Σενάρια και συζητήσεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Εντός των πλαισίων της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και των διαδικασιών που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο στο Κίνημα, πορεύεται και η πράσινη Νεολαία. Παρότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα, η ρητή δήλωση Βενιζέλου για «συνέδριο νεολαίας» έχει οδηγήσει τα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε συνεχείς συζητήσεις, συναντήσεις και επαφές, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες αλλά και οι διαδικασίες. Ειδικά για τις υποψηφιότητες για τη θέση του γραμματέα, όλα είναι ανοιχτά ακόμη αλλά οι επαφές έχουν γίνει πολυάριθμες. Το θέμα των προσώπων δεν είναι αδιάφορο καθώς ειδικά αυτή τη φορά η επιλογή προσώπων από την κάθε ομάδα θα είναι καθοριστικός παράγοντας διαμόρφωσης συμμαχιών. Όπως σας έχουμε πρώτοι αναφέρει (εγκαίρως, εδώ και μήνες..) υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα (μετά το Συνέδριο, φυσικά) θα είναι ο Παύλος Χρηστίδης, με την υποστήριξη της ομάδας Πανταζή – Καμά αλλά και πολλών άλλων. Ο Χρηστίδης πραγματοποιεί εδώ και πάρα πολύ καιρό επαφές σε όλη τη χώρα και με όλες τις ομάδες, ευρισκόμενος σε πλεονεκτική θέση (σε περίπτωση κούρσας) λόγω ετοιμότητας. Η πλευρά των πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστών, δηλαδή η ομάδα του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία έχει στηρίξει συνεπώς τον Βαγγέλη Βενιζέλο τα τελευταία χρόνια (αλλά τις τελευταίες εβδομάδες επικρατεί μούδιασμα μεταξύ τους), προσπαθεί να καταλήξει σε μία ενωτική (του χώρου) υποψηφιότητα, η οποία θα διασφαλίζει και περαιτέρω συμμαχίες. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται επαφές ακόμη και με παλαιούς «εχθρούς» όπως η ομάδα ΑΣΟΕΕ. Η ομάδα Ανδρουλάκη ακούγεται ότι έχει καταλήξει σε κάποια ονόματα (Σπυρόπουλος, Βουράκης), όμως οι ίδιοι το διαψεύδουν (προς το παρόν) και τίποτε δεν είναι ακόμη οριστικό (ούτε αν θα υπάρξει καν υποψηφιότητα από την ομάδα). Γενικά, εντυπωσιάζει η δυστοκία ανεύρεσης υποψηφίου από την πλευρά Ανδρουλάκη, καθώς θεωρούνταν (και ήταν) για πολύ καιρό, η ισχυρότερη ομάδα νεολαίας στο Κίνημα. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες της στήλης για την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις επαφές και συζητήσεις περί προσώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (πρώτος σε ψήφους το 2007 στο Γραφείο Σπουδάζουσας, με οικογενειακή παράδοση στο ΠΑΣΟΚ) όσο και ο Άγγελος Βουράκης (περιφερειακός σύμβουλος Αττικής σήμερα, προερχόμενος από την ΠΑΣΠ Νομικής Κομοτηνής) έχουν επαφές με τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος φαίνεται ότι πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιλέξει γρήγορα (και οπωσδήποτε…) πρόσωπο για να ηγηθεί της προσπάθειας. Ελαφρώς ανεξάρτητα κινείται ο (ακόμη…) γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Αλέξανδρος Θεοδωράκος, ενώ επίσης ανεξάρτητη πορεία (σταθερά…) ακολουθεί η ΠΑΣΠ ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ), η οποία είναι πολύ ισχυρή στα «κουκιά» του συνεδρίου, λόγω αλγόριθμου επιλογής αριθμού συνέδρων της ΠΑΣΠ.

