Παρενέργειες από τη λίστα φοβούνται στο Μαξίμου

Αν και από τα στοιχεία που προέκυψαν αναδεικνύονται ευθύνες του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, που δεν είναι καν βουλευτής και τέθηκε ήδη εκτός ΠΑΣΟΚ, οι αποκαλύψεις θα επιβαρύνουν αναπόφευκτα την πολιτική ατμόσφαιρα και θα εντείνουν το αίσθημα απαξίωσης που υπάρχει στην κοινωνία για το πολιτικό σύστημα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένουν ότι ο Β. Βενιζέλος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς θα δεχτεί τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που θα επιχειρήσουν να τον συνδέσουν άμεσα με την υπόθεση. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να ζητήσει ο έλεγχος να μην περιορισθεί στον κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά να επεκταθεί και στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό με το δεδομένο ότι η αλλοιωμένη λίστα πέρασε και από τα δικά του χέρια. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι ο τελευταίος θα αντέξει τους κραδασμούς και σε καμία περίπτωση δεν θα απειληθεί η σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν το ακριβές περιεχόμενο της αυθεντικής λίστας και τη λαθροχειρία που είχε γίνει πολύ πριν από την επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους Εισαγγελείς, από την Πέμπτη το βράδυ, αναφέρουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Το θέμα συζητήθηκε τουλάχιστον δύο φορές σε συσκέψεις υπό τον Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του, κατά τη διάρκεια των οποίων αποφασίσθηκε η στάση που θα τηρηθεί. «Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την πρόταση του Κουβέλη για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής» ήταν η κοινή διαπίστωση, αφού, όπως τονίσθηκε από τους περισσότερους, οποιαδήποτε άλλη επιλογή «θα εξαγρίωνε τον κόσμο».

Πριν ανατεθεί στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να ανακοινώσει τη θέση της κυβέρνησης για την Προανακριτική, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ συνομίλησε και με τον Β. Βενιζέλο. Λίγο νωρίτερα θέση στην υπόθεση είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία, που σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας. «Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση των ευθυνών σε όποιον ανήκουν», κατέληγε η σχετική ανακοίνωση.

Τι συμφώνησαν Σαμαράς – Κουβέλης για την λίστα

Χωρίς δώρα φαίνεται ότι άφησε ο Άη-Βασίλης τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη αυτά τα Χριστούγεννα, αφού οι αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού είναι διαρκείς και έχει ανάψει-κατεπειγόντως- η φωτεινή ένδειξη «προσδεθείτε» και για τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη της λίστας Λαγκάρντ, που έχει να κάνει «μαλλιά κουβάρια» σύσσωμο το πολιτικό σκηνικό, μετά τις αποκαλύψεις για την εμπλοκή συγγενικών προσώπων του Γ. Παπακωνσταντίνου που «εξαφανίστηκαν» από τη λίστα. Η ώρα της αλήθειας έφτασε για τη συγκυβέρνηση, και το κόμμα με το αριστερό πρόσημο,- θέλοντας και μη- μπαίνει αναγκαστικά στο χορό. Ήδη, στην Αγίου Κωνσταντίνου επικρατεί αναβρασμός και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως αποκαλύπτει στο «Π» στενός συνεργάτης του Φώτη Κουβέλη, «Ο Σαμαράς θα ανοίξει πρώτος αυτός το θέμα, ζητώντας προανακριτική πριν από όλους και θα αναζητήσει παράλληλα ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση». Ως εκ τούτου, στη ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η τοποθέτησή τους είναι απολύτως ξεκάθαρη. Τόσο ο πρόεδρος αλλά και οι στενοί του συνεργάτες, αφού μελετήσουν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης αναμένεται να ακολουθήσουν πιστά «ό,τι προβλέπεται», όπως τονίζει με νόημα στενός συνεργάτης του Προέδρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε και η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος, εμμένοντας στο ότι «πρέπει να είναι άμεση η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους».

Είναι προφανές, πως στο επιτελείο του τρίτου κυβερνητικού εταίρου… «διαισθάνονταν» τα όσα θα ακολουθούσαν καθώς όλες αυτές τις μέρες, διεμήνυαν πως θα στήριζαν ακόμη και την πρόταση για ενέργεια προκαταρτικής εξέτασης του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και όπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του Φ. Κουβέλη, «δεν ήταν καθόλου τυχαία ήταν η στάση του Προέδρου στην επιλογή του να μην συμμετάσχει -προς το παρόν- στο διάλογο για τη διεύρυνση της Κεντροαριστεράς», μιας και κάτι τέτοιο θα τον έφερνε εκ των πραγμάτων σε πιο… στενή επαφή με το κόμμα του Βαγγέλη, γεγονός που δεν αποτελεί ενδεδειγμένη κίνηση στη πολιτική σκακιέρα. Αυτό άλλωστε εισηγούνταν στον Πρόεδρο- όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π»- τις περασμένες μέρες οι διαφωνούντες με την εν λόγω πρωτοβουλία.

Στέλλα Γκαντώνα


Σχολιάστε εδώ