Στις αρχές Γενάρη τα αποκαλυπτήρια του νέου φορέα της Κεντροδεξιάς

Το στοίχημα της διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού φορέα της Κεντροδεξιάς επιχειρούν να κερδίσουν τα αποχωρήσαντα στελέχη των ΑΝΕΛ. Μάλιστα παρά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις στον χώρο έχουν προχωρήσει σημαντικά.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στις αρχές του Γενάρη θα δημιουργηθεί κίνηση πολιτών και ήδη έχει βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει τα γραφεία. Στη συνέχεια και ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, θα γίνει και το κόμμα, που θα είναι αντιμνημονιακό, με ρεαλιστικές όμως προτάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Ο νέος φορέας στόχο θα έχει να φέρει καινούργια ήθη στην πολιτική, ρηξικέλευθες προτάσεις, και δεν θα είναι προσωποκεντρικός. Η ηγεσία θα έχει συλλογικό χαρακτήρα, όπως και οι αποφάσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθούνται. Επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που δεν θα περιορίζεται μόνο στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, αλλά θα περιέχει προτάσεις για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και του πώς θα εκλέγεται ο πρωθυπουργός. Θα προβλέπεται η τοποθέτηση σε κάθε τομέα ευθύνης εξειδικευμένων προσώπων –που βρίσκονται μακριά από την πολιτική– που θα διαμορφώνουν πρωτοποριακές προτάσεις για τα προβλήματα του τόπου.
Κατάλληλο πολιτικό έδαφος
Η εκτίμηση που κυριαρχεί σε εκείνους που «τρέχουν» το εγχείρημα, είναι πως υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για ένα κόμμα που θα ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που νιώθουν αποκλεισμένοι από την πολιτική ή δεν εκφράζονται από τους υπάρχοντες συσχετισμούς. Οι ίδιοι τονίζουν την ικανοποίησή τους για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τους ΑΝΕΛ να αποψιλώνονται και ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος προβληματισμένο για τη γενικότερη στάση των κομμάτων. Αναφορικά με τη ΝΔ, παραδέχονται πως η δόση έδωσε μια μεγάλη ανάσα στον Σαμαρά, αλλά επισημαίνουν πως το σημείο κλειδί θα είναι το πρώτο τρίμηνο του ʼ13. «Αν τον Μάρτιο η χώρα κληθεί να λάβει νέα μέτρα, λόγω της ρήτρας απόκλισης από τους στόχους του προγράμματος, τι θα κάνει η κυβέρνηση;», διερωτάται γνωστό στέλεχος που συμμετείχε στην πολυσυζητημένη συνάντηση στου «Θανάση» και προσθέτει: «Με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της ανεργίας και τα χαράτσια, ο κόσμος θα αντιδράσει, θα γίνει χαμός».
Οι επιτελείς του νέου φορέα, εκτιμούν ακόμη ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Χ.Α. που είναι απογοητευμένο και επειδή νιώθει ότι δεν έχει προοπτική, θέλει να τιμωρήσει το πολιτικό σύστημα. Αυτός ο κόσμος δεν έχει μέχρι στιγμής κάποια εναλλακτική λύση, και όπως τονίζουν «δεν είναι δυνατόν 500.000 Έλληνες να έγιναν ξαφνικά ακροδεξιοί».
Μόλις περάσουν οι γιορτές θα ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων που θα καθορίσει και τις λεπτομέρειες του νέου φορέα αναφορικά με τα στελέχη, τις συμμαχίες, τη στρατηγική κ.ά.

Π. Τζαννετάτος


Σχολιάστε εδώ