Το θέμα των διαδικασιών
Πολλά θα κριθούν, όσον αφορά το συνέδριο και την εκλογή οργάνων στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, από τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα που θα επιλεγεί. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ούτε πώς ούτε πότε ακριβώς θα κάνει συνέδριο και εκλογές νεολαίας. Οι αμέσως επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για αυτό το ζήτημα και θα ληφθούν αποφάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετά στελέχη του Κινήματος και της Νεολαίας επιμένουν να προτείνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μην κάνει συνέδριο Νεολαίας και να εντάξει τους νέους απευθείας στο κόμμα (κατάργηση νεολαίας ΠΑΣΟΚ). Μία ακόμη πρόταση που γίνεται στον Βαγγέλη Βενιζέλο, από ανθρώπους που τον στήριξαν, είναι να γίνει το συνέδριο της Νεολαίας μετά το συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα αποφασίσει για το μέλλον και τη μορφή του Κινήματος. Άλλοι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ όμως λένε ότι, παραδοσιακά, στο συνέδριο της νεολαίας που προηγείται αυτού του κόμματος διαφαίνονται οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες που θα επικρατήσουν, οπότε κάθε πρόεδρος θα ήθελε να έχει εικόνα πριν από το συνέδριο του κόμματος. Ένα ακόμη σημείο -κλειδί των διαδικασιών, οι αποφάσεις επί του οποίου είναι πιθανόν να κρίνουν το συνέδριο αλλά και το μέλλον της νεολαίας, είναι το θέμα του ορίου ηλικίας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, κανείς δεν θέλει να παραμείνει το όριο στα 28 έτη, όπως είχε σχεδόν επιβάλει ο Γιώργος Παπανδρέου (διά του Κώστα Σκανδαλίδη) στο προηγούμενο συνέδριο. Υπάρχουν εισηγήσεις μεγαλοστελεχών στον Βαγγέλη Βενιζέλο να εγκρίνει (και να επιβάλει) αλλαγή του καταστατικού της νεολαίας και μείωση του ορίου ηλικίας στα 26 έτη. Μία τέτοια επιλογή αυτομάτως βγάζει εκτός μάχης όλα τα μεγαλοστελέχη με φιλοδοξίες στη νεολαία. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει άμεσα ανανέωση στο κόμμα. Από την άλλη πλευρά αρκετοί επιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει το οριστικό τέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, καθώς πρακτικά θα επιβιώσει μόνο η ΠΑΣΠ (και αν…). Αντιθέτως, άλλοι κύκλοι της Ιπποκράτους εισηγούνται το όριο ηλικίας να επιστρέψει στα 30 έτη, όπως στις περισσότερες άλλες νεολαίες τόσο της χώρας όσο, κυρίως, των αδελφών σοσιαλιστικών κομμάτων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, λένε, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ θα μπορεί να λειτουργεί ως φυτώριο έτοιμων πολιτικά στελεχών για το Κίνημα. Είναι όμως πολύ πιθανό η συζήτηση για το όριο ηλικίας να αποτελεί τακτικό ελιγμό για να υπονομευθεί η επιλογή Βενιζέλου για συνέδριο από τους ίδιους τους ανθρώπους του, καθώς σε περίπτωση που αποφασιστεί θα δυναμιτίσει την όλη διαδικασία (όπως έγινε και με την αντίστοιχη συζήτηση επί ΓΑΠ).

