Ουδείς αναμάρτητος στον ΕΟΤ…

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το όνομα αρκετών από αυτούς που βρέθηκαν στη διοίκηση του Οργανισμού συνδέθηκε με περίεργες, αν όχι σκοτεινές υποθέσεις. Ο Γ. Οικονόμου, επικεφαλής του ΕΟΤ επί υπουργίας Φ. Πάλλη – Πετραλιά, ελέγχεται για απευθείας αναθέσεις της τάξεως των 128 εκατ. ευρώ συνολικά. Πολυτάραχη υπήρξε η θητεία και του κ. Κοκώση, ο οποίος κατηγορείται για 70 κακουργηματικού χαρακτήρα υποθέσεις, με κόστος άνω των 100.000 ευρώ η καθεμία. Περισσότερο κραυγαλέα η περίπτωση του τελευταίου γενικού γραμματέα, Κ. Βασιλάκου, που διώκεται για απόπειρα εξαπάτησης του Οργανισμού με έκδοση πλαστών τιμολογίων και πλαστογράφηση υπογραφών σε επιταγές. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες, απείλησε τους αρμόδιους υπαλλήλους προκειμένου να πάρει το μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ. Στο παρελθόν είχε εργαστεί για έναν περίπου χρόνο στην Αποστολή της Εκκλησίας, ενώ το 2004 ήταν υπεύθυνος προμηθειών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη είχε εργαστεί και στην εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων του ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Σκόντα Ξάνθη, του κ. Πανόπουλου. Οι περισσότεροι τον περιγράφουν ως αλαζόνα και άτομο με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.

Από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου προκύπτει ότι ο πρώην, πλέον, γενικός γραμματέας παρέστη μόλις στο ένα τρίτο (περίπου) των συνεδριάσεων από τη στιγμή που ανέλαβε. Ενώ πολλές κατηγορίες ακούγονται για το ότι η παρουσία του ήταν συχνότερη στο υπουργείο Τουρισμού παρά στον ΕΟΤ. Ακόμη και στη Διαύγεια αν ανατρέξει κανείς, θα βρει πολλές αποφάσεις με την υπογραφή του κ. Φιορεντίνου, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν ως επείγουσες από την ταξιδιωτική απουσία του κ. Καραχάλιου, καθώς ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΕΟΤ δίνει το δικαίωμα αναπλήρωσης του γγ σε συγκεκριμένες, μόνο, περιπτώσεις σοβαρού και έκτακτου κωλύματος.

Πολλοί είχαν επισημάνει, ατύπως βασικά, τόσο στον ΕΟΤ όσο και στο υπουργείο, το ηθικό πρόβλημα που δημιουργείται με την αναπλήρωση του γενικού γραμματέα από τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Μυκόνου Ανδρέα Φιορεντίνο! Επίσης, πολλοί είχαν επισημάνει το νομικό πρόβλημα από τον χειρισμό των οικονομικών υποθέσεων από τον σύμβουλο Κώστα Βασιλάκο. Μέχρι και στην ενημέρωση του ΔΣ «κουμάντο» στα οικονομικά έκανε ο Κώστας Βασιλάκος, ακόμη και παρουσία του γενικού γραμματέα και του προέδρου του ΔΣ!

Ποικίλες απορίες είχε προκαλέσει μια πρωτοβουλία του Νίκου Καραχάλιου ως γενικού γραμματέα του ΕΟΤ. Ζήτησε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου –και εκείνα δέχτηκαν!– να υπογράψουν «ρήτρα εμπιστευτικότητας» για όσα μαθαίνουν και συζητούν στο πλαίσιο της ενάσκησης των καθηκόντων τους, με «ποινή», σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν την επιβαλλόμενη μυστικότητα, την έκπτωσή τους από το ΔΣ αλλά και, πιθανόν, αγωγές αποζημίωσης!

Να σημειωθεί ότι παρά τις εντολές τόσο από το υπουργείο όσο και από το Μαξίμου (το οποίο είχε ενοχληθεί πριν προκύψει το σκάνδαλο) για μακροπρόθεσμο προγραμματισμό δαπανών (που είναι και μνημονιακή υποχρέωση) στον ΕΟΤ οι υπηρεσιακοί παράγοντες εξακολουθούν να εισηγούνται και οι διοικήσεις εξακολουθούν να αποφασίζουν ως «έκτακτα θέματα» τις συμμετοχές της χώρας σε τουριστικές εκθέσεις, παρότι τόσο η κάθε διοργάνωση όσο και οι συγκεκριμένες ημερομηνίες είναι γνωστές, στη χειρότερη περίπτωση, έναν ολόκληρο χρόνο νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, «φουσκώνουν» οι δαπάνες, ενώ περιορίζεται η ευχέρεια διαγωνισμών για κάποια από τα αντικείμενα των δαπανών.


Σχολιάστε εδώ