στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Μια χρονιά έντονων διακυμάνσεων τελείωσε, μια χρονιά που πίσω της αφήνει μεγάλες απώλειες, εταιρείες που δεν θα ξαναδούμε στο ταμπλό και μετόχους με χαρτιά που πια δεν αξίζουν τίποτε. Από την άλλη, έχουμε μια αγορά που πασχίζει να σταθεροποιηθεί κόντρα σε δυσχερέστατες συνθήκες και με μια οικονομία που στηρίζεται σε δανειακές συμβάσεις και σε δισεκατομμύρια ευρώ που χορηγούνται για να μην καταρρεύσει το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού οικοδομήματος.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προξενεί έκπληξη το ότι ολοένα και περισσότεροι επενδυτές διαφοροποιούν τις επιλογές τους. Η ανέκαθεν τραπεζοκεντρική ελληνική χρηματιστηριακή αγορά «βλέπει» πολλά μεγάλα χαρτοφυλάκια να επιλέγουν νέους «πρωταγωνιστές» και νέα χαρτιά, που δεν προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Τουναντίον, οι τράπεζες είναι αυτές που κατάφεραν και «εγκλώβισαν» πολλούς επενδυτές, όχι μόνο ιδιώτες, έχοντας εμπλακεί και οι ίδιες σε έναν φαύλο κύκλο ανακεφαλαιοποιήσεων, «χρηματοδότησης» του ελληνικού χρέους και των προσπαθειών της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συνέχιση της δανειακής στήριξης της χώρας και συνεχών ανακατατάξεων / συγχωνεύσεων / εξαγορών.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να «καταλαγιάσει» η εικόνα και η κατάσταση στις τράπεζες και να διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες, διάστημα κατά το οποίο η αγορά και το έξυπνο χρήμα θα στραφούν σε άλλες επιλογές, άλλα χαρτιά, είτε της υψηλότερης είτε επιλεγμένα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε τίτλους που ήδη έχουν δώσει δείγματα γραφής και έχουν «αποζημιώσει» όσους τους επέλεξαν, την ώρα που οι τράπεζες «εξανέμισαν» τα κεφάλαια όσων επέμειναν σε αυτές…

Από την άλλη, η σταδιακή εγκατάλειψη τραπεζικών θέσεων άφησε αρκετά κεφάλαια ελεύθερα για να τοποθετηθούν στην αγορά. Είναι προφανές πως πολλά εξ αυτών απλώς έφυγαν από την αγορά, όμως πολλά έμειναν, επανατοποθετήθηκαν, κι όχι κατ’ ανάγκη σε τίτλους «ανάλογης εμβέλειας». Με δυο λόγια, θα μπορούσε κανείς να πει πως οι… δοκιμασίες για τις τράπεζες στάθηκαν έως και… ευεργετικές για μια σειρά άλλων εταιρειών και κλάδων, που είδαν σημαντική ρευστότητα να μετακινείται προς αυτούς.

Ποιες μετοχές και ποιοι κλάδοι είναι αυτοί; Συνοπτικά, μιλάμε για κλάδους και εταιρείες που διατηρούν σημαντική εξωστρεφή δραστηριότητα, ήτοι για εξαγωγικές κατά βάση εταιρείες και κλάδους όπως η ενέργεια, με σημαντικές πάντως διακυμάνσεις, και πρωτίστως για εταιρείες και κλάδους που διατήρησαν, παρά την κρίση, επαρκή ρευστότητα. Κι όσο θα παραμένει θολό το τοπίο στις τράπεζες τόσο η επενδυτική δραστηριότητα θα αφορά αυτούς τους κλάδους και αυτές τις μετοχές…

Κάτι που απελευθερώνει -λένε κάποιοι αναλυτές- δυνάμεις ικανές να οδηγήσουν την αγορά μας πάνω και από τις 1.000 μονάδες μέσα στη χρονιά που ξεκινά.

Οψόμεθα λοιπόν για το 2013!


Σχολιάστε εδώ