****

Προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για τον Τουρισμό
Τη Ζάκυνθο επέλεξε η ΟΝΝΕΔ για να παρουσιάσει τις δέκα προτάσεις της για την τουριστική ανάπτυξη. Η εκδήλωση, που έγινε (πού άλλού;) σε ξενοδοχείο του νησιού, είναι ενταγμένη στις θεματικές εκδηλώσεις της καμπάνιας «Επιχειρώ αλλιώς», την οποία «τρέχουν» πλέον οι γαλάζιοι σε ολόκληρη τη χώρα. Στόχος των γαλάζιων, σε συνέχεια της παρουσίασης των 40 προτάσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα (Αθήνα) και των 14 προτάσεων για την αγροτική ανάπτυξη (Κοζάνη) ήταν να αναδείξουν στους συνομηλίκους τους τις ευκαιρίες που υπάρχουν, σήμερα, μακριά από τα αστικά κέντρα, υπό το πρίσμα της τουριστικής ανάπτυξης. Σημειώνουμε, διότι έχει ενδιαφέρον, ότι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Υπεύθυνο Οργανώσεων Επαρχίας της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, μαζί με τον υπεύθυνο του τομέα Τουριστικής Πολιτικής, Μπάμπη Τσιανάκα, καθώς ο Ανδρέας Παπαμιμίκος (που έχει πάρει επάνω του την καμπάνια) έπρεπε να βρίσκεται στην Αθήνα. Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες προτάσεις της ΟΝΝΕΔ περιλαμβάνεται η δημιουργία εθνικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και διοίκησης με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου προσέλκυσης νέων αερομεταφορών, η αλλαγή του καθεστώτος στις θεωρήσεις visa (χορήγηση visa εντός 24 ωρών), η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών κατά 50% για την αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων και υιοθέτηση ενός ενιαίου σήματος λειτουργίας ανά επιχείρηση, η συντονισμένη προώθηση της τουριστικής κουλτούρας μεταξύ των νέων ανθρώπων, δημιουργία κοιτίδων ανάπτυξης, έρευνας και καινοτομίας τουριστικών προϊόντων υπό την εποπτεία του ΕΟΤ και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η θεσμοθέτηση επιχειρηματικών τουριστικών ζωνών σε περιοχές που δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς τουριστική δραστηριότητα (με ειδικά σχεδιασμένα μέσα μεταφοράς, ειδικούς συνεδριακούς χώρους και καινοτόμες υπηρεσίες όπου θα μπορούν να εφαρμόζονται πιλοτικά ερευνητικά προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης), ένα νέο ειδικό καθεστώς επιχειρηματικότητας στον τουρισμό για νέους έως 35 ετών (με καθορισμό αναλογικών -του τζίρου- ασφαλιστικών εισφορών και χαμηλή φορολόγηση κατά τα πρώτα 3 χρόνια από την έναρξη της επιχείρησης), η ανάπτυξη ξεχωριστής ταυτότητας για κάθε προορισμό και ενσωμάτωση στο τουριστικό προϊόν τοπικών παραδοσιακών στοιχείων, η ανάπτυξη ενός κοινού τουριστικού πακέτου ανά περιοχή (το οποίο θα βασίζεται στη δημιουργία δικτύου-cluster μεταξύ επιχειρήσεων και περιφερειών), η προώθηση «πακέτων εμπειριών» που μετατρέπουν τις γύρω από το ξενοδοχείο δραστηριότητες σε εμπειρίες διαμονής, και η άμεση υλοποίηση του φορέα ΣΔΙΤ που έχει ανακοινωθεί για την προώθηση και την οργανωμένη διαφήμιση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στο εξωτερικό.

****

Σπάει το απόστημα της ΑΣΟΕΕ
