ΠEΙΡΑΙΑΣ

Μάλιστα έκαναν… ενδελεχείς «ανακρίσεις» για να διαπιστώσουν αν οι εμφανιζόμενοι ως αδύναμοι ήταν Έλληνες κι όχι αλλοδαποί. Η απάντηση του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου στην ενέργεια αυτή ήταν άμεση. Κατήγγειλε την κατάληψη του χώρου που οι Πειραιώτες οφείλουν να προστατεύουν ως… κόρη οφθαλμού και προχώρησε σε μήνυση κατά των καταληψιών. Σε σχετική δήλωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι με πρόσχημα τη φτώχεια των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από την κρίση, μπορούν να στήνουν φιέστες και να τους υποβάλλουν σε διαδικασίες που προσβάλουν την αξιοπρέπειά τους. Η κοινωνική πολιτική δεν είναι εμπόριο που ανταλλάσσεται με ψήφους και με ευκαιριακή δημοτικότητα. Ο αγώνας κατά της φτώχειας είναι καθημερινός και όχι μια φορά τον χρόνο μπροστά στις κάμερες ή όταν επιβάλλουν μικροκομματικές ανάγκες».

// Εξαιρετική ήταν η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποίησε στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Σε χαρμόσυνο και γιορτινό κλίμα πάνω από 200 μικροί και μεγάλοι που συμμετείχαν σε χορωδιακά σύνολα από την Κεφαλονιά, τη Σαλαμίνα, αλλά και από τις περιοχές του Κερατσινίου, της Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη. Στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του ομίλου Γιάννης Μαρωνίτης τόνισε: «Ο όμιλός μας παρά το γενικό αρνητικό κλίμα και τα υλικά και ηθικά εμπόδια εξακολουθεί να προάγει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας καθώς και το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον συνάνθρωπο που υποφέρει, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στήριξη και ενίσχυση άνω των 200 ελληνικών οικογενειών με τρόφιμα και άλλα χρηστικά είδη».

// Με παλιούς γείτονες, συμμαθητές και φίλους βρέθηκε τις παραμονές των Χριστουγέννων ο πειραιώτης υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα ήταν σε γνωστά στέκια του Αʼ και του Εʼ Διαμερίσματος ενώ την Κυριακή το πρωί ήταν στην πλατεία δημαρχείου, όπου κυριολεκτικά έγινε… διαδήλωση από τον κόσμο που πήγε να τον χαιρετίσει ενώ το μεσημέρι έφαγε με μεγάλη παρέα σε μαγαζί των Καμινίων. Να σημειώσουμε πως όποτε πηγαίνει στα Καμίνια (και πηγαίνει πολύ συχνά) ο Κ. Αρβανιτόπουλος περνάει από το πατρικό σπίτι του στην οδό Υμηττού και όπως λέει σ’ αυτούς που τον συνοδεύουν, θυμάται πάντα με νοσταλγία τις εποχές που σε εκείνους τους δρόμους έπαιζε ποδόσφαιρο, κρυφτό, ή ξυλίκι με τ’ άλλα γειτονόπουλα που μαζεύονταν κάθε απόγευμα μετά το σχολείο, έξω από το εργοστάσιο του Αλεπουδέλη (της οικογένειας Οδυσσέα Ελύτη) στη Βασιλικών. Από τότε βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια, η γειτονιά έχει αλλάξει, από εκείνα τα παιδιά που είναι ώριμοι άνθρωποι πλέον δεν μένει κανένας σ’ αυτήν, αλλά οι αναμνήσεις παραμένουν ζωντανές και ακέραιες. Η παλιά γειτονιά είναι πάντα μέσα μας κι όταν την πλησιάζουμε κάτι μας τραβάει κοντά της. Είτε υπουργοί, είτε επαγγελματίες, είτε συνταξιούχοι, πάνω απ’ όλα είμαστε παιδιά μιας συγκεκριμένης γειτονιάς. Και η γειτονιά αυτή θα παίζει πάντα καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας. Είτε το θέλουμε, είτε όχι… Με την ευκαιρία, να πούμε ότι όλα αυτά που προαναφέραμε εκφράζουν απόλυτα τον καμινιώτη υπουργό και σε λίγες μέρες με μία θεαματική κίνηση θα το αποδείξει.

// Με την ευκαιρία των εορτών ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης επισκέφθηκε τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΜΕΑ Σαλαμίνας και μοίρασε γλυκά και δώρα. Ανακοίνωσε δε ότι μπορεί και τη νέα χρονιά να ιδρυθεί και να λειτουργήσει οικοτροφείο για τα παιδιά αυτά που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

// Εξοφλούνται αύριο όλα τα δεδουλευμένα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στους εργαζόμενους στο Κανάλι 1. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή την περασμένη Πέμπτη και εκχωρήθηκε η τελευταία δόση που προβλεπόταν από τον προϋπολογισμό του δήμου και από αύριο θα αρχίσει η καταβολή των μισθών του Νοεμβρίου και των λοιπών οφειλών. Στο μεταξύ προχωρημένες επαφές με εκπροσώπους τραπεζών και οργανισμών έχει η διοίκηση του σταθμού προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι μέσω διαφημίσεων. Υπάρχει δε σε εξέλιξη και συζήτηση με επιχειρηματία από το εξωτερικό για τον ίδιο λόγο.

Ο νέος χρόνος φαίνεται ότι θα φέρει κάτι καινούργιο στη Σαλαμίνα. Μιλάμε για τον νέο αυτοδιοικητικό σχηματισμό που συγκρότησαν ο πρώην δήμαρχος Σαλαμίνος Θανάσης Μακρής και ο πρώην δήμαρχος Αμπελακίων Μάριος Τραυλός. Έμπειροι περί τα αυτοδιοικητικά και οι δύο, με πολλές περγαμηνές στη Σαλαμίνα και αποδεδειγμένες δυνατότητες, φιλοδοξούν να αποτελέσουν τη λύση για τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο ιστορικός δήμος. Φυσικά ο νέος συνδυασμός θα διεκδικήσει τη δημαρχία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και ήδη, τόσο ο Τραυλός όσο και ο Μακρής, προετοιμάζονται, οργανώνονται και σχεδιάζουν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους. Και κάτι ακόμα: Όπως ξεκαθαρίζουν οι δύο συνιδρυτές, ο νέος συνδυασμός -παρά τις πολιτικές διαδρομές του καθενός- θα είναι πραγματικά ανεξάρτητος.


Σχολιάστε εδώ