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στη διετή εφαρμογή του θεσμού των ενεργειακών επιθεωρήσεων, εκδόθηκαν συνολικά 261.000 ενεργειακά πιστοποιητικά. Από αυτά, μόνο 37.000 πιστοποιητικά εκδόθηκαν το 2012, δηλαδή υπάρχει μείωση σχεδόν 85%! Πάντως κύκλοι της αγοράς αναμένουν βελτίωση τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, οπότε παραδοσιακά γίνονται πολλές μεταβιβάσεις, ενοικιάσεις κλπ. Από το σύνολο όμως των ανωτέρω πιστοποιητικών (της διετίας) μόνον 790 αφορούν σε νέες κατασκευές και από αυτά μόλις τα 300 αφορούν στους τελευταίους οκτώ μήνες! Εικόνα πλήρους κατάρρευσης η οποία διαφέρει ελαφρώς από την εικόνα που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ βάσει των αριθμών των οικοδομικών αδειών….

• Έχουμε αναδείξει αρκετές φορές το πρόβλημα της έλλειψης στελέχωσης των επιθεωρητών περιβάλλοντος, τόσο για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όσο και για το ζήτημα των αυθαιρέτων – και των (μη) κατεδαφίσεων τους. Προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ο Σάκης Κουρουζίδης, ειδικός γραμματέας επιθεώρησης περιβάλλοντος, διέρρευσε ότι το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει νομοσχέδιο, στο οποίο θα προβλέπεται η καθιέρωση του θεσμού του επιθεωρητή περιβάλλοντος και για τους ιδιώτες μηχανικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχουν στο δημόσιο!

• Σας έχουμε ξαναπεί ότι εκεί στη Νίκης, στο ΤΕΕ, μας διαβάζουν και ενίοτε δέχονται την κριτική. Για παράδειγμα, έχουμε αναφέρει επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό ότι οι εκδηλώσεις και τα συνέδρια του ΤΕΕ τους τελευταίους μήνες του έτους ήταν περισσότερο για δημόσιες σχέσεις και σχεδόν καθόλου για την ουσία, τεχνική ή μη, της καθημερινότητας των μηχανικών. Πως αντέδρασε το ΤΕΕ; Ανακοίνωσε (επιτέλους) σεμινάρια για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, έστω και αν διοργανώνονται από το ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ του Αλαβάνου. Καθυστερημένα σε σχέση με τους αντίστοιχους συλλόγους των μελών του, αλλά είναι καλό βήμα.

• Ο Σύλλογος των Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) μισο…αδειάζει το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την εγκύκλιο εφαρμογής του ΝΟΚ. Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε υπονοεί ότι το Υπουργείο δεν έκανε δεκτές κάποιες προτάσεις του σχετικά με την εφαρμογή του ΝΟΚ, σε αντίθεση με άλλους συλλόγους μηχανικών (εννοώντας, προφανώς, τους πολιτικούς μηχανικούς). Για αυτό το λόγο, παρότι ααγνωρίζει τόσο τις καλές προθέσεις όσο και τον διάλογο που έγινε, δηλώνει ότι αποχωρεί από αυτόν διότι δεν εισακούεται! Αυτό ίσως έχει επιπτώσεις στο πλαίσιο του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που ολοκληρώνεται. Ενδο-συναδελφική διαμάχη μηχανικών μυριζόμαστε. Θα τα βρούνε στην πορεία;

• Επιβεβαιωθήκαμε στα σχόλια που κάναμε τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το Παράκτιο Μέτωπο της Αττικής. Η πρόθεση ήταν σαφής, οι αντεγκλήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ δεδομένες, αν και τίποτε από όλα αυτά δεν επιβεβαίωναν οι κυβερνητικοί κύκλοι. Τελικά η εταιρεία με τον ομώνυμο τίτλο θα ιδρυθεί, θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία (πρακτικά) με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα περιοριστεί σε σύμφωνη γνώμη (ή βέτο) για την αξιοποίηση συγκεκριμένων ακινήτων. Η νέα εταιρεία, την οποία προώθησε με πάθος ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, θα αναδειχθεί στον δεύτερο μεγάλο παίκτη κρατικών ακινήτων (μετά το ΤΑΙΠΕΔ), αφού θα μπορεί, μέσω διαφόρων «εργαλείων», να αξιοποιήσει ολόκληρη την παραλιακή έκταση της Αττικής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο! Τουλάχιστον όσον αφορά τα δημόσια κτήματα και τα ακίνητα του Δημοσίου, με την ρητή εξαίρεση των εκτάσεων του Ελληνικού, του Αγίου Κοσμά, του ΣΕΦ, του Αστέρα Βουλιαγμένης και των Μαρίνων Αλίμου και Γλυφάδας.


Σχολιάστε εδώ