Η περιοχή πέριξ της ΑΣΟΕΕ έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια εστία ανομίας και άντρο παρεμπορίου. Τα περιστατικά είναι πολλά και συνεχή. Επιτέλους η κυβέρνηση (αλλά και η ΕΛΑΣ και η δικαιοσύνη) αποφάσισαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσει. Μετά από μία δειλή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ (επί Υπουργίας Παπουτσή) φαίνεται ότι τώρα για πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική παρέμβαση αποκατάστασης της νομιμότητας. Είναι γνωστό σε όλους (η εφημερίδα μας και η στήλη ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ έχει πολλάκις αναφερθεί) ότι τα κυκλώματα παρεμπορίου πέριξ της ΑΣΟΕΕ χρησιμοποιούν πανεπιστημιακούς χώρους του ΟΠΑ (στην Πατησίων) ως ορμητήριο και ως αποθηκευτικούς χώρους. Με εντολή εισαγγελέα, την Παρασκευή, η Αστυνομία κατεδίωξε εντός του ΟΠΑ παράνομους μικροπωλητές (για δεύτερη φορά), ενώ για πρώτη φορά έγινε έρευνα σε χώρους του πανεπιστημίου. Από την έρευνα εντοπίστηκαν τα αναμενόμενα: 17 σάκοι με προϊόντα-απομιμήσεις, καθώς επίσης έξι αντιασφυξιογόνες μάσκες, 17 κράνη και 40 κοντάρια-βέργες, 50 άδεια μπουκάλια και ένας πλήρης ραδιοφωνικός σταθμός! Φυσικά, η επέμβαση της αστυνομίας δεν θα ήταν δυνατή αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος – πλαίσιο για τα ΑΕΙ και το άσυλο. Ανακαλύφθηκαν όμως αυτά που όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα ήξερε – αλλά δεν μιλούσε! Λόγω φόβου, ακόμη και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ή μέλη της διοίκησης του ΟΠΑ παραδέχονταν (και στην εφημερίδα μας…) ότι όλα αυτά (και άλλα…) γίνονται αλλά δεν μπορούν να τα πουν επισήμως, διότι φοβούνται τα αντίποινα καθώς, όπως ανέφεραν «εσείς θα κάνετε ένα θέμα, αλλά εμείς θα ζούμε συνέχεια μαζί με αυτούς τους ανθρώπους». Σημαντικές είναι επίσης οι ευθύνες στελεχών κάποιων φοιτητικών παρατάξεων, τα οποία ανέχονται (αν δεν προωθούν) τις συγκεκριμένες πρακτικές και για τα οποία ήρθε η ώρα να αναζητηθούν προσωποποιημένες ευθύνες. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τοποθέτηση της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ η οποία είναι κυρίαρχη και αυτοδύναμη φοιτητική δύναμη στο χώρο του ΟΠΑ και η οποία, παγίως, αντιτίθεται σε κάθε αστυνομική παρέμβαση και υπερασπίζεται το άσυλο. Σημειώνουμε ότι αμέσως, σφοδρά, και πρώτη, αντέδρασε η Νεολαία του ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσχηματική επίκληση της πάταξης του παρεμπορίου, για επιχείρηση εμπέδωσης της τρομοκρατίας σε κάθε συλλογικότητα στο κέντρο της Αθήνας για «μια ακόμα ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο άσυλο, στη δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων», καθώς σημειώνουν ότι εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ ακόμη και αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι έκαναν «φύλο και φτερό» γραφεία φοιτητικών νεολαιών, απειλώντας με προσαγωγές! Θυμίζουμε ότι τόσο η Νεολαία ΣΥΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διαπληκτίστηκαν έντονα με την κυβέρνηση για την αμέσως προηγούμενη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, αυτή στην υπό εικοσαετή κατάληψη Βίλλα Αμαλία.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

2013 ευχές
Χαρά, υγεία, ευτυχία και άλλες 2010 ευχές να φέρει σε όλους μας το νέο έτος. Μέσα στις δυσκολίες που περνάμε, αν καταφέρουμε να επιστρέψει το χαμόγελο, θα κάνουμε τις ζωές μας πιο εύκολες.
Καζαμίας
Εμείς καζαμία δεν γράφουμε, ως στήλη, αλλά το 2013 θα είναι σημαδιακό για τις πολιτικές νεολαίες. Κάτι μας λέει ότι θα αλλάξουν ηγεσία και οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές νεολαίες. Για την μία (νεολαία ΠΑΣΟΚ) αποφασίστηκε ήδη. Για την άλλη (ΟΝΝΕΔ) προβλέπεται θεσμικά – αν και ο χρόνος είναι λίγο ασαφής ακόμη. Εμείς στοιχηματίζουμε ότι τόσο η Νεολαία ΣΥΝ (ή οι Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν ευδοκιμήσει το εγχείρημα) όσο και η ΚΝΕ θα έχουν άλλη ηγεσία πριν το τέλος του χρόνου.
Υπενθύμιση
Επειδή κάποιοι παρεξηγήθηκαν πέρυσι τέτοια εποχή επειδή είχαμε γράψει ότι θα έχουν εμφανιστεί δελφίνοι και θα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις στην ΟΝΝΕΔ για την επόμενη ημέρα, εμείς απλά το θυμίζουμε και επικαλούμαστε την σημερινή πραγματικότητα προς επιβεβαίωση…
Μεγαλεία
Ποιος στη χάρη του… Ο γνωστότερος (και παλαιότερος, πλέον) «μπαμπάς» της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, εκεί πέριξ της Πλατείας Βικτωρίας, είναι άνθρωπος – κλειδί. Είναι γνωστό ότι κάνει καλά παζάρια…
Είχε δίκιο
Να αναγνωρίσουμε ότι ο Κώστας Πανταζής «φωνάζει» το τελευταίο δίμηνο συνεχώς (μέσω κοινωνικών δικτύων) υπέρ του ΠΑΣΟΚ και του Βαγγέλη Βενιζέλου (και κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ…) για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Δικαιώνεται από τις εξελίξεις των ημερών. Όπως και για τις εκτιμήσεις του πριν τις εκλογές για το ποιοι έπρεπε να έχουν φύγει (με τον καλό ή τον κακό τρόπο) από το ΠΑΣΟΚ…
Γαλάζιος απολογισμός
Τον ετήσιο απολογισμό της εκδίδει εντός των ημερών η γαλάζια νεολαία. Θα είναι ογκώδης, μας λένε. Περίμεναν μέχρι τελευταία στιγμή να ολοκληρώσουν τις δράσεις τους, πριν τον εκδώσουν. Τον καθιέρωσαν πάντως και τον κυκλοφορύν κάθε έτος, πλέον.
Ασφαλιστικά
Η πρόταση της ΟΝΝΕΔ, που επαναλαμβάνεται συχνά, για καθιέρωση αναλογικών του τζίρου ασφαλιστικών εισφορών για τις νέες επιχειρήσεις είναι ενδιαφέρουσα. Και δεν το λέμε μόνο εμείς, το ακούμε και από κυβερνητικούς. Να δείτε που θα έρθει ως θέμα σύντομα στην επικαιρότητα.
Δράση αλληλεγγύης
Η ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας το εορταστικό κλίμα και κατανοώντας τις ανάγκες της εποχής που διανύουμε, ολοκλήρωσε τη δράση με τον έξυπνο τίτλο «ΜεΓΑΛΑ Χριστούγεννα»! Η δράση αυτή διήρκησε ένα μήνα και αφορούσε, τη συγκέντρωση γάλατος μακράς διάρκειας και τελικά, την παράδοση του στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Μ.Α.Ζ.Ι, για να διατεθεί σε συνανθρώπους μας που το έχουν άμεση ανάγκη. Σας έχουμε ξαναπεί ότι κινείται ανεξάρτητα αλλά εντός στρατηγικής των γαλάζιων η ΟΝΝΕΔ της Συμπρωτεύουσας…
Σχεδιασμός
καμπάνιας
Καμπάνια για τη σχολική βία και τη βία των άκρων σχεδιάζει η ΟΝΝΕΔ για τη νέα χρονιά, αφού ολοκληρωθεί το «επιχειρώ αλλιώς» και πριν τις φοιτητικές εκλογές. Στη Μεσογείων «δουλεύουν» ακόμη το σχεδιασμό και δεν έχουν καταλήξει, αλλά σημειώνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει με το οργανωμένο ξύλο που πέφτει μεταξύ αριστερών και φασιστών, τόσο σε γειτονιές όσο και σε σχολές και σχολεία! Κάποιοι γαλάζιοι μάλιστα μιλάνε ευθέως για συμμορίες…
Μαθητικό
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι γαλάζιοι εμπιστεύονται τους «πολύ μικρούς» να κάνουν εισηγήσεις για την καμπάνια ενάντια στη βία. 25-30 Μακίτες (μαθητές δηλαδή) συγκεντρώνονται στη Μεσογείων κάθε εβδομάδα (Παρασκευή και Σάββατο, βασικά) και, μεταξύ άλλων, ετοιμάζουν σχετικές προτάσεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μία πολιτική νεολαία σήμερα έχει στελέχη μαθητές και μάλιστα δείχνει να τους ακούει…
Στην ουρά
Για να μη νομίζετε ότι τα γαλάζια παιδιά είναι πάντα βολεμένα… Σε ουρά εφορίας εντοπίσαμε γνωστή και όμορφη νεαρή, κεντρικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ (εκτός ΠΣ και ΕΓ προς το παρόν), όπου προσπαθούσε να τακτοποιήσει υποθέσεις πελατών της. Από μικρή στα βάσανα…


Σχολιάστε εδώ